İLKE, YÖNTEM, DEGER = SEÇİM
Biz başarılı oluyorsak da, olamıyorsak da, nedenleri vardır, bu nedenlerin temelinde ilke, yöntem, değerler, idealler, ülküler sistemlerinin varlığı veya yokluğudur, başarıyı sağlayan ilkelerdir, başarısızlığa neden olan ise ilkesizlik… Bu temeller bize bazı şeyler yaptırır, bazı şeyler yaptırmaz… Ne yaptırır, şartlar ne olursa olsun iyiden, doğrudan, güzel olandan yan yana tavır koydurur, iyinin seçimine yardım eder, daha nitelik ve liyakat arayışı içinde oluruz… Örnegin kötüyü seçtirmez, iyiyi seçtirir, bizim inancımızda buna sıratilmüstagim üzere yaşamak denir… Bunun açılımı kötülükten kaçınmak, iyiliği yapmak ve bu şekilde önerilerde bulunmak örnek şahsiyetler olabildiğimizce olmaktır… Olabiliyormuyuz, olamıyorsak nedeni nedir, ilke, yöntem, değersizliktir, bunlar hayata daha ilk adım attığımız, sonra hem bizim kişisel yaşamımızı etkiler, hemde toplumsal hayatı etkiler… Toplumsal hayatı etkileyen başka bir önemli etken daha var oda siyasal seçimlerimiz, tercihlerimizdir… Neden önemlidir?
Bu alan da yasalar yapılır, ekonomik yatırımlar yapılması için kararlar alınır… Bu karar alıcıları, demokrasi nimeti sayesinde biz temsilci olarak seçeriz, seçmeliyiz, seçiyormuyuz? Şimdi de bir seçim arifesindeyiz, bu seçim üzerine biraz duralım mı? Seçimlerde seçim ilkelerimiz, yöntemlerimiz nedir?
Örnegin partinin ön seçim yapıyor olması o partinin tercih nedeni olabilir mi? Yada liderinin yakışıklı, iyi konuşan, bizi duygulandıran kişi olması bir siyasal partiyi tercih nedenimiz olabilir mi? Bir siyasal parti de ne ararız, arayışımız da ilke, yöntem varsa… Seçim işi yönetim işiyse, adalet, ahlak, ilke, yöntem gibi nedenler seçim nedenimiz olmalı değil mi? Ama benim asıl ilgimi çeken partilerin adayları belirleme yöntemleri… Yada yöntemsizliği desek daha iyi olur…
Türkiye’nin herhangi bir ilin de yaşayan vatandaş temsilcim şu olsun diyebiliyor mu? Yok, o zaman bu seçiyormuş gibi yaptığımız temsilciler, yani oy verdiğimiz ama seçmediğimiz kişiler kimin temsilcileri, nasıl, hangi yol ve yöntemlerle seçiliyorlar? Partilerin aday adayı seçimlerinde bir yazılı ilke, yöntem ve değerleri var mı? Bence yok…
Örnegin şöyle bir ilke var mı ön seçimlerde, kanaat yoklamalarında, il, ilçe merkezleri yoklamalarında seçilenler aday gösterilirler… Varsa da, uygulanmaması için ellerinden geleni yaparlar… Sonra belirlenecek adayın diploması, aday olduğu bölgede doğmuş olması, oturuyor olması, bölgede tanınıyor olması, sivil toplum, meslek örgütleriyle bağının olması gibi ilke ve kuralları var mı? Adaylar bir mülakat sınavına tabi tutuluyor mu, seçilecek adaylar neye göre seçiliyor? Baştan sona muamma…. Ama biz vatandaşlar olarak buna tepkisiz kaldıkça bu böyle devam edecektir… Bizim temsilcilerimizi biz değil parti yöneticileri ve liderleri seçecektir… Hemde hiçbir kural ve ilke olmadan sadece keyifleri öyle istediği için, o zaman biz temsilci değil parti seçiyoruz, hatta parti değil lider seçiyoruz, yani dar bir demokrasi anlayışımız var… Dar demokrasi demek, beylere seçim hakkı bize seyir ve alkış hakkı demektir… O zaman temsilcilerimizi meclise gönderemiyoruz, alınan kararlara duygu, düşüncelerimizi, temsilcilerimiz aracılığıyla katamıyoruz… Bu temsilciler kimin temsilcisiyse onu dinlemesi de normal oluyor, onları kim vekil adayı, belediye başkan adayı seçtiyse onun temsilcisi oluyor.. Birçok partide parti yok, parti kralı olan lider var, her şeyi o belirler, ne kadar şurayı (Meclisi), ne kadar meşvereti (Danışmayı) Kullanırlar onu bilemem, övünmek gibi olmasın ama bu ilkesiz siyasetin hiçbir dönemde merkezinde bulunmadım, ilkem ve değerim gereği uzak durarım… Şimdi neden yanlış siyasal kararlar aldığımız üzerinde durarak yazıya son verelim mi?
Siyasi seçimler yapılırken, temsilciler seçilirken kimi temsil edecekse, onun temsilci seçmesi lazım, örneğin Kastamonu’yu temsil edecekleri Kastamonulular seçmeli, Kırklareliyi temsil edecekleri de oranın sakinleri seçmeli, Muğla, Hatay, Kars, içinde bu böyle olmalı.. Sonra bizim temsilciler bizim adımıza bizi ilgilendiren kararlar alınırken etkili olmalı… Bizi, vatandaşı ilgilendiren konularla ilgili kararları bizim temsilcilerimiz almalı değil mi? Öylemi oluyor, yok neden? Başa dönelim..
Demokratik, hukuk Devleti İlke, Yöntem, Değerleri Yoksa, Seçme Özgürlüğü Demokrasilerde Varsa, Bu özgürlüğün Üzerinde Aday Belirleme Hakkı Gasp Edilmişse, Biz Neyi, Kimi Seçtiğimiz Bilmeden Seçiyormuş Gibi Yapıyorsak Nasıl Demokratik Seçimlerle Seçmiş Oluruz… Ayrıca, demokrasinin bir ayağı aday, adayı seçimlerinden başlayarak genel seçimlere kadar seçimse, diğer ayağı da devletin gücünün birbirini denetleyecek şekilde paylaştırılmasıdır, buna güçler ayrılığı denir, burada da ciddi sistem sorunları var… Bunların temel nedeni ilkesizlik, yöntemsizlik, değersizliktir, bunları aşmadıkça seçimlerimizin sorunlarımızı aşmaya yardımcı olmayacağını size üzülerek söyleyebilirim… Temsilcilerimizi bizim seçtiğimiz seçimler üzere mücadele etmek üzere… Selam ve Saygılarımla…
Hüseyin Benek – 10.5.18 – vatandasfikri.com
Kaynak: http://www.balikesirposta.com.tr/haberler/4846/AKP-DE-TEMAYuL-MEMAYuL-HiKAYE.html
|