|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ - 3 |
SOSYAL MEDYAKÜLTÜRÜ
(Sosyal Medya Örgütleri)
Sosyal medya üzerinden oluşturulan grupların amaçları iyi degerlendirilerektoplumsal barışı bozacak şekil de o gruptan gelecek haberler ve eylem cağrıları üzerine onlarca kez düşünülerek cagrının ortak iyiyi arama cağrısımız kaosa, hizmet edecek cağrımı yapacağımız hareketle topluma fayda mı zarar mı verecegiz çok iyi düşünmeliyiz. Yoksa ülkemizi toplumumumuzu karıştırma niyeti olan kimselerin tuzagına düşer ve toplumsal barışımızı kendi ellerimizle bozarız.
Aşagı yukarı 50-60 gruba üyeyim ve izliyorum, bunlar içinde makul düşünceler ileri süren olduğu kadar beni istediği amaca doğru yönlendirmeye çalışanlar da bulunmaktadır. Bu nedenle öncelikle gruplara girerken bir ölçümüz olmalı ve bu ölçülere göre hareket ederek gruplara üye olmalıyız. Nasıl ki Tunus da eylemler sosyal medyadaki grupları üzerin gercekleşti, Suriye de bir grup üzerinden ve yabancı Bloğ yazarı ilk eylemler tetikledi yapıldı, nasıl ki Mısır da eylemler Sosyal medya üzerinden devam ediyor ve ülkelerin gelecekleri şekillendiriliyor. İşte sosyal medyanın ve burada ki grupların önemi böylece anlaşılıyor. Kısacası gelcekte sosyal medya örgütlerinin belirleyiciliği anlaşılıyor. Burada toplumsal hareketler söz konusu ve bu hareketler toplumsal düzene katkı sunmakta veya bozmaktadır, bu kadar önemli bir alanı bu kadar boş bırakmamak gerekir. Özgürlükler olsun ama, özgürlüklerin kötüye kullanımıda engellensin. Nasıl englenebilir yasaklarla mı yok, bir sosyal medya bilinci oluşturarak, bunun içinde öncelikle sosyal meyayı ne için kullanacagız, ya da başkalarının amaçları konusunda dikkatli olacagız.
Öncelikle katılacagımız grupların gercek kişiler tarafından yönetildiği ve yöneticinin siyasi düşüncelerini, hangi grup ve kişilerin isteklerine göre hareket edip etmediğinie dikkat edecegiz.
İki Bayrak, Üç Atatürk fotoğrafı, dört Kurandan ayet, Beş çicek böcek fotoğraflarıyla oluşturulan grupları güvenilmez gruplar listesine alacağız. Bu gruplara üye olmayacağız, Üyeyse eklenmişsekte cıkcagız yada grubun içinde kalarak oradaki toplumsal çıkarlara ters hareketlerle mücadele edegiz.
Bize düşen ise gezi eyelmerlinden de tercübe edindik, her gelen habere inanmamaktır, sosyal medyadan gelen haberleri başka kaynaklardan doğrulayarak haberlerin doğruluğu test edilmeli ve süzgeçten geçirilmelidir.
Toplumsal gerilimlerin arttığı zamanlarda ise daha bir ince eleyip sık dokuayacağız, bu davet edilen eylemlerde talep nedir, bu talepler çok masuma gözükebilir, bu çok mahsum eylem, bu mahsumiyet üzerine devam etmiyorsa bu eyleme hemen destegimizi çekmeliyiz.
Sosyal medya züerinden gelen arkadaşlık önerilerinin nasıl sanal bir öneri olduğunu biliyor, bu nedenle buradaki arkadaşlıkları normal arkadaşlıklar olarak görmüyorsak, böylece kendimizi koruyorsak, sosyal medya üzerinden örgütlenerek davet edilen eylemlere karşıda öyle dikkatli olmalıyız.
Eyleme davet eden grup ve kişilerin gerccek bir örgütle baglarını mutlaka kurmalı ve bu örgütün genel merkezi bu konuda ne diyor oradan gelen acıklamalara ve haberlere bakmalıyız.
Ayrıca iktidarlara karşı duygularımızla sisteme karşı duygularımız arasındaki ayrımlara dikkat emeliyiz. İktidara karşı olan tepkilerimizi sistemi zora sokacak davranışlar boyutuna taşımamalıyız. İktidar devlet, devlet sistem ayrımlarını yaparak tepkiler geliştirmeliyiz yada geliştirilen tepkiler destek vermeliyiz.
Bu durumlar çogaltılabilir, asıl dikkat etmemiz gereken toplumsal barış ve sistem dengelerini bozacak toplumsal olayların içinde olmamaktır. Buna tabiki biz vatandaşlar dikkat ederek devletin iktidar gücünü kullanan hükümetlerde dikkat etmek zorundadır, vatandaşların nasbını iyi tutarak kararlar almalı ve yönetim kararlarına yansıtarak eylem nedenleriniz en aza indirmelidir.
Biz biliriz ki toplumsal işleyiş de nasıl ki tepkisizlik kötüyse, amaçlarını aşan tepkilerde bir o kadar kötüdür. Tepkilerimiz aslında toplumsal hayat için daha iyinin arayışı olmalıdır. Daha iyi arayışları toplumumuza dinçlik vererek ve toplumsal gelişmelerin lokomotifi olacaktır.
Bu arada iktidar tepkilerden cekinerek keyfi uyuglamalardan uzak duracak ve demokratik işleyiş sorunsuz bir şekilde işleyerek toplumumuza hizmet edecektir. Sosyal medya gelcegin konusu olmaya devam edecek belkide gelecekte bir çok karar sosyal medya üzerinden alınarak doğrudan demokrasi imkanı da sunacaktır.
Bizde bu alanda isteyerek yada istemeyerek bulunacagız, bazan siyasi amaçlarımız, bazan da ekonomik amaçlarımız, bazan kültürel amaçlarımız bizi sosyal medyada olmaya teşvik edecek ve olacağız. O zaman bu ortamın sağlıklı işleyebilmesi için sosyal medya bilincimizi, kişisel cabalarımızla, okullarımıza dersler koyarak, camilerimiz de hutbelerle, askerde kışlada verilen derslerin içeriklerine bu dersi koyarak bir egitim seferberliği ile topluma sosyal medyayı ve buradaki örgütlenmeyi anlatmalıyız ki, toplum sosyal medyada yaşananlara karşı bilinçli olsun/olalım ve olumlu anlamda etkilensin….
Hüseyin Benek >>www.vatandasfikri.com <<
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|