DÜNYA VATANDAŞLIĞINA HAZIRMIYIZ?
Günümüzden çok degil 100 yıl geri gittiğimizde, günümüzün sorunlarından bir çoğu mevcut degildi, patlayan bir nükleer tesisten kalkan ratyosyon bir buluta binerek tepemize yağmur olarak yağmıyordu. Şu kabile bu kabileyi katletti haberini olaydan 6 ay sonra belki duyduyuyoyduk, belki de duymuyorduk…
Amazonlardaki agaç saysının dünyadaki hava faktörünü etkileyerek bize nefes sunduğunu bilim insanları söylesede biz abartı olduğunu düşünüyorduk. İletişim, ulaşım o kadar gelişti ki Dünya adeta küçüldü, Dünya köyü oldu, en uç noktasına birkaç saat için de ulaşılabiliyor..
Dünyanın öbür yanında G.Kore ile K.Kore’nin aralarındaki gerilimden dünya ekonomisi anında etkilenerek olumlu olumsuz tepkiler veriyor. Altın çıktı, borsa düştü, petrol zıpladı gibi belkide çoğu simsarların oyunu olan, kazanmayı ve kaybetmeyi organize ediyorlar. Kısacası hayatımızı etkiliyorlar, işte tam bu noktada hayatımızı olumsuz etkileyecek olaylara ortak tepki gösterebilmek için örgütler kurmalı, mevcutlara katılmalı, yada sosyal medya sayfalarıyla artık dünyaya acılmalı ve Dünyanın karşılaştığı sorunlara ortak çözüm yolları aramalı ve ortak tepkiler geliştirmeli, vermeliyiz.
Nere de olursanız olalım, sonuçta dünyadayız ve dünyalıyız, ben Türküm, İslam dini mensubuyum, İnsanım ve Dünyalıyım, gördüğümüz gibi en üst kimliğim dünyalı oluşumdur. İşte bu nedenlerden dolayı insanlık ve dünya vatandaşıyım. İnsanlığın ve dünya vatandaşlığının karşılılaşacağı sorunlarda benim sorunum, bizim sorunumuzdur.
DÜNYA VE SORUN ORTAKLIĞI
Bu karşılaşılan sorunlar, ne bir devleti, nede bir ırkı ve ülke vatandaşını ilgilendirmekte top yekün bizi yani dünya insanlığını ve vatandaşlığını ilgilendirmektedir. Küresel ısınma, çıkabilecek bir nükleer savaş, beklenen enerji ve su krizleri, insan hem cinslerimizin karşılaştığı ve karşılaşacağı açlık sorunları bütün dünya vatandaşlarının ortak sorunlarıdır.
Dogal çevresi kirlenmemiş bir dünyada yaşamak dogacak çocukların hepsinin hakkıdır, bu nedenle öncelikle çevre sorunlarında olmak üzere, insanlığın temel sorunlarında uzlaşma, anlaşma, sorunlara ortak çözümler üretmek gibi dünya vatandaşlarının büyük bir sorumluluğu vardır.
Son yıllarda bir kaç katliam yaşandı, biri Bosna Hersek de, bir digeri arakanda öbürü de şimdi adını hatırlayamadığım bir afrika ülkesinde buralara insanlık müdahale etmedi edemedi, sebebi ise dünya vatandaşlık bilincinin gelişmemesi idi. Son yaşanılan sistemli katliam da ise Suriye deydi ve ne yazıkki ekonomik ve siyasi nufuz alanları nedeniyle oraya da müdahale edilemedi edilemiyor…
DÜNYAYA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Sürdürülebilir bir dogal çevre sürdürülebilir barış ortamı için Dünya vatandaşları arasında ortak bir sözleşme yapma zamanı gelmiştir. Bu insanın ve insanlığın dogaya ve dünyaya karşı bir sorumluluğudur, dünya kaynakları dünyalı herkesin ortak malıdır. Bu bilinçle balık avlanmalı, bu bilinçle agaçlara sahip çıkılmalı, bu bilinçle içilebilir, kullanılabilir suların korunması, tarım yapılabilir alanların inşaattan ve kimyasal kirliliklerden korunması, önemli çevre sorunu hale gelmiştir… Bu sorunlar artık ülke ve kıtaları aşarak küre deki bütün insanlaraı ilgilendirmektedir, bunun için de insanlık dünya vatandaşlığı düşüncesini acilen gercekleştirmek zorundayız…
SORUNLARA BAKIŞ
