BAYRAMLAR BİRLİKTE KUTLANIR
Son zamanlar da bayramları bile ayrı, ayrı kutlamaya başladık, devlet erkanı bir yer de, vatandaşlar başka bir yer de bayram kutlandığına tanık olmaktayız. Bunu bazı siyasi gruplar da özellikle özendirmekte. Bunun nedenlerine girmeyelim, bayramları ayrı kutlamanın iler de toplumsal bölünmelere, bölünmelerin de toplumsal sorunlara hizmet edecegini hatırlatalım…
Toplumları ne birlikte tutar, dil, din, kültürün yanı sıra milli duygular, milli ve dini bayramlar birliğimiz için hizmet eder, birliktelik duygusu verir, biz ne yapıyoruz? Kültürü de, dinide, her şeyi siyasi çekişme ve çatışmalara kurban ediyoruz. Siyaset bile bölmez, sadece daha iyi yönetim arayışın da farklı yöntemlerdir… Milli bir bayram kutlanıyor, muhalefet ayrı, iktidar ayrı, bu sadece salonlar da kalsa sorun degil, bu durum topluma da yansımakta, ya da özellikle yansıtılmaktadır, sonuç zaten bölünmüşlük yaşayan toplum bölünmek için bir nedeni daha olmaktadır.
Bölünme nedenlerimize bakın, Meshepsel nedenler, dile ve farklı etnik kökene dayalı bölünmeler, siyasi bölünmeler, laik ve inanan bölünmeleri ve en sonun da milli bir bayramı ayrı kutlamaya dayanan bir ayrışma ki Allah saklasın aramız daki bağları kopara kopara toplumsal bağ bırakmayacağız. Bunlardan birisi de yaşam tarzalarına ve giyim kuşam tercihlerine otoriteler tarafından veya baskın gruplar tarafından karışılmasıdır.
Karşılıklı yaşam tarzı, kıyafet dayatmalarının toplumsal sorunlara neden odugunu ayrışmaları körüklediğini hepimiz biliriz, benim oğlum uzun saç ve küpe yüzünden zaman zaman sıkıntılar yaşamıştır, türbanlı kızlarımıza yaşattığımız sıkıntılar da hepimizin malümudur. Güçü ele geçiren, yada hakim anlayış mensupları yaşam tarzlarıan ve giyim kuşam şekillerine karışma hakkını da elin de otomatikman buluyor, toplumsal hayatı kendi düşüncesine göre dizany etmeye çalışıyor. Aslın da toplumsal hayatı siyaset degil kültür dizany eder, bu da gönüllü kabullle olur. Yalnız siyasetin kültürle karıştırılması ciddi toplumsal sorunlara neden olmaktadır. Siyasi ayrılıklarla, kültür karıştırılmakta ve toplumsal farklılıklar olması gereken den, kabul edilebilir sınırlardan daha derin bir hal almaktadır.
Toplumlar araların daki bağları koparmaya çalışmaz, araların da, ortak duygu, ruh yaratacak degerler yaratarak bu degerlere sahip çıkarlar, ortak degerler üzerinden birliklerini güçlendirirler. Bu genel durum biz de tersine işler hiçbir ayrışma nedeni bulamazsak, çocukken yaptığımız aşagı mahalleli, yukarı mahalleli ayrışmasını yaparız. Oysaki birlik için şu bile yeterlidir, hepimiz bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız, yasalar aynı yaptırımı uygUlar, siyasete ve işe girme hakkımız da eşitiz… Bayramları da ortak kutladığımız da, aramız da kopan diyaloğları bayram vesilesiyle tekrardan onardığımız da toplumsal bağlar oluşması için adım atılmış olacaktır.
Siyasilerimize bir öneri gerilimler üzerinden siyaseti bırakalım, ne yapacagımız, ne yapmayacagımız, projeler ve ilkeler üzerinden siyaset yaparsak degerleri kişisel olarak özümseyerek bulnduğumuz her ortama taşıyarak siyaset yapabiliriz. Zaten takdşr edersiniz ki degersiz insan ne kadar degerlidir…
Bayramları bile siyasete kurban edecek kadar, siyasi hırs ve gerilimin toplumsal barışı bozacagı, toplumsal sorunlara neden olacağını hepimizin görmesi gerekir. Bayrak, vatan, din, devlet ve kurumları, bayramlar ister dini olsun, ister milli hepimizindir ve hep beraber kutlayarak bayramlarımızı birlik şölenlerine, gösterisine dönüştürmeliyiz. Zaten bayram ruhu da bunu grektirir.
Bayramlar biz de ortak ruh geliştirerek birliğimize hizmet ederler, bizim bu ortak duyguya neden olacak degerleri bile çatışma nedeni yapmamızın bana göre nedeni degerlerin, siyasetin gölgesinde kalması, siyasi grupların degerleri kendi siyasi amaçlarına dayanak yapmaları, bazı durumlarda da degerlere çok sahip çıkanlarla az sahip çıkanların araların da suçlamaları böylelikle degerler üzerinden siyasetin, siyaseti de gerdiği sonuç olarak gergin siyasetin, toplumu da gererek ayrışmaları körüklediği görülmektedir.
Ayrışmaları, bölünmeleri körüklemek bindiğimiz dalı kesmektir, oysaki siyaset dahil, tiçaret, dügün, dernek hep toplumla yapılır degil mi? Ayrıştırdığınız toplum ne siyasilere nede dini cemaatlere bir fayda sağlamaz, sadece toplumsal sorunları besler. Oysaki hepimiz biliriz ki, toplumsal olan, bayramlar, din, siyasi partiler insanları ortak amaçlar çercevesin de birliğe davat ederler. Bizi birliğe davet eden bayramlarımızı birlikte kutlamak dilegiyle selam sevgilerim… Hüseyin Benek – www.vatandasfikri.com – Ekim 13 – Ankara
|