KARADENİZ TURU – 8 (Sinop)
Sinop
Sinop, Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru en çok sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde kurulmuştur. Bu nedele çok ilgiNç bir coğrafi yapısı vardır, zaten Türkiye haritasına da baktığımız da bu gözümüze çarpar… Şehrin biri kuzeybatısında, biri güneydoğusunda olmak üzere iki limanı vardır. Esas limanı, güneydoğudaki koyda bulunur. Kuzeybatısındaki Aklinman ve Hamsilos Koyu eski devirlerin barınak yerlerindendir.
Deniz Turizmi
Sinop'un başlıca plajları ise şunlardır.
Bahçeler Mevkii, Şehir merkezinin girişinde, iç limana bakan kısımda ormanla kaplı bir alandır. Ortalama 500 m uzunluğunda ve 4-10 m arasında değişen genişlikte kum bandında; halk plajı, orman kampı ve dinlenme tesisleriyle, belediye kampı ve kampın içinde yer alan motel, restoran, kamp ve çadır yerleri bulunmaktadır. İnce sarı kum ile kaplı olan sahil bandından denize girilebilmektedir. Bandın gerisindeki ormanlık alan ise piknik ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır.
Akliman: Şehrin batısında, kent merkezine 9 km uzaklıktadır. Kilometrelerce uzunluğunda ve 15-20 m genişliğinde bir şerit gibi uzanan kumsalı vardır. Alanda bulunan Akliman Piknik Alanı, her türlü ihtiyaca cevap verecek niteliktedir. Piknik alanında, ormanla denizin iç içe olduğu “ria” tipinde bir kıyıdır.
Sarıkum: İl merkezine 21 km uzaklıkta bulunan yörede deniz, orman ve göl bir aradadır. Çeşitli balık ve yabani hayvanların da bulunduğu yöre, tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Deniz kenarında ince taneli kumların oluşturduğu geniş ve uzun bir kumsala sahip olan yer, adını kumunun renginden almıştır. Yalnız o kadar çöp varki alanda buraya çöpkum dense daha iyi olur. Yetkililerden ricam buraya gidip bir bakmaları...
Karakum: İl Merkezine 2 km uzaklıktadır. Sinop Yarımadası'nı çevreleyen yol üzerindedir. Adını ince simsiyah volkanik kumundan almıştır. Adını ince simsiyah kumundan almış olan bu mevkideki kumun, halk arasında romatizma ve siyatik gibi hastalıklara iyi geldiği söylenir. Kamu ve özel sektöre ait otel, tatil köyü, kafe, restoran, bungalov tipi evler, karavan ve çadır yerleri bulunmaktadır.
Mobil Korucuk Köyü Mevkileri: İl merkezine 2 km uzaklıkta, Sinop Yarımadası’nı çevreleyen yol üzerindedir. Sakin bir denize ve tertemiz kumsallara sahip yörede, belgeli tesisler, restoranlar, kamp ve karavan yerleri ile geniş bir hizmet olanağı sağlanmıştır. Sinop’ta il turizminin en yoğun olduğu yer burasıdır.
Hamsilos Koyu: Yemyeşil ormanı ve denizin bir nehir gibi kara içine girdiği koyu ile Hamsilos Koyu, Deveci Deresi adlı küçük bir akarsuyun ağzında yer alan 300-400 m’ lik bir deniz girintisidir. Hamsilos Limanı, morfolojik delillere göre, Deveci Deresi Vadisi' nin aşağı kesiminin, karada oluşan çöküntüler sonucunda sular altında kalmasıyla oluşmuş, dünyada sadece Norveç ve Sinop’ta bulunan “ria” tipi bir kıyıdır.
Sinop da bitki örtüsüne baktığımız da ise çok çeşitlilikle karşılaşırız, bu ilimiz her zaman yağış aldığından zengin orman ve bitki örtüsüyle kaplıdır. Ormanlar hem zengin, hem de çeşitlidir. çam, köknar, meşe, gürgen, kayın, dişbudak, karaağaç ve kavak, başlıca ağaç türleridir. Ağaç denizi olarak nitelendirilen Çangal Ormanları, Ayancık, Türkeli ve Boyabat yörelerini kaplar. Dıranaz, Göktepe, Soğuksu ve Elekdağ Ormanları da hem önemli doğal güzellikler oluşturur.
Deniz Kıyıları Sinop, Karadeniz kıyılarının girintili ve çıkıntılı kıyılarıdır. Hopa'dan başlayan ve İstanbul boğazında sona eren Karadeniz kıyılarının hiçbir yerinde Sinop'taki kadar koy ve körfezlerle korunmuş limanlara rastlanmaz. Bu kıyılar da Köşk, Kayser, Karakum, Selamet, Boztepe, Sinop, Feryat, Bozburun, İnce, Güllüsu, Usta adlarında bir çok önemli burunlar bulunmaktadır. İnce ve Boztepe burunları kendi adlarını taşıyan iki yarımadanın ucundadır. İnceburun aynı zamanda Anadolu'nun en kuzeyindeki uç noktasıdır. Burası bataklık, göl ve ovalıktır. Burada İnceburun Feneri yer alır.