Artık ülke sorunları mikro, dünya sorunları makro sorunlar haline gelmiş, ekonomik ilişkiler ve iletişim ulaşım düyamızı sanki bir ülke haline getirmiştir. Neredeyse birbirleriyle ilişkisi olmayan ülke kalmamıştır, ülkeler kendi aralarında anlaşmalar yaparak bu ilişkileri devam ettirmektedir. Oysa, Dünya Anayasası ve dünya vatandaşlık sözleşmesi gibi bütün dünya insanlığının üzerin de anlaşacağı, siyasi ve ekonomik çıkarı geri atan dünya kaynaklarını ve insanlığın ortak degerlerinş koruyan bir sözleşme insanlık daha büyük sorunlarla karşılaşmadan imzalalıdır. Bu sözleşmeler ve Anayasa bir dünya anayasası gibi düşünülürse, yerel mahkemeler, yerel meclisler, yerel ekonomik ve siyasi kararlar bu sözleşmeye ve anayasaya göre yapılırsa sorunların daha çıkma aşamasında çözülebilir…
Bu Dünya nayasası, emperyalist bir kontrol aracı haline dönmemesi için her ülkenin bir oy hakkı olduğu bir meclis tarafından hazırlanmalıdır. Böylece karşılaşılan sorunların hem çözümü kolaylaşacak, hemde adil kararlar çıarılabilecektir. Bütün bunlar dünya vatandaşlarının etkinliğinin artmasıyla, ortak akılla ortak iyiyi arama çabaları sonucu küresel sorunları, küresel vatandaşlık bilinciyle tartışarak çözmenin önü de açacaktır.
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ
Biz isteyelim istemeyelim, ülkelerin, hatta kişileirn küresel ilişkileriyle küresel bağımlılıkları artmaktadır, bu kacınılmaz gelecek ve bir gidiştir. Tam bu noktada akla şu soru gelmektedir, bu kadar yogun ilişki içinde olanlar, ortak bir hukuk geliştirmek zorunda degilmidir? Evet, ortak bir hukuk geliştirmek zorundayız, bu zorunluluğun sonucu ister dünya vatandaşlık sözleşmesi diyelim, isterseniz dünya da yaşam anayasası diyelim, istisnasız bütün ülkeleri içine alan, adil, şeffaf, demokratik bir anayasa, sözleşme yapmak durumundadır insanlık.
Günümüz liderlerinin, siyasetcilerinin, temel sorunu dünyanın dogal kaynaklarının 50 yıl sonrasını ve dogal çevresinin yüz yıl sonrasını düşünerek hareket ederek karşılaşılan ve karşılaşılacak olan küresel sorunları çözmek gibi çok önemli bir sorumlulukları vardır. Sorunların çözümün de anlaşabilmek için ortak kavramlar, ortak kuralllar gerekir işte bizde buna dünya anayasası, dünya vatandaşlık sözleşmesi ve bunlara uyarak yaşama bilinci geliştirenlere de dünya vatandaşları diyebiliriz…
Bu bilincin yaşama geçirilebilmesi için öncelikle devletlere, sonra dünyayı paylaşan insanlara ciddi görevler düşmektedir. Oluşturulacak dünya vatandaşlık sözleşmesi veya anayasasında, empati(duygudaşlık) kurabilen, hak taleplerinde olsun, hak ihlallerinde olsun bu sözleşme çercevesinde müdahale edebilecek bir mekanizma, bir yaptırımlar uygulanabilmelidir. Bu cercevede, devletler özelliklede küresel sorunlara neden olacak olaylarda diger devletlere ve vatandaşlara karşı, şeffaf, duyarlı, diyaloga acık, uzalşamcı tavırlar içinde olarak samimiyetlerini göstermelidir. Örnegin yaşanılan açlık, kıtlık, dogal afetler gibi sorunları çözme için şimdiden fonlar oluşturulmalıdır.
Sorunlar ortak, çözüm önerilerimiz de ortak olmalı, dünyamızın sorunlarını çözmek için birlikte hareket etmeliyiz, çünki dünyada birlikte yaşıyoruz, başka gidecek yerimizde yok… Dünya anayasası ve dünya vatandaşlık bilinci Çagına hoş geldiniz. Bütün dünya vatandaşlarına, insanlık vatandaşlarına selam ve sevgilerimle…
|