|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
ZARA |
SİVAS ZARA
Genel Olarak Zara * Zara da Gezilecek/Görülecek Yerler * Zara da Ekonomi
Zara 15 bine yakın nüfüsuyla Sivas ilimizin şirin bir ilçesidir, klasik iç Anadoluda ağır basan Muhafazakar ve Milliytçi bir kültürel yapısı vardır...
Geezilecek/Görülecek Yerler
Tödürge Kaya Mağaraları: Tödürge Kaya Mağaraları; Sivas'ın Zara ilçesinde kayalıklara oyularak oluşturulan ve mesken olarak kullanılan 100 kadar mağara içeriyor.
Tödürge köyünün içerisinde, kuzey kısmında bulunan pur kayalıklara barınma, sığınma amacıyla kazılan pek çok mağara, mekan mevcuttur. Söz konusu kaya mağaraları, kolayca işlenen pur kayalara yan yana ve alt alta oyulmuştur. Küçük mekanlar halindedirler. Yaklaşık 100 mağara, görüntüsüyle ziyaretçileri büyülüyor.
Mağaraların bazı kısımlarında taş ve horasanla örülmüş duvarlar ve gözetleme delikleri görülmektedir. Odalarda birisinin duvarında haç işareti vardır.
Tödürge köyü mağaralarının tarihinin Demir Çağına (M.Ö. 1200-750) kadar uzandığı bilgisi bulunmaktadır.
Yaklaşık 3-4 bin yıl önce barınma ve sığınma amacıyla yapıldığı tahmin edilen mağaralar, yan yana ve alt alta bulunuyor. Bakıldığında apartman görüntüsünü andıran mağaralarda, küçük odalar yer alıyor.
Tödürge Gölü
Tödürge Gölünde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından her yıl çeşitli su sporları yarışmaları düzenlenmektedir. Halkın da katıldığı bu yarışmalar ve sonrasında ki çeşitli eğlenceler tam bir şenlik havasında geçmektedir.
İlçemizin sınırları içinde en büyük göl olan Tödürge Gölü, Demiryurt Gölü olarak da bilinir. Yüzölçümü yaklaşık 3.3 kilometrekaredir.Hafik ve Zara ya 17 km uzaklıktadır, Deniz seviyesinden yüksekliği 1295 metredir. Adını Zara ya bağlı Tödürge (Bugünki Demiryurt) köyünden alır.Tödürge kelimesi, eski Türk boylarından Dodurga nın adının değişmiş şeklidir.
Zara da Mesire Alanları
Kızılırmak Zara yı ikiye ayırır. Yukarı Kızılırmak Havzasının önemli kollarından Habeş Çayı ile de Yenicami mahallesinde birleşir. Anadolu nun bütün yerleşim yerlerinde olduğu gibi Zara da da akarsu kıyıları yoğun biçimde ağaçlandırılmıştır. Yaz mevsiminin yakıcı sıcaklarında bu ağaçlık alan ve önlerinden akan ırmaklar tatlı bir serinlik meydanı getirir. Buralar halkın yoğun piknik alanlarıdır.
Şerefiye Beldesi Karadeniz bölgesinin başlangıcını oluşturmaktadır. Çam ormanlarıyla çevrilmiştir. Pek çok yerde kaynaklar bulunur. Buz gibi suların aktığı bu kaynaklar da piknik için ideal yerlerdir.
Bu beldemizde bulunan Sülük Gölü yurdumuzun bir çok yöresinden gelen insanların zaman zaman uğradıkları önemli mesire yerlerinden birisidir.
Diğer taraftan Zara çevresinde ki Kösedağı, Beydağı ve Gürlevik dağlarıyla, Kaz Gölü, Tödürge Gölü, çeşitli av hayvanı türlerini barındırmaktadırlar. Bu alanlar av meraklıları için bulunmaz fırsatlar sunmaktadır.
Ayrıca Mezarlığın karşısında bulunan şehre hakim tepeye teras yapılarak bakacak dediğimiz bir seyar terası yapılabilir, orada vatandaşların cay içebilecegi, hava alaabilecegi küçük bir mesire alanı daha Zararıların kullanımına sunulabilir... Bu Zara yı daha da güzelleştirecektir...