Koy ve körfezlere gelince bunlar, İçliman, Dışliman, Akliman ve Hamsilos körfez ve koylarıdır.
Limanlar : Gerze, Sinop iç ve dış limanları, Akliman, Sarıkum ve Ayancık limanlarıdır.
Sinop kıyılarında (Sarı Ada, Kara Ada, Tavşan Adası) üç tane de küçük adacık bulunmaktadır. Bu adalarda insan yoktur. Yerleşilmiş değildir.
Sinop da alternatif turizm imkanları: Kuş Gözlemciliği Ayancık-Akgöl, Durağan Göleti, Altınkaya Barajı, Çangal Ormanları, Göktepe Ormanları, Dranaz Ormanları, Zindan Ormanları ve Soyuk Ormanlarında kuş gözetleme yapılabilir.
Atlı Doğa Yürüyüşü: Akliman, Hamsilos, Abalı ve Sarıkum’daki orman içi alanlar, sahip oldukları yürüyüş parkurları ile doğa ve atlı doğa yürüyüşü yapılabilecek parkurlara sahiptir.
Endemik Bitki Gözlemciliği:Sinop, Karadeniz Bölgesi’nde çok zengin bitki örtüsü özelliklerine sahiptir. Bitki örtüsü, genellikle ormanlık alanlardan oluşmakta, kıyı kesiminden başlayarak iç kesimlere doğru gidildikçe niteliği değişmektedir.
Sinop Yarımadası doğal-ekolojik bütünlüğü içinde yer alan batıda deniz, kıyı göl, sulak saha, orman ekosistemlerinin bir arada bulunduğu Sarıkum Gölü ve çevresi, kuzeyde sık orman dokusunun bulunduğu İnceburun bitki inceleme için elverişli yerlerdir.
Şelaleler ve Yürüyüş alanları
Erfelek Tatlıca Takım Şelaleleri: Erfelek ilçesi, Tatlıca köyü, Gürleyik mevkiinde, 28 irili ufaklı şelaleden meydana gelen Erfelek Tatlıca Şelaleri ülkemizin sayılı doğal güzelliklerinden biridir. Şelalelere Erfelek ilçesinden geçilerek, 14 km. sonra ulaşılır. Dar ve ormanlık bir vadi içinde bulunan şelaleler boyunca yürüyüş oldukça zevkli ve heyecanlıdır. Doğal SİT alanı ilan edilen şelaleler, doğal güzelliği ve seyir zenginliğiyle turizm açısından önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.
Ayrıca, Zindan ve Çangal Ormanları ile Akgöl Yaylası dağ ve doğa yürüyüşü yapmaya elverişli yerlerdir.
Kruvaziyer Turizmi: Önemli bir liman kenti olan ilimiz, Kruvaziyer turizmi açısından da ayrı bir cazibe merkezi olması sebebiyle Medcruise ağına dahil edilmiştir. Bu ağ çerçevesinde her yıl çeşitli büyüklükteki Kruvuziyer gemileri ilimize gelmekte ve gemi içerisinde bulunan turist kafileleri ilimizin doğal ve tarihi güzelliklerini ziyaret etmektedir.
Tarihi Cezaevi: 1214 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı İzzeddin Keykavus tarafından ele geçirilen Sinop Kalesi’nde daha sonra savunmayı güçlendirmek için İçkale oluşturulmuştur. İçkale (Tarihi Cezaevi, Eski Otogar Mevkii ve şimdiki Askerlik Şubesi’nin bulunduğu alan); ana kalenin kuzeyinden güneyine inen dik bir surla kesilmesiyle meydana gelmiştir.
İçkale, yapılışından itibaren aynı zamanda tersane olarak kullanılmıştır. Tersaneye ait iki büyük kemer sonradan kapatılmış olsa da güney bedende hala görülebilir durumdadır. İçkale burçları 1560 yılından itibaren zindan olarak da kullanılmıştır. Selçuklu Dönemi’nden itibaren uzun süre tersane ve zindan olarak kullanılan İçkale’nin güney kısmına; Mutasarrıf Veysel Paşa zamanında, 1887 yılında Cezaevi binası yapılmıştır. 1996 yılında tamamen boşaltılan cezaevi, günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İlimize gelen misafirlerimizin ziyaretine açılmıştır.
Sinop’un Turizm merkezleri ile ilgili bilgiler verelim ve yazımızın çok uzadığının farkındayım, bu nedenle detaylı bilgileri il turizm müdürlügü internet sitesinden edinebilirsiniz hatırlatnasıyla, bizce Sinop turuna devam edelim…
Bence en önemli turizm etkinligi cadır ve kamp turizmi neden derseniz biraz bazı lükslerden vagecerek, eksiklikleri hissederek, dogayla daha iç içe bir tatil ancak cadır ve karavan kamplarında mümkün olmaktadır. Bunun için de bütün illerin uygun bir alanı cadır ve kamp alanı yapmaları geretigi düşüncsiyle, Sinop ilimizin Cadır ve Kamp alanlarına bakalım ne dersiniz?
