REEL HATALAR – 2
(REEL POLİTİK HATALAR)
Poliİtik hatalar ne olabilir dersek, biri reel, gercek hatalar digerleri de söylem ve karşılıklı saygıyı yok eden miting alanların da sık sık yapılan hatalar diyebiliriz…
Biz de ikisi de genel olarak yapılır ve bunun siyaset yapma şeklimize yerleşerek bu yöntemin, normal siyaset yapma şekli olarak algılanmasıdır ki, bu hatalara kanıksanan, kronikleşen hatalar da diyebiliriz…
Şöyle düşünün bir ekonomik düşünce acıklanıyor, bunun kim tarafından acıklandığı degil, ekonomik kurallara uygun acıklanıp acıklanmadığı önemsenmez mi? Evet önemsenir…
Dayandığınız parti tabanın da eleştiri gelse, ne olur, kendi tabanınızdan eleştiri gelir mi? Ben bizim liderin hiç haksız olduğunu, karşı parti liderinin de hiç haklı olduğunu görmedim ki… Bizim lidere alkış, karşı tarafın liderine salkış… Siyasetde ki reel hatalarımızın temelin de eleştiri ve öz eleştiri eksikligimiz geliyor.
Başka bir reel hatamız ise demokrasi eksikligidir, üstelikte bu yazılı kuralların eksikligen den çok, lider ve genel merkez yöneticilerinin tavrıyla oluşuyor… İlk önce liderin degişmesi için ya ölmesi, yada Cumhurbaşkanı olması gerekiyor, yoksa kongre ve seçimle degiştiği çok nadir görülüyor.. Sonra aday olma serbest, ama aday gösterilmenin önün de bir çok engeller var… Önce aday gösterilme işi adaylardan para sögüşleme işine dönmüş, paran yoksa aday olmayı bırak partinin kapısından bile içeri almazlar.. Aday belirlemeler de ön seçim yok, oysaki demokratik kurallar da aday olunabilmesi de, aday seçilebilmesi de demokratik kurallarla olmalı degil mi? Bunun için bütün üyelerin ön seçimiyle aday adayları arasından adaylar belirlenerek, ister yerel meclislere, ister genel meclislere gönderilmelidir… Bunu şuan da tek parti yaptı oda CHP, kendilerini demokrasimiz adına kutluyorum… Genel başkan seçimlerini de yine tüm üyelerin katıldığı seçimlerle yapılması gerektiğini düşünüyorum… Neden mi? Şimdi ki genel başkan seçimlerin de, genel başkanı seçecek delegeleri önce lider, genel merkez seçiyor, bu seçimin kıstası ise her şartta ve şurtta genel başkana oy verme şartı seçilme için yeter ve artar şattır bile…
Bunun gibi bir çok Demokrasi dışı politik hatalar sayabiliriz, bunların başında da denetim eksikligi gelir.. Sürekli yaptığımız reel hatalardan biri de denetim eksikligidir.. Oysa ki demokrasinin belki de en önemli ilkelerinden biri demokratik seçimlerse, digeri de demokratik hukuk kurallarının ön gördüğü denetimdir… Bu adam ne diyor, bizim lideri, yargı, yasama ve biz denetleyelim diyor… Evet öyle diyorum… Git gardaşım sen ajanmısın nesin, biz güvenmesek seçmezdik, bizim lideri ne biz denetleriz nede denetlenmesine izin veririz… Denetimsiz demokrasi olmaz, denetlenmeyen toplumsal düzen devam etmesi imkansızdır… Hala denetimden bahsediyor ya… Bunu kim soktu aramıza memleketini araştırın, araştırdık sağlam, hayatını didik didik edin bir itibarsızlaştıracak malzemesi varsa hemen medyaya servis edin… Yok be abi… Ya bu adam bizim liderden de mi temiz? Öyle görünüyor… Hemen gündemi degiştirin, Osmanlı deyin, din deyin, millet deyin, hainler deyin, düşman yaratın, ortamı gerin… Abi bu adamı hain ilan edemeyiz, o zaman bir hain bulun milletin ilgisini o yana çekin… Anlaşıldı efendim…
