KARADENİZ GEZİSİ - 1
Düzce(Bolu) Yedigöller
Bu sene nasip oldu Yedi gölleri ve Karadenizi Adapazarı’ın Karasu ilçesinden başlayarak Rizeye kadar gezme fırsatı buldum, yol arkadaşım Amca oğlu Hasan abimdi, gezdik gördük dogal olarak gercekten de güzel yerlerdi. Herkese fırsat bulduğun da bu güzel yerleri görmelerini öneririm.
Benim izlenimlerime gelince Düzce Yedigöller den başlayarak, Karasuyle devam ederek Karedenizin batısından dogusuna doğru gidecegiz ve sizlerle güzellikleri paylaştığım kadar, çirkinliklerden ve yanlışlardan da bahsedecegim. Yoksa nasıl iyilikler güzellikler paylaşıldıkca cogalırsa kötülükler ve çirkinlikler de kapandıkca cogalıyor. Bizim derdimiz güzelliklerin de hakkını vermek çirkinliklerin de düzeltilmesi için tespit edilmesi gerekir. Yedi göllerle başlayalım ve Karadeniz de doguya doğru ilerleyelim…
Yedi Göller
Yedigöller Milli Parkı, Batı Karadeniz bölgesinde Bolu ilinin kuzeyinde Zonguldak ilinin güneyinde Düzce ilinin doğusunda yer alan Milli Parka Bolu İli Mengen ilçesinden ulaşım mümkündür. Ayrıca Ankara-İstanbul karayolunun 152’inci km'sinden Yeniçağa ve 190 km'sindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu-Yedigöller güzergahı karla kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılır. Her iki yolun da yaklaşık 30 km'lik bölümü stabilizedir. Biz Mengen tarafından girdik uzun bir stabileze yoldan yedi göllere ulaştık… Yedi göller deyince kafamızdakiş büyük büyük göller bekliyorduk ki 3-4 dönüm genişliğin de göller gördüm ama dogal olarak harika bir yerdi ve cadır kurup karavanalarıyla gelenlerin olduğunu gördüm ve burası kafa dinlemek için çok güzel bir yerdi, gidelebilirdi hele Ankara da oturanlar mutlaka gitmelilerdi, Ankaraya çok yakındı.
Milli Parkta agaçlara baktığımız da, hakim ağaç kayın ağaçlarıydı, ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, köknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir.
Etkili koruma ile Parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, yabani domuz, kurt, tilki ve sincap türleri bulunmaktadır.
Burasını ziyaret etmek için nedenlerimiz şunlar olabilir, kampçılık, günübirlik piknik, tabiat içerisinde yürüyüş, fotografçılık burasını görmek için nedenlerimizdendir. Burası bunlar için uygun yerlerdir.
Yedigöler Milli Parkı içerisindeki Kapankaya manzara seyir yerine çıkıldığında gölleri ve eşsiz peyzaj güzellikleri görmek mümkün olduğu gibi, bu güzergah üzerinde anıt ağaç levhasını da görmek mümkündür. Yol kenarındaki levhanın bulunduğu yerden patika takip edildiğinde anıt ağaç görülebilir. Geyik üretim alanı ziyaret edilebilir.
Burayı ziyaret edenler, konaklama, cadır ve karavan kampçılığı, günübirlik piknik, dag yürüyüşü, fotoğraf çekmek, bu faaliyetler yapılırken konaklama ve yiyecek ihtiyaçları karşılaşmak için de tesis edilen dinlenme evleri, kır gazinosu ve kantinden karşılanılabilir. Milli Parkta çadırla ve karavanla konaklanabildiği gibi, misafirhane ve bungalovlardan da faydalanılabilir.
Düzceyle ilgili genel bilgiler verek devam delim Düzce Yedi göller gezimize…
Kültür ve Turizm
Bu ilimizin de çeşitli kültür ve turizm potansiyeli vardır.
Düzce, İklimi, doğal kaynakları, bozulmamış dogal çevresi, zengin tarihinden gelen kültürel varlıkları, yerel yaşam tarzı ve gelenekleri, coğrafi konumu nedeninin yanı sıra Ankara ve Istanbula yakın oluşu, üniversitesinin getirdiği dinamizmle, genç ve dinamik nüfusu, alternatif turizme imkanlarının oluşu ve dört mevsim turizm imkanları ile bölgenin turizm için caziebe merkezlerinden biridir.