Cadır ve Karavan Turizmi
Bahçeler Mevkii: Şehir Merkezi'nin girişinde, iç limana bakan kısımda ormanla kaplı bir alandır. Ortalama 500 m uzunluğunda ve 4-10 m arasında değişen genişlikteki kum bandında; halk plajı, orman kampı ve dinlenme tesisleriyle, belediye kampı ve kampın içinde yer alan motel, restorant, kamp ve çadır yerleri bulunmaktadır. İnce sarı kum ile kaplı olan sahil bandından denize girilebilmektedir.
Orman Kampı: Şehrin girişinde iç limana bakan kısımda çam ağaçlarıyla kaplı bir alanda bulunan kampta sosyal tesisler ile çok sayıda kabin bulunmaktadır. Kamp alanı, ilin, bütün yaz boyunca hem piknik yapılabilen, hem de denize girilen güzel plajlarındandır.
Yuvam Kampı: Orman kampının bitişiğindedir. İçerisindeki plaj ve tesisler belediyeye aittir. Güzel bir piknik alanına da sahip olan bölgede, çadır ve kamp yerleri mevcuttur. Ayrıca Akliman mevkiinde de kamp ve karavan turizmi yapılacak yerler mevcuttur.
Başlıca turizm merkezleri ise şunlardır Ayancık - Akgöl Turizm Merkezi, Sinop - Gerze Kozfındık - Bozarmut Yaylası Turizm Merkezi, Sinop - Türkeli - Kurugöl Turizm Merkezi, Sinop-Bahçeler Mevkii olub buralar da denize girmenin yanı sıra dag, yayla, tarih turizmine de uygun bir ilimizdir.
Bu ilimizi gezerken gördüğüm Sarı kum kumsalı karadenizin en iyi kumsallarından olup kendi haline terk edilmiş desek yeridir diyemeyiz, karadeniz kıyı şeridi boyunca çöplerin en yogun görüldüğü yer desem abartmış sayılmam. Böyle bir kumsalı bir de Ege de Patara kumsalın da gördüm… Genel olarak çok rahat kirletiyoruz her yeride ortalama bir kirlilik var ama ben Sarı kumun özellikle kirletildiğini düşünüyorum. Bu kadar çöp tesadüfen yan yana gelemez.
Bu kadar güzel bir kumsalın böyle çöplerle başbaşa bırakılması nasıl oluyor da hiçbir Sinopluyu ve bu ilin yöneticilerini rahatsız etmiyor anlamış degilim. Bu ili temsil eden siyasiler ise bölgelerine karşı bu kadar duyarsız kalmaları da başka sorun buranın kısa zaman da temizlenerek hem bölge halkının hemde dışardan gelen ziyaretcilerin gönül rahatlığıyla denizin de yüzebilecekleri, güneşin de güneşin de güneşlenebilecekleri hale getirilir umuduyla…. Sinop'un başka bir mekana gecelim ne dersiniz…
Turistik Alanlar: Akliman, Hamsilos koyu, sarikum, akgöl, erfelek şelaleleri, inceburun, inalti mağarası, bahçeler mevkii, karakum, mobil korucuk köyü mevkileri, bazalt kayalıkları başlıca görülmeye deger yerlerdir. Turizm açısından zengin potansiyel kaynaklara sahiptir. Doğal güzellikler ve tarihi eser yönünden oldukça zengindir. Zengin orman örtüsü Karadeniz'deki uzun kıyısı, doğal kumsalları, yaylaları, mesire yerleri İl'in başlıca güzellikleridir.
Sinop merkezin de eglence yerleri, tarihi cezaevi ve kalesi, tekne turları, paşa tabyaları görmeye deger yerlerdendir.
Zengin bir tarih ve kültür birikimine sahip olan Sinop, Anadolu'nun en eski şehirlerinden biri olup, ilin ilk yerleşme tarihi ilk Tunç Çağı ile başlamıştır. Coğrafi konumu nedeniyle antik çağlardan beri deniz ve ticaret kenti olan Sinop'ta Karadeniz'e hakim olmak isteyen bütün kavimler yaşayarak medeniyetlerinin kalıntılarını bırakmışlardır. Bir Helen kolonisi olarak kurulan ve Antikçağ'da Karadeniz'in en önemli kenti olan Sinop, Helenistik dönemde Anadolu'nun yerli kültürleriyle Helen ve Pers kültürlerini birleştirmek isteyen Pontus Devleti'nin de başkentlerinden biri olmuştur.
Yalnız kentin çöplerinin toplandığı yer denizle iç içe olduğundan dolayı denizin kirlenmesine neden olmaktadır. Yetkililerin dikkatini bu konu üzerine çekerek Sinop'un başka bir güzelligini keşfetmeye devam edelim…
Türkeli, Ayancık ilceleri ise, dolgalıkları ve sadelikleri ve güzellikleriyle bizi karşılamayı bekliyorlar gidip görmek dilegiyle…
Hüseyin Benek – www.vatandasfikri.com – Agustos 14
Kaynaklar
1-http://www.sinopkulturturizm.gov.tr/TR,74907/deniz-turizmi.html
2- http://www.sinop.gov.tr/default_b0.aspx?content=1020
|