Siyasetin sivri dili!!
(Geren Siyaset Degil, Sorun Çözen Siyaset Talep Ediyoruz.)
Ülkemiz siyasetinin dili, çok, hem de çok sivri, sert, gerginlik üreten, görülen o ki, vatandaşlar da şikâyetçi değil ki! Nereden çıkarıyorsunuz derseniz, her hafta, ister grup toplantıların da, her miting ve toplantıda, liderleri dinleyen oradaki hazurun lider dilini sivrildikçe, orada bulunanlar liderlerini önemli bir iş yapıyormuş gibi, alkışladıkça alkışlıyorlar… Şunu sormuyorlar lider ne dedi, ben neden alkışlıyorum?
Lider toplumun bir sorununu mu çözeceğim dedi, yok, öbür partinin liderine zillet dedi, emin ol zillet ne demek onu da bilmiyorlar ama alkışlıyorlar… “Zillet: Hor görülme, alçalma”
Bu söylenen sözlere cevaben, siz de illetsiniz diyen başka bir siyasetçi yine grubu tarafından alkışlanıyor, illet nedir, bir bakalım sözlüğe de öğrenelim, bu arada biraz sabredelim lideri alkışlamayalım olur mu? Yok, yok alkış alkış lider ne derse desin… “İllet neymiş: Sayrılık, sayrılık derecesine varan alışkanlıklar, Bozukluk:” Hani şu illeti içme deriz ya, biz vatandaşlar olarak siyasetçilerin bu nefret, kin, düşmanlık üreten söylemlerine karşı, bırakın bu illeti diyebilirsek, alkış yerine lidere sırtımızı dönerek protesto edersek, tepki gösterirsek işte o zaman gerçek demokrat vatandaş olmuş oluruz… O zaman partiden sizi atarken kapıdan degil bacadan atarlar, bırakın atsınlar, sizi öyle itibarsızlaştırırlar ki, kendileri itibarlı kalsınlar, aman ben doğru olanı yapayım da itibarsızlaşayım biraz cesaret işi değil mi, ama tarih cesaretlileri yazar… Ülke sorununu tartışmayan bir siyasal grubun içinde olsanız ne yazar, olmasanız ne yazar!! Ülke sorunlarına bakalım, sizde bundan sonra liderler ne konuşuyor, onu uyanık bir vatandaş bilinciyle dinleyin, sizden ricam, karşı partilere ve liderlere nefret ve kin söylemlerini değil, sorunlara çözüm önerisi duyduğunuzda alkışlamanızdır… Sorunlarımız nedir, liderler bunları söyler mi? Biz söyleyen lideri mi alkışların, yoksa gerginlik, düşmanlık üreten lideri mi?
Haziran 2020 de Yapılan Bir Araştırmada Katılımcılara Türkiye’nin En Önemli Sorunu Nedir Dendiğin de Aşağıdaki Cevaplar Alınmıştır.
1* Ekonomi -- %40,4
2* İşsizlik -- %16,3 (bunu da ekonomik Sorun saymak gerekir)
3* Korona Salgını -- %9,6
4* Siyasi yönetim -- %3,7
5* Eğitim -- %3,1
6* Terör/güvenlik -- %2,9
Bu sorunlara, enflasyon, sığınmacı sorunları da eklenebilir, şimdi gelelim siyasetçiler ve tartışmacılar bunların hangisini tartışıyor… Muhalefetin hakkını yemiş olmayalım zaman zaman bu sorunları gündeme getiriyorlar… Ama genel olarak siyasilerimiz olsun televizyonlara çıkan tartışmacılarımız olsun, gazete köşe yazarları olsun, bazı istisnalar dışında, vatandaşların sorun algıladıkları sorunlar üzerinden sorun ve çözüm önerisi üzerine söylem ve eylem gerçekleştirmek yerine, tartışmacıların taraf oldukları grubu polemiklerle (sataşmalarla, dalaşmalarla) savundukları görülmektedir… Oysa vatandaşın sorunlarını gündem yaparak tartışmaları ve çözüm önerileri sunmaları gerekmez mi? Öte yandan toplumun düşünsel olarak yön verecek olan Üniversiteler bu sorunları görüyorsa, neden sessizlerdir, çözüm önerileri neden yoktur? Tartışmalarda sorun yok, polemik(sataşma) var, tartışmalarda sorun olmadığı için çözüm önerileri de yok… O zaman başa dönelim..
Biz sorun yaşayalım, siyasilerimiz ve yöneticilerimiz polemik (dalaşma) yaparak tartışsınlar, bizde alkışlayalım öyle mi? Bu bizim adamdır, bizim hemşeridir, bizim mezhep mensubudur, bizim etnik kökendendir, bizim partilidir diye savunmak yerine… Bu kişi, bizim sorunlarımız hakkında ne çözüm öneriyor diyerek, iyi olan çözüm önerilerini alkışlamak, desteklemek, bilinçli vatansever, vatandaş tavrı değil midir? Tavrıdır… Sorunlarımıza çözüm öneren, çözüm olacak bilgilerle, düşüncelerle tartışmak ve çözüm bulmak bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı (Entelektüel, Akademisyen, Gazeteci, Siyasetçi, Sade vatandaş) herkesin görevidir… Bu bilinçle sorunları görerek ve çözüm arayarak tartışmak, iyi çözümü bulmak ve sivri dilli siyasetçiler yerine bunları alkışlamak dileğiyle, umuduyla, selam ve sevgilerimle..
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 25.12.2020
Kaynaklar
2* https://www.turkiyeraporu.com/turkiyenin-en-onemli-sorunu
|