|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
ANAYASA DEGİŞİKLİGİ |
ANAYASA DEGİŞİKLİGİNİN GEREGİ
(Vatandaşa Rapor)
Önce anayasa ne için yapılır, bu konuyu düşüncede gerekçelendirelim mi? Sonra bu gerekçelerin nasıl daha iyi olurunu hep beraber arayalım ne dersiniz? Anayasa neden gereklidir, toplumlar, vatandaşlar kendi devletlerinin kendi haklarına hukuklarına saygılı olsun diye devletlerini sınırlandırma gereğinde dolayı Anayasa ortaya çıkmıştır, evet devleti öyle bir sınırda tutacağız ki bizim haklarımızı çiğnemesin, çok güzel… Burada başka bir sorun çıkıyor devletin gücünü kim kullanacak, kullanıyor ki devlet kontrolden çıkıyor da işinde gücünde vatandaşların haklarını çiğniyor… İşte tam bu noktada devletin gücünü kullananlarında sınırlandırılması ve denetlenmesi gerekmektedir, kimdir bunlar? Devletin gücünü Kullananlardır….
Çok detaya girmeden kim kullanıyor ona bakalım, kafamız karışmasın, birileri size karışık bir şey sunduğunda sizden bir şeyler kaçırdığını düşünün daha iyi okuyun, aynı bankaların biz kredi çekenlere yaptığı gibi önümüze bir metin konur, küçücük yazılardır, anlaşılmaz ifadelerdir, saatlerce okusak belki anlayamayız, hepsini okudun anladık diye imzalatırlar, bizde kuzu kuzu imzalarız neden para lazımdır da ondan… Şimdi Anayasa değişikliği yapılıyor, daha ortada değişiklik metinleri yokken Anayasa değişikliği imzaya açıldı vekillerin çoğunluğu imzasını koydu.. Hadi bugünler de bu aşıldı metin var, ama bu seferde eski mutabık kılınan maddeler değişiyor demek ki güven yok… Önce karşılıklı samimiyetimize güveneceğiz ama ondan da önce samimi bir şekil de bu topluma bir anayasa hazırlama niyetimizi ortaya koyacağız… AKP ve MHP anlaştı çok güzel ama CHP ile de anlaşılırsa toplumun genelinin kabul edeceği bir anayasa hazırlanmaz mı? Hazırlanır partilerin aldığı oylara bakılırsa %80-90 mutabakat sağlanmış bir anayasa olur ki istenilen de bu olsa gerek… Ama onun için CHP ikna edilmeli ve CHP de biraz esnek olmalıdır. Bunlar işin siyasal tarafları oysaki anayasa hukuki olarak devletin gücünü kimin ne şekilde kullanılacağının yazılı bir metne yansımasıdır… Kim kullanıyor devletin gücünü? Kişiler ve kurumlar işte bu yazılacak kurallar hem kişileri hem kurumları bağlar, devletin gününü kim nasıl kullanacak, kim kimi denetleyecek, kimin, hangi kurumun sınırı neresi olacak, bu nedenle çok önemlidir çalakalem yazılmaz yazılsa da sorun olur, sık sık anayasa değiştirir ve bunlar üzerinden siyasal gündem yaratırız… Aslında tekraren soruyoruz ki önemi anlaşılsın Devletin gücünü kim nasıl kullanır? Devletin gücünü hizmet için kullanmak üzere gelenler sade vatandaşa, muhalefete, eleştirene, yanlışlarına tepki göstere devletin gücünü kullanma hakkı varmıdır? Bende yoktur… Demokrasiler de bunun için bu güç paylaştırılmıştır…
Yasama, Yargı, Yürütme diye devletin gücü önce paylaştırılır neden? Bir güç tek elde toplanırsa bu güç tek başına otorite olabilir, işte anayasa yazılırken bu olabilirliliği engellemek gerekir, öyle bir niyet var mı, olmasa da, olmalıdır… Dikkat edilirse CHP değişiklik olmasın demiyor, bu otoriter yapılanmaya engel olunacak değişim olsun diyor, MHP nin itirazları tekrar gündem de, AKP’nin içinde itirazlar yükselmeye başladı… Bakın daha bu değişiklik aşmasında yarın uygulamada daha büyük sorunlar yaşanacak çünkü belirsizlikler var, bunlar kanun yoluyla kapatılır deniyor.. Kanun hazırlamakla anayasa degişikligi karıştırılıyor olsa gerek bazı siyasetçiler tarafından… Kanunlar salt çoğunlukla çıkar hatta çok zaman mevcut çoğunlukla kanun çıkarılır, anayasal sistem ve anayasal denetim, demokratik hukuk kuralları, demokrasinin nasıl işleyeceği, devletin sınırı, devletin gücünü kullanacakların sınırı iyi bir şekil de anayasanın ruhuna işlemezse yarın toplumsal sorunlara çözüm olacak diye yaptığımız değişimler daha büyük sorunlara neden olabilir… Bu olabilirliligi engellemek için ne yapılmalıdı?
