SİYASAL SÖYLEMLERDE MANTIK ARAMAK!!
Siyasetçiler vatandaşları etkilemek, taraftarlarını tarafı tutmak için bazı şeyler söylerler, bunlarda mantık aramak gerekir mi?
Herkes birbirini tek adamlıkla suçlar, doğrumudur, partilerin başkanlıklarına, aday belirleme yöntemlerine belirleyin, kaç yıldır parti başkanı, adayları kim belirliyor görerek kim tek adam görülebilir…
Tarihi vakları günümüzde siyasal söylem olarak kullanmaları, ne kadar mantıklı diye düşünüyormuyuz? İlk dört halife döneminden nasıl tasarruflu davranıldığı anlatılarak oy alınır, iktidara gelince lüks yaşamakla itibarı bir tutarlar… Sosyal demokrat siyasiler bile Karun gibi davranmaya başlamışlardır…
Bir padişah için bir gram toprak kaybetmedi denir, bu alkışlarla karşılanır, tarihçiler ise bunun böyle olmadığını vatandaşlara anlatırlar ama kimse duymak istemez, dinlemezler bile…
Sonra bizim hükümetimiz döneminde, oy kullanma yaşı 30 dan 18’e indirildi denir, taraftarlar görevi geregi bu yanlış bilgiyi alkışla karşılar… Kimse liderinin dediğinde mantık aramaz..
Dünya da bütün ülkeler olaganüstü dönemler için Merkez bankalarında altın, döviz, fonlar tutarlar, bunlara olaganüstü akceler derler.. Bunu hiçbir neden yokken hükümet harcamak ister, M. Cetinkaya izin vermez, Merkez Bankası başkanlığına M.Uysal getirilir bu akçelerin, fonun kullanımının önü açılır.. Sonra Pandemi geldiğin de olaganüstü akcelerimiz yoktur, alkışcı vatandaşlarla birlikte hepimiz o sıkıntıları yaşadık… Bunun mantık neresin de?
Ekonomiye hem yatırım için, hem borsa, hemde borç olarak, yabancı kaynak bolca girerken, bunu üretim ve teknolojik gelişmeye neden olacak alanlara yatırım yapmak yerine, yap yol, yap üst geçit, yap belediye binası, yap hükümet konağı… Kalanlarıylada ihtiyaç var yok bakmadan, gösterişli devasa ibadethaneler yap, ekonomi teknoloji, üretimle desteklenmesi gerekirken betona gömüldü.. 500-600 bin zengin yaratmak için 83 milyon fakirleştirildi.. Ekonomik mantık bunun nesrinde…
Demokratik siyasal mantık, devletinin gücünün tek elde toplanmaması için güçler ayrılığını, aday olma özgürlüğünü, seçimlerde serbest propagandayı, sivil toplum örgütlenmesini, ifade özgürlüğünü içerir.. Konserlerin bile yasaklandığı, sanatçılar sudan sebeplerle tutuklandığı, kamu gücüyle elde edilen medya aracılığıyla muhalefetin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı… Ortamlar ne, demokratik mantığa uyar?
Mantık nedir, derseniz insanın doğru bilgilere dayalı olarak, ne iyi, ne kötü, ne daha iyi gibi bir düşünsel muhakeme işidir diyebiliriz… Bu kadar mantık hatası üzerine nasıl iyi olana ulaşabiliriz ki? Umarım mantık hatası yapan siyasileri anlar, onları yönetimlerden uzaklaştırırız… Önce siyasilerimizi, sonra vatandaşlarımızı mantığa davet ediyorum…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 29.9.2022
|