Zara da Ekonomi
Tarım ve Hayvancılık
İlçemizin en büyük geçim kaynağı tarım-hayvancılık ve çalışan halkın yapmış olduğu harcamalardır. Kırsal alanın insanı genellikle tarımsal uğraş içerisinde olup, özellikle hayvancılık ön planda yer almaktadır. Hayvancılıkta et-süt besiciliği, arıcılık ve alabalık yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır. İlçenin toplam alanı 2456 km2 olup, bunun ancak 19.21’ i ekilebilir arazi durumundadır. Sulanabilir alanı 30.000.hektar olan İlçemizde bu alanın sadece 4.417 hektarlık kısmında sulu tarım yapılmaktadır. 1500 dekar alanda yonca, 159 dekar alanda korunga yetiştirilmektedir. Kuru tarım arazisi ise 38.420 hektardır. Bu alanlardan 28.000 hektarında Buğday, 5.000 hektar alanda arpa, 3610 dekar alanda fiğ, 800 dekar alanda silajlık mısır olmak üzere 6110 dekar alanda yem bitkileri ekilmektedir İlçemiz Merkez ve Köylerinde toplam 33.344 adet büyükbaş ve 11.366 küçükbaş hayvanın yanında 110.700 kümes hayvanı mevcuttur.
Merkez ve yakını köylerde besiciliğin gelişmesi nedeniyle bu bölgelerde büyükbaş hayvan yoğunluğu görülmektedir. Ayrıca son zamanlarda arıcılıkta büyük gelişme olmuş, İlçe genelinde 31.960 fenni kovan, 196 kara kovan olmakla birlikte toplam 32.146 adet arılı kovan mevcuttur.2000 yılı içerisinde toplam 642 ton bal üretilmiştir. 1992 yılında İlçemiz Ütük Köyünde yıllık 30 ton kapasiteli Alabalık Üretim Tesisi mevcut olup başka tesisler kurulması için çalışmalar tesis sahibi tarafından devam etmektedir.
Zara Balı: Zara'da üretilen bal iklim özellikleri ve florasının uygun olması nedeniyle kendine has tat, aroma ve görünüme sahip bir bal olup, ballı bitkilerin en fazla bulunduğu bölgede üretilmiştir. Bu bitkiler başta kekik olma üzere nane, ballıbaba, söğüt, taş yoncası ve keven'dir.
Ortalama 1500 metre rakımdaki yaylalardaki zengin floranın vermiş olduğu eşsiz lezzeti ile damaklarda iz bırakırken şifa kaynağı olarak da ayrı bir değer taşımaktadır.
Doğanın sunduğu bu değerli ürünün tanıtılması için her yıl binlerce kişinin katıldığı birde kültür festivali düzenlenmektedir.
Zara da Sanayi
İlçede büyük sanayi kuruluşları yoktur.100 üye ile 97 dönüm arazi üzerine 1992 yılında inşaatına başlanan Zara Küçük Sanayi Sitesi vardır. 25 Ağustos 2001 tarihinde İlçemizde yapılan 3.Bal Festivalinde 200 büyükbaş hayvan kapasiteli kesim hane İleçeye kazandırılmıştır... . Tesis 12500 m2 kapalı alana ve 2500x 2= 5000 baş/yıl kapasiteli besi alanına sahiptir. Süt tesisi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Balcılığa dayalı bir bal paketleme sanyi ve buna dayalı olarak bir zarar markası oluşturulması, ilöenin ekonomisine katkılar sunacaktır... Bunu İl, ilçe Özel idareleri, belediye arsa temini konsunda yardım, Ziraat Odası İşleme ve Denetleme gibi katkıalrla ortaklaşa bir bal tesisi daha kazandırılabilir... Her yer yaşanılabilir, her yer daha iyi yaşanılabilir hale getirilebilir, getirilmesi dilegiyle, Selam ve Sevgilerimle..
Hüseyin Benek – 27.10.2020 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
3* Kendi Gezilerim
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|