NİTELİKLİ YAŞAM İÇİN NE GEREKİR?
(Çevre faktörlerinin nitelikli yaşama katkısı)
Evet, nitelikli yaşam için ne gerekir, paramı evet ama yeterli bir cevap degil, iyi bir araba mı, hiç de degil, iyi bir ev mi gerekir ama yeterli degildir… Kısacası nitelikli bir yaşamın temelin de ekonomik ölçülerin alakası yok denecek kadar azdır. Onu da içine alan başka bir şey vardır, ekonomik nedenler nitelikli bir yaşam için yeterli degildir. Çok zaman da daha iyi, nitelikli lüks yaşamla karıştırılıyor, bu karışıklığı fark eden bazı uyanıklar da bizi sömürüyor… Şu otel şu yıldızlı, bu parfüm sizi cazibe ve karizma merkezi haline getirecek, hele şu markayı giyinirsen yaşam kaliten küt diye tavan yapacak, yersen…
İyi bir yaşam için, temiz bir çevre, bunun için de çevreyi önemseyecek kadar, çevre bilinci ve kültürü veren egitim gerekir…
Paran olmuş çevre kirliyse, havan suyun toprağın kirliyse sen ne kadar paralı olursan ol nitelikli yaşayamazsın dolayısıyla parayı önemsediğimizden 5-10 kat daha çevreyi önemsemeliyiz, çevre kültürü ve bilinci bunu gerektirir… Artık çevre, doga para yüzünden bu kadar saldırgan tavrı taşıyamaz notaya gelmiştir.
Hemen hani bazı kasabalarda uyanık esnaflar olur ya, lan param varsa, burası kirlendiyse şuraya giderim derler… Öyle kazın ayagı uzun degil, dünya bir tane hava ve su kirlendi mi zaten dünyayı, buharla, rüzgarla dolaşıyorlar, havanın ve suyun sınırları yok… Daha geniş düşünürsek keşfedilen gezegenler içinde bu anlamıyla yaşam olan tek dünyadır, bunu da biz canlılara sağlayan çevre faktörü olan Hava, Su, Topraktır, bunların kirletilmemesi için bize ciddi sorumluluklar düşmektedir… Bu sorumluluk bilinci neyi gerektiriyorsa onu yapmalıyız…
Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yoktur, kirleticiler bellidir, bunları ya kullanmayacağız yada zorunlu olanları en az kullanacagız… Zorunlu olanların üzerine düşünerek bunlar da ne kadar zorunlu sorusunu soracagız… Suyu, Havayı, Topragı kirleten bir kimyasal ne kadar gereklidir ki, hava kadar, su kadar, Toprak kadar mı? Bunlar kirlendiğin de ne gibi sonuçlar doğurur?
Bize sınırsız gelen dogal kaynakların aslında ne kadar sınırlı olduğunu şu rakamlar bize göstermektedir…
Dünyanın %70’i su, ama içilebilir olan oranı %1 bilemediniz %2 digerleri ya tuzlu yada buz… Hava o kadar çok geliyor degil mi? Ama çok kolay kirleniyor, eksozlar, bacalar, fabrikalardan çıkan zehirli buharlar ve gazlar… Havayı satın alamazsın bu nedenle kirletme, en zaruri ve en kolay kirlenen… Toprak, dünyamızın %29-30 toprak, bunun ne kadarı yerleşime izin veriyor, ne kadarı tarım yapılmasına izin veriyor diyelim ki attık %10-15’i rakamı biraz yüksek vermemin nedeni iyimser tahmin de bulunayım diyedir..
Görüldüğü gibi o çok zannettiğimiz çevre faktörleri çok degil, hatta nufus çogaldıkca azalıyor, yani biz bunları kirletmesek bile, dünya nufusu arttıkca bunların zaten kişi başına düşen miktarları azalıyor… Hem nufus artıyor, hem de kirletmeye devam ediyoruz bu ne demektir? Gelecek de bizi çevreyi kirlettiğimiz için ciddi sorunlar bekliyor….
Kötümser bir hava ileri sürmek istemem ama gelecekte paramız olsa dahi nitelikli yaşamımız bugünden daha zor olacaktır, korkarım bu kirlilik karşısın da teknik ve teknolojik gelişmeler de çözüm bulamayacak, nitelikli yaşamı bırakın, tabirimi hoş görün kendi yaptığımız b….kun, (kirliliğin) içinde bogulacağız…
O zaman reklamlara, magazinin dayattığı imajlara, modaya, markaya verdiğimiz önemden 100 kat daha çevre faktörlerine önem verecegiz ki… Örnegin bizim nitelikli yaşayabilmemizin en zaruri olanı olan havanın, yani nefesimizin nitelikli olması için temiz olması gerekir… Öncelikle bunun kirletilmesine neden olmayacagız, olanlarla da yasal sınırlar içinde mücadele edecegiz…. Bizim için zaruri olan Oksijeni yakan her türlü luzumsuz yanmaların önüne gecegiz… Her enerjinin bize, topluma ve daha çok da dünyaya bir maliyetinin olduğunu düşünerek enerji verimliliğini ve tasarrufunu en üst düzey de uygulayacagız… Topragı kirleten, kirleticilerin ne olduğu belli..
Toprak demek bizim için barınma demek besin demektir, yani nitelikli yaşamın temelleri çevre faktörleridir, toprak da bunlar içinde nitelikli yaşamın neresin de olduğu bellidir, bunu tarım alanıysa inşaata açmayacagız, kimyasal ilaçlarla, gübreler kirletmemek için çok bilinçli olacagız kafamız basmadı mı uzmanlarından bilgiler alacagız… Toprak kirlenirse, besin kirlenir besin kirlenirse bizi beslemez zehirler…
Su, hayatın kaynagı derler, evet doğru derler ama eksik derler, bütün çevre faktörleri hayatın, nitelikli hayatın kaynagıdır, bunların kirlenmesi demek hayatın kaynağının kurutulması demektir… Su kirliligi üzerine bir araştırma yapalım ve suyu neler kirletir, kirlenen su nitelikli yaşamı nasıl etkiler? Üzerine düşünelim ve bir çıkarım da bulunarak bu sonuçları hayatımız da her alan da uygulayabildiğimiz kadar uygulayalım ve uygulanan ortamların çogaltılması için bir çevre dostu olarak mücadele edelim… Selam ve sevgilerimle, daha nitelikli yaşamk dilegiyle….
Hüseyin Benek --- Haziran 15 – www.vatandasfikri.com
|