MUHALEFET
Evet muhalefet deyince ne anlıyoruz, ben demokrasi anlıyorum, siz ne anlıyorsunuz? İktidarın yaptığı her şeye iktidar yanlıları gibi alkış yapsın istiyorsanız, ne demokrasiyi nede muhalefeti anlamamışsınız demektir… Ama bizim muhalefet gibi, yeni yetme tavrıyla yapılan her şeye itiraz eden bir muhalefet anlıyorsak, yine yanlış anlıyoruz demektir… Açalım bakalım muhalefet ne işe yarar demokrasiler de muhalefetin görevi nedir? Neden muhalefet vardır? Sınırlandırılmayan denetlenmeyen iktidar istikrar mı getirir? Bu sorular üzerine düşünmek gerek… Biz muhalefet neden vardır üzerine düşünelim mi? Bir defa herkes, benim gibi düşünecek demek insanlığın bastığı dalı kesmek, kendi ayağımıza sıkmak, insanın fıtratına ters hareket etmek demektir… Neden? Biz bir düşünceyi uygulayacağız bunu tartışmaya açmazsak, tartışmazsak, bunun eksik yanlarını nasıl görürüz… Düşünelim iktidar kaç konuda yanıldı? Bu konuda muhalefet ne demişti? Muhalefet aslıda hani o kişisel olarak, içimizde ya yanlış yapıyorsan sesi varya, ite o… Tartışma, daha iyi arayışıdır, iyi bir muhalefet de, iyi tartışmalarla iyi arayışımıza katkı sunandır…
İşte bu nedenle çok seslilik iyidir, ama bu sesler bir orkestra gibi çok sesten, tek ses çıkarmalıdır, siyasetteki orkestra ise ülkedir, burada herkes bu ülkenin iyiliği için ses çıkarmalıdır… Ben muhalefetinde iktidarında ülkenin iyiliği için ses çıkardıklarını düşünüyorum… Bu aslında öyle gerekli bir şeyki iyi iktidar için, iyi eleştiri yapan, iyi denetim yapan muhalefet şarttır.. Bunun gereğine inanmıyorsak o zaman başka niyetlerimiz var, yada liderimizi gereğinden fazla abartıyoruz, hatta kutuyoruz demektir. Lider abartması bizim gerçekleri görmemizi engeller, bir olumsuzlukla karşılaştığımızda sorumluluk sahibi olamayan muhalefeti bile suçlarız… Muhalefet eleştiri makamındadır, iktidar icraat makamındadır kim eleştirilir derseniz, tabiki icraat makamındakiler.. Hani bir ata sözü varya, meyve veren ağaç taşlanır.. Hizmet eden, iyi hizmet ediyormu etmiyor mu sorusu muhalefete sorulur, oda gerçeklere dayanarak eksikleri dile getirir, bunu yapıyor diye ona kızmak, kuşa uçuyor, insana nefes alıyor diye kızmak gibi anlamsızdır…
Muhalefete kızılamaz mı, tabiki kızılır iyi muhalefet etmiyor, iyi eleştiriler ortaya koymuyor diye kızılır, ama bizde durum tamamen tersi eleştiriyor, soruyor, her işe maydonoz oluyor diye muhalefete kızanlar yanlış yapıyor olabilirsiniz… Muhalefet Her işe maydonoz olur, işi budur, iktidarın açığını arar ve bunu vatandaşlara duyurur, bunu yapıyor diye kimse muhalefete kızamaz, kızmamalıdır diye düşünüyorum… Kızıyorsak demokrasi bilincimiz yarım demektir, son olarak muhalefetin iktidar talep etmesi üzerine durarak devam edelim mi?
Demokrasilerde vatandaşlar örgütlenirler ve örgütler aracılığıyla hak talep ederler, yine demokratik sistemlerde iktidar talebi de aynı yönde düşünen vatandaşların kurduğu partiler aracılığıyla talep edilir.. Bu seçimle olur, çoğunluğun oyunu alan parti iktidara gelir, iktidara gelindiğinde ise demokratik kuralların, yasaların dışına çıkmaması için iktidarın sınırlandırılması gereği ortaya çıkar, çıkmıştır. Bunun için demokratik sistemler güçler ayrılığı ilkesine göre yapılandırılmış, böylece iktidarı sınırlandırmak düşünülmüştür… Bu güçler Yasama, Yargı, Yürütmedir, bunlar demokratik sistem içinde sitemin kurallarıyla hareket ederek, birbirlerini, hukuk kuralları sınırları için de, denetlerler… Bunların yanı sıra muhalefet de hem iktidarı denetler, hemde iktidara gelmek için çoğunluk olmaya çalışır, olduğunda da iktidar bu yeni çoğunluğa devredilir… Yani muhalefet aynı zamanda alternatif iktidardır…
Güçlü iktidarlar için, güçlü muhalefet ve hukuki denetim gerekir diyerek yazımıza son veriyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum…
Hüseyin Benek – 26.1.17 --- vatandasfikri.com
|