a) Devletin Gücunü Kullanan Güçlerin Birbirine baskı yapmasının önüne geçilecek bir değişiklik gerekir…
b) Bu değişikliklerde Yargı bir güç kullanıcı olarak Yürütmenin müdahalesine mümkün olduğunca kapalı yapılandırılmalıdır. Kısacası Yargı bağımsız olmalı ki, güç kullanıcıdan biri olan Yürütmeyi denetleyebilsin, yürünme denetlenmese ne olur? Aynı devlet anayasa ile sınırlandırılmazsa vatandaşa zarar vereceği gibi yürütmede hukuk sınırlarını aşarsa devlete, vatandaşa zarar verir, işte yargı bağımsızlığı bu nedenle çok önemlidir…
c) Yargı bağımsız olmalıdır eyvallah, ama yasamada yürütmenin karşısında güçlü olmalıdır bunun için ne yapılabilir? Yasama üyelerinin yürütmeden bağımsızlığı ne demektir? Biraz da bunun üzerinde duralım ve yazımızı bitirelim… Yasama bizim bildiğimiz TBMM dir, bunun üyeleri yasa yapar bu yasalar hem yargıyı hemde yürütmeyi bağlar… Yasama yürütme karşısında güçlü değilse ki bizde değildir, yürütme istediği yasayı çıkarır, bakın bizim burada karıştırdığımız bir durum vardır, yürütme tabiki çoğunluğun seçtiği parti mensuplarından oluşur, ama burada ki maksadı kaçırıyoruz biraz dikkatlice düşünelim… Ben yürümenin başıyım, partili arkadaşlarımda Mecliste çoğunlukta, bana rağmen benim toplumun genel yararına olarak çıkarmak istediğim yasalara evet diyen çıkaran, genel yarara aykırı olanlara ise ret diyen, çıkarmayan bir yasama bağımsız bir yasamadır… Bizde ne yazık ki böyle bir durum yoktur… Gelişmiş demokrasilerde yürütme her istediği yasayı meclisten çıkaramaz, yani yasama üyelerini ikna etmek zorundadır, bizde böyle bir şey görülmemiştir. O zaman ne yapmamız gerekir, yasamayı güçlendirmemiz bunun da yolu…
d) Partilerin iç işleyişlerinin demokratik hale getirilmesidir, bu nasıl yapılabilir deseniz partilerde kesinlikle ön seçim, çarşaf liste aldığı oy nispetinde ilerleme gibi demokratik ölçüler partiler yasasına getirilmelidir.. Efendim bu bir kanundur değişiklik yapılabilir önce anayasayı değiştirelim demek bence yanlıştır… Bence bunu anayasal hale getirmek gerekir ki yarın her iktidara gelen parti içi demokrasiyle oynayarak demokrasimizle oynayamasın…
Yasama istediği yasayı yaparsa, yargı bağımsız bir şekilde yargılama yaparsa, yürütmede mevcut yasalara göre işleri yürütürse devletin gücünü kullanan kurumlar birbirini denetleyerek demokratik işleyişimiz devam eder topluma hizmet üretir… Yoksa tersi durum üzülerek söylüyorum çatışma demektir, artık enerjimizi çatışmaya değil gelişmeye harcasak diyorum… Daha demokratik bir anayasa, Daha demokratik bir Toplum Daha gelişmiş bir ülke demektir…. Selam ve saygılarımla…
Hüseyin Benek – 28.12.16 --- vatandasfikri.com
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|