SİYASİ YALAN YAKALAMA YETENEGİMİZ!!
(Siyasal Yalan Yakalama Yeteneğimiz, Doğru Seçimlerimiz Demektir. Fikri Adil)
Demokratik sistem içinde vatandaşlar devleti yönetecek, devletin gücüyle kendilerine hizmet edecek hükümetleri, yasa yapacak milletvekillerini seçerler.. Bu seçim için hangi parti, adayları, kadroları ve lideri daha iyi hükümet/hizmet edecektir diye bir bilgimiz ve düşüncemiz olacak ki seçimlerimiz iyi seçim olsun..
Bana sorarsanız son 50-60 yıldır seçimlerimiz iyi degil, neden bu kanata vardın derseniz? G. Kore 1950-1953 arası kısmen iç savaş kısmen de dünyanın etkin devlerinin savaştığı bir savaş alanı oldu ve bir savaş savaşan ülkede ne yaparsa onları yaşadılar.. Ülkeleri yıkıldı, şimdi biz ise ikinci dünya savaşından etkilendik ama savaşmadık, Kore savaşına yardımcı birlik gönderdik, masrafları nato ülkelerince karşılandı… Bu rağmen ikinci dünya savaşına giren Almanya ve bizim G. Kore tarafı olarak savaştığımız G. Kore, Almanya o zamanlar nasıldı, şimdi nasıllar… Bir kıyaslama yapınca bu aradaki farkı görürüz ve bu farkın yanlış yönetici seçmekten kaynaklı olduğunu anlarız.. Biz duygularımızla, inançlarımızla siyaset alanında seçim yaparak zaten yanlış seçim yapmaya aday hale geliyoruz… Üstelikte siyasiler birçok yerde dini kavramları, dini duaları kullanarak dindarlık göstergeleriyle bizi etkiliyor, inanç üzerinden duygusallıkla seçim yapmanın yanlış seçimlerimize neden olabileceği kanaatiyle, yalan konuşan siyasetçiye, bize ihtiyacımız olmayan mal ve ürünü satmaya kalkan pazarlama yöntemlerine karşı doğru olanı, iyi olanı nasıl bulur seçer, alırız? Üzerine çok ciddi düşünmeliyiz, durmalıyız…
Bir reklam, bir propaganda mesajı ister tv den, ister sosyal medyadan, ister haber kanallarından gelsin…
Önce bu mesaj ticari mi, siyasi mi, sonra hangi marka, şirket, sonra hangi siyasi grup tarafından size gönderilmiş, bize ulaştırılmıştır.. Onların amacı nedir bizim amacımız nedir gibi mesajlara yaklaşacağız… Bunun yanı sıra bu mesajların içerikleri ne kadar doğru, ne kadar yanlış, hakaret, küfür içeriyor mu, hakaret küfür içeriyorsa bu tip bir siyasal grubun ülke ve şehir yönetiminde nasıl bir tavır sergileyecegi ilk göstergesi olabilir… Ayrıca bu mesaj ve bilgiler bizi düşünmeye ve akletmeye mi davet ediyor, bu mesajlar yoksa duygularımıza inançlarımıza hitap ederek mal ve ürün mü satmak istiyorlar.. Kendilerini bizim gibi inanıyor gibi göstererek kendilerine şehrin ve ülkenin yönetimini vermemizi mi, istiyorlar hemen anlayacağız ki… Seçimlerimiz, tercihlerimiz doğru seçim olsun… Biz nasıl anlarız, bize yanlış seçim yaptıracak mesajları!!?
Bir bize gelen mesajlara şüpheci bir bakış acısıyla yaklaşarak doğruluğundan yanlışlığından şüphe duyarak, başka kaynaklardan araştırma yapmak.. Bize gelen reklam mesajını rakip alternatif şirket ve markalardan araştırmak.. Bize gelen siyasal mesajları ise iktidardan geliyorsa muhalif kaynaklardan araştırmak, muhalefetten geliyorsa iktidar kaynaklarından araştırmak.. Ayrıca mesajlara atılan imzalara dikkat etmemiz lazım ünlü bir tarihci olabilir, sevilen ünlü bir sanatcı olabilir onun adına üretilmiş mesajlar bize ulaştırılabilir.. Bu kaynakların bir taraf olduğunu bilerek bagımsız kaynaklardan araştırmalarla mal, ürün ve siyasetçi seçersek doğru bir seçim yapma ihtimalimiz artacaktır…
Bize ulaşan ses, video, görsel her ne ise, montaj, amaçlı üretilmiş mi diye düşünmeli ve bunu hangi amaçla üretmişler, kimi ne için kötülüyor, kimi ne için iyi gösteriyor, bu iyi ve kötü gösterimler ne kadar gerçek, yada bu gelen görsellerin ne kadarı, ne kadar doğru veya ne kadarı yalan/yanlış… Hepimiz çok montoj kurgu, yalan görseller görmüşüzdür… Bu nedenle görseli yüksek çözünürlüklü ekranlarda detaylı incelemek gerekir… Yalana, yanlışa, yönlendirmeye dayalı algı ve seçim yanlış anlam ve seçime neden olabilir!!!
Bütün bunları yaptık ve bize ulaşan bu haber, bilgi, görsel, video, ses hakkında hala şüphelerimiz varsa o zaman emniyet güçlerinden, kamu kuruluşlarının siber güvenlikle ilgili birimlerinden yardım istenilebilir… Ayrıca… Teyit, doğruluk siteleri gibi sitelerden de yardım alınabilir..
BU konuda Bize Yardımcı Olacak Bazı gönüllü sitelere bakacak olursak..
4* www.politifact.com 5* www.factcheck.org 6* https;//fullfact.org gibi yabancı ve yerli bilgi doğrulama siteleri vardır, buralardan da yardım alınabilir…
Yanlış bilgilerle her alanda karşılaşıyoruz, hatta bazı araştırmalara göre dünyanın en çok yalan haberiyle karşılaşan toplumun bizim toplum olduğu ifade ediliyor… Her haber yalan degildir, bazıları bazı bölümlerini kendi yorumlarına dayalı öne çıkararak verdikleri için eksik bilgi yalan bilgi sayabilir mi, belki! Bilimsel bilgilerin doğru yanlışlığı deneye gözleme dayalı olduğu için bu alanda yanlış bilgi zaten bilimsel bilgi degildir, yanlışlandıgında çöp olur… Son olarak…
Bize bir bilgi ulaştığında, ister salgınla, ister doga/çevre konusun da, ister saglık konusunda, ister mal ve ürün pazarlamaya dönük bilgiler olsun.. İster bizi dini ve siyasi bilgilerde yorum mu, dini kaynaklara uygun mu, hangi siyasal sistemde hangi siyasal grubun mesajı bizde bu mesajlarla ne yapılmak istemiyor gibi… Kuşkucu yaklaşımlarla bilgilere, mesajlara yaklaşırsak… Doğru bilgi üzere doğru seçimlerimiz olabilir… Olması dilegiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 9.1.2022 – vatandasfikri.com
1* Koray Kaplıca – Oksijen Gazetesi – 17.12.2021
3* https://teyit.org/
4* https://teyit.org/turkiye-sahte-habere-en-cok-maruz-kalan-ulke
|