Hatalar hatalar ve siyaset kurumumuza güven sıfırlandı… Çün ki son 60-70 yıldır anlatılan hikayelere artık milletin karnı doydu, işin tuhafı iletişim imkanları arttığı için, eskiden mikrofon liderdeydi ve ne derse desin o doğru kabul edilirdi… Şimdiler de ise her kanaldan ses ve görüntü akıyor, aklı olanlar bunların hepsine bakıyor, doğruyu yanlışı seçiyor… Bir mütdet sonra o gözümüzde büyütttüğümüz liderlerin yalanları, gafları, yanlış kararları bütün karartmalara rağmen bize ulaşıyor ve biz uyanıyoruz. Liderini degiştiremeyen partiyi millet degiştiriyor. Son 30 yıla bakın bunu göreceksiniz, kaç parti liderini degiştiremediği için yok olup gitti? Yani siyasetcilerimiz demokrat degil ama milletimiz demokrat diyebilirmiyiz? Evet, siyaetcilerimize göre çok demokratız, yine siyasetciler toplumun gerisin de kalıyor…
Örnegin son hatalardan biride teröristler karşısında devleti zafiyete uğratan yöneticiler, barış maskesi nedeniyle, baştan toplumun alkışını sonra da tekisini aldı... Daha sonra anladık ki, yanlış kararı, reel bir hatayı alkışlamışız, demokratik çözüm yerine, barış yerine terör örgütünün daha da güçlenerek, daha başka taleplerle karşımıza dikilmesine neden olan süreç yaşamışız... Bundan sonra devletin gcüçünü kullanma kararı alan yöneticilerin yanındauyız... Dilerim karşımızdakiler anlar, illegal silahlı unsurlar sizsiniz, yasal düzene karşı gelen sizsiniz, toplumsal düzeni bozan sizsiniz.. İlk barış teklifini anlayabilmemiz için silahları bırakmanız şarttır... Bunun dışındaki seçenekler bizim için zafiyettir, reel politik hatadır... İki hata bir doğrumu götürür daha fazlamı bunu hala göremedik mi? Dagda süreç başladığın da terörist 5000 sayısıyla ifade ediliyor du, şimdi 10 000 deniyor... Büyük başarı, iyi acılım... Ama terör örgütü acıdından...
İşte böyle, gercek hatalar, sanal, soyut düşüncelerle kapatılamazlar, demokrasi yok, demokratmış gibi yap, denetim yok denetliyormuş gibi yap, seçimler de adayları belirleyen seçim sonucunu belirler, o zaman önseçim yoksa seçim yoktur, Seçim yoksa seçiyormuş gibi yap… Barış yok barışıyormuş gibi yap, benim savaş istediğim çıkarılmasın ama eli silahlı vatandaşlarına, üstelik bu silahlarla askerlerine ateş eden terörist vatandaşlarına devletlerin ne yapacagı hm geleneklerin de hem de ne yapılacagı yasalarda mevcut degil mi? Yoksa bu kadar mışın içinde teröristlere yasalmış gibi mi davranıyoruz... Bu kadar mışla, muşla, mişle işimiz kaldı, yaşıyormuş gibiye…
Hatalar, hataları dogurur, yalanlar da yalanları. Fikri Adil
Hataları en aza indirmek için ortak akılla karar almak gerekir, bu kararlar arifesin de tartışmalar yapmak, eleştiri ve özelleştiler yaparak, eleştirileri dinlemek gerekir ki, daha az hatalar yapalım, ortak akılla, ortak iyileri bularak ortak faydalar yaratalım, daha az politik hatalar yapalım düşünceleriyle…
Selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – Agustos 15 – www.vatandasfikri.com
|