Düzce ilimizin bir ilcesi olan Akçakoca deniz ve güneşi, dogal güzelligiyle bu ilimizin denize açılan kapısıdır. Aynı zamanda Türkiye’nin de ilk turizm merkezlerinden biridir, plajları, kumu, gün batımının iyi izlendigi yer oluşu, sivil ve dini mimarisi, tarihi Ceneviz kalesi, mağarası ile bu İlçemiz de önemli turizm merkezlerden biri olarak karşımıza çıkar…
Dogal güzelliklerden Şelaleleri de ilgi çekmektedir, su kaynakları yönünden oldukça zengin bir bölgedir. Güzeldere Şelalesi en güzel örneklerden biridir. (130m), Samandere Şelalesi (Tabiat Anıtı), Aydınpınar Şelalesi, Bakacak Şelalesi, Aktaş Şelalesi, Derinoba Şelaleleri, Sarıkaya Şelalesi, Kurugöl Şelalesi ve Kanyonu, Saklıkent Şelalesi, Konaş Şelalesi, Yoğunpelit Şelalesi, Gölormanı şelaleleri bulunmakta olup bu şelalelerden çok iyi forograf kareleri alınmaktadır.
Yayla Turizmine geldiğimiz de ise bu ilimizin yine çok zengin olduğunu görüyoruz. Birbirinden güzel yaylaları, yayla turizmine ve spor kulüplerinin kamplarına müsaittir. Ayrıca gençlik kamların için de müsait olan yaylalar doğa turizminin merkezi konumundadır. Eko turizm, kamp turizmi, safari turizmi yapılabilmektedir. Bu Yaylalardan Kardüz Yaylası kış turizmine adaydır. Topuk Yaylası ve Göleti, Sakarca Yaylası. Doruk(Sinekli) Yaylası, Kocayayla, Şehirliyayla, Odayeri Yaylası, Torkul Göleti Yaylası, Pürenli, Balıklı Yaylaları başlıca yaylaları dogal güzellikleriyle bizi beklemektedir.
Golf alanları olan nadir Turizm merkezlerimizden biri Gölyaka Kültür park’taki 790m2 lik saha 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren ve Bakanlar Kurulunun 2007/ 12286 sayılı kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiş olub Golf turizmine acık bir merkezdir.
Kano ve Rafting Turizmi Düzce İli Cumayeri-Dokudeğirmen Köyü yanından geçen Büyük Melen Nehri Raftinge elverişli 13 km. lik parkuru olması sebebiyle Türkiye'nin 3. büyük rafting sporlarının yapıldığı yerdır.
Mağara Turizminde de Düzce Mağaralarının ünü bilinmektedir, magara yönünden oldukça zengin ilimizdir. Yığılca’da Sarıkaya-Gökceağaç Mağarası, Aksu Mağarası, Çamlı Mağarası, Yağcılar Mağarası, bunlardan en büyüğü Sarıkaya Mağarası, Akçakoca’da Fakıllı Mağarası ve Yeni Mahalle Mağarası
Alternatif Göl Turizmi, Sportif Su Sporları, olta balıkçığı, kamp, karavan, piknik ve mesire turizmine yönelik göl ve göletler
Kurugöl, Topuk Yaylası Göleti, Efteni Gölü, Hasanlar Baraj Gölü, Karagöl, Torkul Yaylası Göleti, Dipsizgöl
Kuş izleme yerlerinden olan Efteni Gölü; Göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli kuş konaklarından biridir. Bünyesinde 35 tanesi kalıcı olmak üzere toplam 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapmaktığı tespit edilmişdir. Kuş gözmlemciligine uygun alanlardan biridir.
Termal Turizmi
Sağlık / Termal Turizmi Efteni ve Derdin Kaplıcaları ile bu alanda da kendini ispatlayan Düzce, sportif Turizm Çeşitleri olan Atıcılık, Olta Balıkçılığı, Kamp, Karavan, Kaya Tırmanışı, Trekking, Binicilik, Kanyon Yürüyüşü, Rafting, Kuş Gözlemciliği, Flora-Fauna, oryantiring safari grupları kısaca turizmin her çeşidi yapılmaktadır.
Bu bölgenin dogallığı hem beni, hem de yol arkadaşım Emmioğlu Hasan abiyi çok etkilemiştir.
Gezilip görülesi memleketimizi gezelim görelim önerisiyle selam ve sevgilerimle, başka bir karadeniz ilinde görüşmek dilegiyle…
Hüseyin Benek – www.vatandasfikri.com -- Agustos 14
Kaynak - http://www.duzce.gov.tr/default_B0.aspx?content=1011
|