VATAN NASIL, VATAN OLUR?
Vatan nasıl vatan olur diye sorduğumuzda ilk olarak uğrunda ölen varsa toprak vatandır deriz, der geçeriz, geçmemeliyiz, devamında şöyle bir düşünce geliştirmeliyiz… Vatan nasıl, vatan olur ve vatan olarak korunur, sahip çıkılır? Evet, vatan nasıl vatan olur, biraz daha üzerinde derinlemesine düşünülmesi gereken konudur, gelin birlikte düşünelim vatan nasıl vatan yapılır, vatan olarak nasıl korunur?
Vatan, canla, kanla vatan yapılır, dünyanın bir toprak parçası diğer toplulukların da bu toprak parçasının sizin olduğunu kabul etmesi ve ettirilmesiyle vatan olur. Burası Anadolu ve Trakya bize Kurtuluş Savaşıyla yeniden atalarımız tarafından vatan yapıldı… Bunu der demez kısır siyaset yapanlar, Malazgirt ne olacak diye hemen sorarlar, o ilk adım, kurtuluş savaşı son adımdır. Biz ister istemez son kurtuluşu önceleyeceğiz, neden o son vatanın, vatan olarak kalması tehlikesinin atlatılmasıdır. Bunun için son savaşlar Çanakkale ve Kurtuluş savaşları bizim buraları vatan olarak elde tutmamızı sağlayan savaşlardır. Kim yapmıştır, atalarımız can vermişler vatan almışlar ve bize emanet bırakmışlardır, onları saygıyla rahmetle anıyoruz, teşekkürlerimizi dualarımızla ediyoruz, iletiyoruz… Onlar buraları vatan yapmışlar ya, sorumluluklarını yerine getirmişler ya, onun için onlar büyük insanlardır… Sıra bizde vatan nasıl korunur, bizim sorumluluğumuz da budur… Ama önce vatan nedir, sadece toprak parçası mıdır, üzerinde duralım mı?
Vatan sadece toprak parcasımıdır, yok, vatan ne ile değer bulur vatandaşının değeriyle değer bulur, atalarımızın bu toprakları vatan etmesinin birinci amacı vatan da vatandaşın canıyla, malıyla, kültürüyle, siyasal sistemleriyle, inancıyla güven içinde, barış için de, mutlu bir biçim de yaşamasıdır ve vatanı değerli, vatan kılacaktır… Sonra…
Sonrası vatanın imarı, kurumsal yapıları, buralarda işletme mantığı içinde işletilmesi, vatanın iyi bir şekil de doğal zenginliklerini koruyarak günün gereklerine göre imar edilmesi demektir.. Kurumlar devlet gücünü kullanan kurumlar, Yargı, Yasların yapıldığı yasama yani meclis, vatandaşlara hizmet edecek olan Yürütme, yani hükümet eden kurumların bir birini denetleyecek sekil de oluşması, deng denetim içinde vatandaş, vatan için çalışılması bütün kurumların, görevlilerden, vatandaşların bu toprak parçası nasıl daha iyi bir vatandaşların yaşadığı vatan yapılır üzerine düşünceler üretmeliyiz. Üretebiliyormuyuz? Başka kurumlar teknik, teknolojik gelişmeye nedne olacak eğitim, aratırma, bilimsel çalışmalar yapacak kurumlardır, sonra üretecek kurumlardır, bunların hepsi birbirinden önemlidir, ihmale gelmez, vatan bunlara imar edilir, korunur, vatan olur. Vatan istenildiği kadar vatan oluyor mu?
Bizi tutan sanki gizli bir el var, bu el nedir, kimdir, şunu da yapmak istemiyorum vatanımızda her olayın sorumluluğunu bir yabancı güce bağlamak da istemiyorum, kendi akılsızlığımızın sonucu da olabilir… Ne demek bizim millet akılsız mı, yok akıllı ama aklı bilgiyle işletmezsen doğru sonuç alamazsın, alamayız. Bir doktor düşünün, Tıp biliminin gereklerine göre bilgi ile aklı sentezlememişse, bir asker düşünün savaş bilgisinin gerekleriyle, araçlarıyla aklını desteklememişse, bir öğretmen düşünün eğitim bilgisi ve alanının bilgisiyle eğitemiyorsa toplumunun fertlerini, bir akademisyen düşünün, yerel kültürel sınırlardan, evrensel kültürel sınırlara çıkamıyorsa, zihnin de bilimin üzerinde başka gölgeler varsa ve sürekli onu firenliyorsa… Nerdeyse son 10 asırdır bilimsel çalışmalara kayda değer bir katkı sunamışsak, vatanımızı imar edemiyor, milletimizi vatandaşımızı gerekli standartlarda yaşatamıyoruz demektir…
O zaman oturalım ve hep beraber neden böyle oluyoru, birbirimizi dinleyerek konuşalım ne dersiniz? Konuşalım düşünce alışverişlerinde bulunalım, danışarak, ortak bilgiler üreterek, ortak akılla, bilime, ilime dayanarak vatanı imar edelim, kurumlarımızı muhafaza edelim, gelişmeyi bilgiye ve akla dayandıralım, vatanı mamur bir vatan yapalım, mamur bir vatan olsun dileğiyle selam ve sevgilerimle..
Hüseyin Benek – 19.3.17 – vatandasfikri.com
|