KURUMSAL EREZYON ve KURUMLARIMIZ
Haberi okuyalım ve sonrada ki ekonomik uçurumlara, eşitsizliklere, kurumsal erezyonlara, verimsizliklere bakalım! İsimleri yazmayalım merak edenler hem bu paraları alanları, hemde ödeyen kurumu bu haber üzere internetten arama yaparsa görebilir..
Bir kurumumuz 2023 yılında yöneticilerine ödediği huzur hakkı belli oldu, …. yönetim kurulundaki 9 kişiye 2023 yılında toplam 2,5 milyon TL huzur hakkı ödendi. Bu şu demektir kişi başı yıllık huzur hakkı 277.777 TL, aylık 23.148 TL almış oluyorlar… Öte yandan bir işçi 25-30 yıl çalışarak bunların aldığını ikramiyeyi alıyorlar, asgari ücretliyse, daha az yıl çalışmışsa alamıyorlar bile. Bunlar nemi yapıyorlar, bunlar başka gazetelerde de görevliler ve oradan da normal maşalarını alıyorlar, oralarda hükümeti başarılı göstermek için can hıraş çalışıyorlar. Biraz da kendimden örnek vereyim mi? Ekonomik durumumuz ne olmuş?
Ben 27 yılı aşkın çalıştım 1981 yılında sgk sistemine, 1986 yılında bir kamu kurumuna girdim, 2012 yılında emekli oldum, aldığım emeklilik tazminatı 72.000 TL oldu, ev aldım 122.000 TL ye… Şimdi emekli olanlar ise yüksek prim yatıranlar alsın 600.000-700.000 TL evler 3.000.000 TL oldu… Benim hesap da bu, bu yöneticilerin başka yerlerden normal maaşları olmasına rağmen, devletin bir kurumundan da bir yıl da 277 bin alması normal mi?
Aslında bu kurum devletin yayın organı, bir kıyaslama yapmak gerekirse, topluma maliyeti ve izlenme oranları, kıyaslaması yapmamız lazım.. O zaman bir özel kurum ile bu devlet kurumunun kıyaslanması gerek..
Devletimizin bu yayın organında 2018 yılı bilgilerine göre, 5 bin 57 personel var, bu taşeron, hizmet alımı, başka şirketlere dizi yapımları, başka projeler dahilmidir sanmıyorum… Şimdide özel bir yayın kurumuna bakalım mı? Araştırdım personel sayısını bulamadım, ben diyeyim 200 kişi, siz deyin 300 kişi, yada devletin kurumunun onda biri kadar bir personel ile yayın hayatını sürdürüyor diyebiliriz…
Durum budur, devletin kurumlarında savurganlık hat savhadadır, bu personel sayısından, harcamalara, araba sayısından makam odası sayına kadar her alanda bir savurganlık söz konusudur… Sık sık tasarruftan bahsettiğimiz şu günlerde devletin tüm kurumlarında, yukardan aşağıya tasarruf yöntemleri, kalemleri belirlenmeli ve en azından %40 bütçeleri üzerinden tasarrufa gidilmecedir…
Yoksa 10-15 bin lira alıp 10-15 bin liraya kirada oturanlara tasarruf yaptırmak, ne ahlaki, ne adaleti, ne vicdanidir.. Genel olarak tasarruf en tepeden başlamalı, en alt seviyeye kadar, en küçük detaya kadar yapılmalıdır. Yapılması önerisiyle, Selam ve Sevgilerimle..
Hüseyin Benek – 3.6.2024 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
3*
|
|