GERÇEK ENFLASYON
(Ücret ve Maaş Artışları)
Enflasyon, biz buna fiyat artışları bunların üzerinden olması gereken ücret artışları diyebiliriz… Ülkemizde ekonomik olsun, sosyal olsun, başka fiziki konular olsun var olanlar, artmış mı, azalmış mı, ne kadar tüketiliyor, ne kadar ihraç, ne kadar ithal ediliyor diye ölçen bir kurumumuz vardır… Bu Kurum adı TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu, bu kurum çok önemli çünkü biz kaç kişiyiz, bize ne, ne kadar lazım, fiyatlar artmış mı azalmış mı ölçme ve değerlendirme yapan bu kurumumuz… Vatandaş, Devlet adına siyasal iktidarı kullananların baskılarına maruz kaldığını, bunun için gerçek fiyatları yansıtmadığı ile ilgili söylentiler var, biz söylentilere değil bu kumumuza inanmak istiyoruz ve inanıyoruz… Bizim derdimiz bu kurumu değerlendirmek değil, derdimiz fiyat artışları gerçekte ne kadar oldu, ücretler bunun karşısında arttı mı, azaldı mı? Bunun için her iki tarafta da azalışlar, artışlar izlenmeli ve kayıt altına alınmalı ki bu kurum bunu yapıyor… Bu kayıtlar raporlanarak hem vatandaş adına devleti yöneten iktidardaki, muhalefetteki siyasilere, hem de asıl patron olan vatandaşa bu raporları açıklanıyor… Açıklanıyor, açıklanmasına ama hangi ürünler ölçü alınıyor bu önemli… Şimdi enflasyonun izlendiği bu sepet de hangi ürünler hangi ağırlıkta ona bakalım mı?
1 Gıda ve alkolsüz içecekler Ağırlığı %23,03 / 2 Alkollü içecekler ve tütün %5,14 / 3 Giyim ve ayakkabı %7,21 / 4 Konut %14,85 / 5 Ev eşyası %%7,66 / 6 Sağlık %2,64 / 7 Ulaştırma %17,47 / 8 Haberleşme %3,91 / 9 Eğlence ve kültür %3,39 / 10 Eğitim %2,67 / 11 Lokanta ve oteller %7,27 / 12 Çeşitli mal ve hizmetler %4,76 Bu ağırlıklar ortalamayı verirken en çok kullandığımız 15 ürün, en çok artan 15 ürünle bu ortalama aynı olur mu? Olmaz kaybeden emekli, asgari ücretli olur… Kaç ürün bu sepette derseniz buyurun devam edelim..
“TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, 2018 yılında TÜFE’de 407 madde, 895 madde çeşidi yer alacak olup, 28 bin 15 iş yeri ve 4 bin 274 konuttan her ay yaklaşık 415 bin fiyat derlenerek fiyat izlemesi yapılacak…” Bu ortamala da benim maaşımı belirleyecek, bu adil olmayan bir yöntemdir, bunu öncelikle asgari ücret tespit komisyon üyelerinin dikkatine, sonra hükümet yetkililerinin, patronların dikkatine sunarım… Muhalefetin ve sendikaların da bu adaletsizlikle mücadele için tepki göstermeye davet ederim…
Bu kurumumuzun yanın da başa Sivil Toplum Örgütleri de devletten, İktidardan bağımsız bu fiyat izleme işlerini yapmaya çalışır… Bunlardan Sendikalar, Meslek Odaları, Tüketici Dernekleri, gibi… Hükümet yetkililerinden bağımsız özerk kurum ve STÖ’lerin bu konuyla ölçmeleri ile Devletinkurumu TÜİK’in ölçmesini karşılaştırılmalı arasında farka da bakmamız lazım… Şimdi Tüketici Hakları Derneğinin değerlendirmesiyle devam edelim mi?
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, enflasyon oranlarına ilişkin çok çarpıcı rakamlar açıkladı. “Son bir yılda asgari ücret yüzde 14.2, emekli memur maaşı yüzde 14.83, emekli işçi maaşı ise yüzde 15.4 artmıştır. Son bir yıllık enflasyon ise yüzde 15,85 artmıştır. Bu duruma göre, ana tüketim ürünleri fiyat artışları, maaş artışlarını ve yıllık enflasyonu katlamıştır” denilen açıklamada, tablolarla besin gıdalarına gelen zamlara dikkat çekildi.
“Temmuz 2018’de süt ve süt ve süt ürünleri fiyatları Temmuz 2017’ye göre ortalama yüzde 22.44, sebzelerin fiyatları ortalama yüzde 38.83 artmıştır. Yani, son bir yılda süt ve süt ürünleri enflasyonu yüzde 22.44, sebzelerin enflasyonu ise yüzde 38.83 artmıştır.
Yumurta fiyatları son bir yılda yüzde 49.2, balık Fiyatları son bir yılda yüzde 22.87 artmıştır. Karpuz fiyatları ise son bir yılda yüzde 17.41, kavun fiyatları yüzde 35.2, kayısı fiyatları ise yüzde 24.6 artmıştır.
Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere, toplam 400 ürün izle, bunların ortalamasını al, bu ürünlerin bazılarını ömrümüzde bir defa bazılarını hiç kullanmayalım… Bunların üzerinden maaş artışlarını belirle… Burada bir haksızlık yok mu? Süt ürünlerinde artış %22-23 olsun sebze ve meyvede %38-40 olsun, maaş artışları %10-15 olsun… Bizim Sendikalarımız, Sivil Toplum Örgütlerimiz, Muhalefetimiz toplamda biz vatandaşlar tepkisiz kalalım öylemi? Yasal Sınırlar içinde tepki gösterelim bizden oy istemeye gelen siyasilere durumu anlatalım… Dünyada gıda fiyatları düşerken, bizde neden çıkıyor, bunu soralım, Enflasyon çıkarken bakmayalım müdahale edelim diyelim... Çözecek olanlara oy verelim der, daha refah seviyesi yüksek bir toplum olabilmenin yollarını hep beraber arayalım, refahı da, mutluluğu da, daha geniş vatandaş tabanına yayayım önerilerimle… Selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek --- 13.0.18 --- vatandasfikri.com
Kaynaklar:
-
-
-
http://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kahveci/suclu-urunler-listesi-8126
|