KADIN, EVLİLİK, NİKÂH
(Nikâh Bir Velilik Sözleşmesidir. Fikri Adil)
Bir erkekle bir kadının evlilik birliği kurmasını sağlayacak yasal işlem, sözleşme, evlilik akdi diye düşündüğümüzde, bu sözleşeme de taraflar gelin ve damattır… Tanıklar ise bu sözleşmenin taraflarının, özgür bir biçimde, iradesine dayalı, rızasıyla oluşan bir sözleşme olduğuna tanıklık edenlerdir.. Her sözleşmenim sorumluluk doğurduğu gibi bu sözleşmede sorumluluklar doğurur… Bu sözleşmede şu taraf, etkindir, bu taraf pasiftir diye bir durum yoktur, sözleşme yasal, dini, toplumsal bizi her türlü bağlar.. Bu sözleşmeye ne sözleşmesi dersek, nikâh sözleşmesini tam ifade etmiş oluruz… Nikah sözleşmesi bize karşılıklı bağlar oluşturur, bu bağ ne bağıdır, velilik bağı, velayet bağı, velilik bağı ise dost ve koruyucu demektir… Biz nikah olanlar, evlenenler, biz birbirimizi kötülükten korumak için bu sözleşmeyi yaparız.. Amaç sadece korumak mıdır? Yok… Bizim velimiz, bizim iyiliklerle, mutluluklarla yaşamamıza da neden olur.. Velilik sözleşmesi bunu gerektirir…
Bu sözleşmeye velayet sözleşmesi dediğimizde ise karşımıza şu çıkar… Velayet, yakın olma, gözetme, dostluk, yoldaşlık, velilik etme gibi… Kim kime edecek kadın erkeğe, erkek kadına, sözleşme üstünlük vermez, sorumluluk verir diyerek, biz, bize kişisel hayatımızda rehberlik eden, kutsal kitabımızın bu konuda bize ne öğütlediğine bakarak yazımızı bitirelim mi?
Kısaca veli nedir, bakalım sonra gecelim mi, “Bir çocuğu koruyan, işlerine bakan ve her türlü davranışından sorumlu kimse” Demek ki birbirimizi koruyacağız, işlerimizi göreceğiz, sorunlarımızın çözümünde birbirimize yardımcı olacağız… Kuran bu konuda biz ne diyor derseniz, Kuranı günümüzün içinden okursak, başka bir şey görürüz, günlerine ve için de yaşadıkları toplumun kültürüne göre okuyanların yorumlarını okursak başka bir şey görürüz… Bakalım Kuran Ne diyor, Ne Öğütlüyor?
“Allah'ın, bir kısmınıza bir kısmınızdan farklı olarak lütfettiği şeyleri isteyip durmayın. Erkeklere kendi kazandıklarından bir pay var; kadınlara da kendi kazandıklarından bir pay var. Allah'tan, O'nun lütfunu isteyin! Allah, her şeyi iyice bilmektedir. Nisa 32”” Bunu tefsirciler nasıl yorumlamışlar bilmiyorum ama denilen o ki, kadına/erkeğe farklı özellikler lütfedilmiştir, bunlar onların üzerinde iyi durur, siz öbürüne verileni isteyip durmayın, yani erkekseniz çocuk doğuramazsınız… Kazanmanız halinde ise kadın erkek fark etmez pay vardır… Başka bir ayete geçtiğimiz ise şunu görürüz..
“Ana-baba ve akrabanın geriye bıraktığından erkeklere bir pay vardır. Ana-baba ve akrabanın geriye bıraktığından -onun azından da çoğundan da- farz kılınmış bir nasip olarak kadınlara da bir pay vardır. Nisa 7” Kurandan bir toplumsal kural çıkarmaya çalışırsak, acaba bu ayeti mi baz alacağız, yoksa kadına mirastan daha az pay veren ayetimi işte bunu kültür ve zaman belirler…
“Tutkunluk derecesinde isteseniz de kadınlar arasında adaleti sağlamaya asla güç yetiremezsiniz. O halde tam bir eğilimle bir yana yönelip de öbürünü askıdaymış gibi bırakmayın. Barışı esas alıp sakınırsanız, Allah çok affedici, çok merhametli olacaktır. Nisa 129“ Bu ayetten yola çıkarsak çok evlilik izni yok diyebiliriz, o zaman çok evlilik izni veren ayeti ne yapacağız dersek, biz kişisel rızalara dayalı çok evliliklere müdahale edemeyiz, başka kültürlerin böyle bir uygulaması olabilir, Kuran bu anlamda izin veriyor değil yasaklamıyor diyebiliriz.. Kuran adaleti arayanların kitabıdır, bizler adaleti, adalet üzere kişisel ve toplumsal barışı sağlayamayacağımızı düşünürsek, daha iyi oacagını umut edebiliriz.. Adalet Ve Barış İçin, Çok Evlilikten, Çok Evliliğe İzin Veren İçtihatlardan Kaçınmak Zorundayız…
Kadın, o kadar önemlidir ki, nihai olarak, birinci yaratan Allah’sa Analarımız Allah Aracılığıyla Bizim Oluşumuza Katkı Sunan İkinci Nedenlerimizdir… Üçüncü neden ise iz erkekleriz, bunun için kendimizi konumlandırırken doğru yere konumlandıralım erkeğiz biz, diyerek gösteriler yapmak yerine… Nikahın biz evlenenlere verdiği sorumluluğu yerine getirelim der…
Kadınların daha az sorun yaşadığı, sadece kadınların mı, çocukların, yaşlıların, erkeklerin, dahası tüm insanların, toplam da tüm canlıların daha az sorun yaşadığı bir dünya, insani bir nitelik, akli bir toplumsal düzen üzere yaşanan adil, mutlu yaşanan bir dünya olacaktır… Bunu Başarma sorumluluğu tüm insanlarındır… Bana Göre Nikâh Bir Mutluluk Arayışıdır, Olmalıdır, Tüm Nikâhların Mutlulukla, Sonuçlanması Dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 8.3.18 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
-
-
-
http://www.kuranmeali.org/arama/kuran_arama.aspx?searchQ=kadinlar
|