ÇİN REFORMU!
(Çin, Üretim Mucizesi)
Dünya toplumlarını incelediğimizde bazıları durgunluk yaşar ve durgunluğu kanıksar, bazıları ise gelişim için atak yapar ve bu durum da ısrar eder… Biz toplum olarak siyasilerimizin uçuyoruz, kaçıyoruz gururumuzu okşamalarıyla yanılıyor da ondan mı duruyoruz? Bu kadar hızlı gelişen dünya da, ilerleyen dünya da durmak bile gerilemek demektir… Bunun için biz abartmadan gerçekleri görmeliyiz, imkanları, imkansızlıklar sosyolojik ve ekonomik, siyasal, bilimsel değerlendirmeliyiz… Sonra.. Biz formlar ve ilerleme örneklerinden Çin, üzerine durarak gelişme üzerine fikrimiz olmalı diyerek… Sizden de ricam G. Kore’yi veya Taylan’ı inceleyin, aynı dönemde bizimle, teknolojik, ekonomik üretim acısından kıyaslayın ki, durumumuz anlaşılsın…
Çin, 1978 yılından bu yana, yani 40 yıldır, kendine özgü bir reformlar dönemine girmiş, bu reformlarla ABD den sonra ikinci modern ekonomi olmayı başardı… Bu arada Çin nerdeyse zaman zaman açlıkla karşı karşıya kaldı ve açlık sorununu aştığı gibi dünyanın ikinci büyük sanayi üretimini yapan ülke oldu… Bu başarımı evet başarı, bu başarıyı Çinlilere ne getirdi, biz bunu incelemeyiz değil mi, bu ülkenin hikayesinden yararlanmalıyız değil mi, sürekli kamu binaları yaparak mı, bu ülke bu noktaya geldi, sürekli borç alarak lüks arabalar mı alarak bu noktaya geldi? Yoksa hikayesinin altın da başka bir şey mi var, ne yatıyor biz buna bakmamız gerekir diye düşünerek devam edelim mi?
Çin, 1,5 milyar insanıyla bunu başardıysa, biz daha derli toplu bir ülkeyiz ve daha kolay başarabiliriz, bizi tutan nedir? Ekonomistler Çin den, alternatif bir üretim modeli diye bahsediyorlar, bu alternatif üretim modeli nedir? Bunu akademisyenlerimiz, dış ticaret ateşelerimiz inceliyorlardır sanırım, siyasetçilerimiz, hükümet eden siyasetçilerimiz popülist söylemleri bir aralığına bırakarak dünyanın bu hızla teknik, ekonomik, sanayi, üretim acısından büyüyen ülkelerine bir baksalar ve örnek olarak değerlendirmeleri, gerekmez mi?
Çin kültürel olarak kökü çok derinler de olan bir devlet ve millet, bizde öyleyiz, hem devlet kültürü, hem tarih olarak aynı coğrafyaların insanlarıyız, onlar başardıysa bizde başarabiliriz, başarmalıyız… Bunun sorumluluğunu sadece siyasilere yüklemek de yanlış olur, siyasiler genelde bizim taleplerimize göre politikalarını şekillendirirler, biz hükümetten üretim değil de ev, araba, cep telefonu, daha çok tüketmek için gelir beklersek onlarda bu beklentileri karşılaşmaya çalışırlarsa… Aşırı borçlu bir vatandaş ve borçlu bir devlet ortaya çıkar, çıktımı ne?
Çin sadece ekonomik reformlar değil, siyasi reformları da gerçekleştirdi, bu ülkenin ve vatandaşlarının, yöneticilerinin yaptıklarına bana göre Çin mucizesi diye biliriz? Bu mucizeyi yaratan toplumu kutluyorum, bizim de bu reformları örnek almamız halinde başaracağımızı umut ediyor… Teknik, teknolojik, sanayi, tarım alanlarında üretim seferberliği için yarın harekete geçmek dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek --- 17.19.17 – vatandasfikri.com
|