HÜKÜMET VİRÜSLE EKONOMİK MÜCADELE PAKETİNİ ACIKLADI
Aslında virüsün neden olduğu ekonomik sorunlarla mücadele desek daha doğru mu olur?
Cumhurbaşkanımız açıkladı, 21 madde de, 100 milyar lirayla virüsün ekonomik etkileriyle mücadele edeceğiz, inşallah etkili olur, bazı eksik yanlar var mı biz ona bakalım, bu mücadelede hükümetimizi, düşünsel, davranışsal olarak destekleyelim…
Hükümetimiz şunları açıkladı
*Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.
Erteleme güzel, eksik olan kira ödeyen esnafların, kira giderlerinin de dondurulması gerekmektedir, yoksa ekonomik durgunluk, ama kira ve vergi giderleri gelirin iki, üç katı olarak devam ederse, yarın bugünden daha iyi olur mu?
*Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız…
Konaklama yanı sıra başka ne yapılabilir, örneğin sgk, emekli dernekleri, mal müdürlükleri, belediyeler aracılığıyla emeklilerin, bir yıla, 18 aya bölünecek faizsiz kredilerle tatil yapması sağlanarak, bu turizm tesisleri ayakta durmaları sağlanabilirse daha güzel olmaz mı? konaklama vergisi yüzde kaçtı?
*Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.
Turizm önemli, bizim elimizde ki altın yumurtlayan bir tavuk, yalnız bu tavuk virüsten ne kadar etkilenecek? Perakende sektörü iki, üç zincir markete bırakılarak adeta tekelleşme yoluna gidiliyor, bunu önlemenin yolu bu market zincirlerinin acık kalma süreleri 9 saatle sınırlandırılmalıdır.
*İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz. Ayrıca yakıtta da vergi indirimi gerekiyor gibi!
Kazanç üzerinden vergi en doğal vergi olmasına rağmen bazı sektörlere karşı esnek davranılmalıdır, örneğin sürekli iki sektör korunmaktadır, inşaat ve mobilya korunarak buraya kadar geldi, hala sorun varsa onları kurtaracağız diye genel olarak ekonomiyi feda edemeyiz… Hava yolları, teknoloji firmaları, tarım ve hayvancılık alanları bırakın vergi almayı direk karşılıksız teşviklerle ayakta durması sağlanacak alanlardır.
*KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.
Sorun üç ayda aşılırsa, güzel bir uygulama, piyasa zaten durgundu, virüse dayalı durgunluk da artı bir yük getirdi, ikisi birleşince ciddi bir durgunlukla karşı karşıya kalındı… İnsanlar evlerine kapanırken nasıl bir harcama yapılacak, ben Ankara da yaşıyorum ve en işlek yer Kızılay’a gittim nüfus hareketliliği dörtte, bire düşmüş durumda, bu kişilerde zorunluluktan hareket eden olabilirler… Harcama yapıyorlar mı, zorunluluktan yaparlar.
*İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.
İhracat ekonomik oksijendir bizim ekonomimize, yalnız aşağı yukarı her üründe ithalatçı olmaktan kurtulmak için gerekli çalışmalarla desteklemeliyiz, ihracatımızı ve ihracatçımızı…
*Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.
Güzel bir önlem, yalnız küçük esnafı korumak için zincir marketlerin çalışma saatlerini kısaltmak lazım mesela sabah 10 ile akşam 19 arası çalışması durumunda bunun dışında normal esnaftan alış verişi olacağından bir rahatlama olacaktır… Ayrıca zincir marketlerin her şeyi satması her esnafı olumsuz etkilemektedir…
*Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.
Bu uygulama kredi kartı borçlarıyla, kişilerin tüketici ve konut kredi borçlarını da kapsarsa iyi olacaktır.. Aşırı borçlanma konusunda ekonomiyi daraltacak uyarısı yapan bizler haklı çıktık, şimdi yapılandırmalarla, esnek ödemelerle, kredi garanti fonunun gücüne göre kapsamının genişletilmesiyle, hane halkı ve yatırım üzerinde ki borç baskısı aşılabilir.
*Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.
Sosyal amaçlı derken evlilik gibi, taşınma gibi, kredi kartlarının borçlarının kapatılması gibi düşünülürse iyi olacak, vatandaş rahatlayacaktır…
*500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.
Artık bu sektörü kurtarma işinden vaz geçilmelidir, konut, beton işinden, üretim için fabrikaya, tarıma, hayvancılığa, sanayiye, teknolojiye, yatırım için kredi kolaylıkları ve teşvikler olursa daha iyi olacaktır…
*Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız.
Kredi sicil notu, şu kredileri dışında tutulmalıdır, kayıtlı mevcut borçlarını (kredi kartı, tüketici kredisi, taksit sayısı azalmış konut kredisi) ödemek için kredi alacakların sicillerinin dikkate alınmamalıdır.
*Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteliyoruz.
Eğitime ara verildi, vatandaşlar ücretlerini ödedi, taksitlerini ödemeye devam ediyor hak kayıpları olmaması için düzenleme gerekmektedir…
*Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.
Asgari ücreti desteklerken patronlar kadar, işsizlerin işsizlik sigortası aracılığıyla genel sağlık sigortalarının ödenmesi, ulaşım ve iletişim yardımları yapılması, asgari ücretle çalışanların ise vergi ve pirim indirimi ile desteklenmesi gerekmektedir…
*Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.
Esnek çalışma ülkemizde çalışanların aleyhine kullanılması mümkün olan bir çalışma yöntemidir, bunun için bu konuya dikkatli yaklaşılmalıdır… Olagan üstü durumlarda izin verilmesi halinde asgari bir geçimlik maaş ödenmelidir…
*Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.
*En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz… Güzel bir uygulama…
Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.
Bayram ikramiyelerine zam yapılası, promosyon ödemelerinde kamu bankalarının özel bankalardan geride kalması, sanki eksik kalmış gibi…
*Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.
Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı kira sözleşmelerini yenileyerek, mal sahiplerinden kira indirimi talep etmelidir… Hatta bu genel olarak AVM’leri de kapsayacak bir kira düzenlemesi yapılmalı, ya indirimler olmalı veya 3-4 ay kira alınmaması gibi yollara gidilmelidir…. Böylece özel sektörde bir rahatlama, kamu sektöründe ise artı bir kaynak yaratılarak sosyal yardımlar daha da genişletilebilir… Ayrıca Sosyal yardımlar birkaç kurum tarafından yapılmaktadır, bu sosyal yardımları yapan kurumlar kendi aralarında bir bilgi iletişim sistemi kurmalı, hem araştırmada hem de yardım etmede ortak tavır takınılmalıdır..
*İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.
İstihdam politikamız kökten değiştirilmeli kamu kurumların kişileri üretim ilişkisi içine dahil etmeden maaşlı yapmak yerine, üretim yapan ve yapacak olan kurumlar, işletmeler, atölyelere yatırım teşviki için oluşturulacak fonlarla ve doğrudan üretim maksatlı yatırımlarla destelenerek istihdam yaratılmalıdır…
*Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz.
Geliştirilmelidir…
*Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz.
Bu yaşlılarımıza hal hatır sorma ve yardımcı olacak personellerle yaklaşılmalıdır.
Son Olarak, ekonomide artık borçlanma, para oyunları, borsa oyunlarının sonuna geldik bundan sonrası için reel, üretim yapacak ekonomik sektörler desteklenmelidir… Burada ise iki alan seçilmeli biri küçük işletmeler, mikro, yerel maksatlı, yani aile işletmeleri bunlar istihdama katkısı yüksek olmaktadır, ikinci ise makro, küresel olan, olabilecek büyük şirketler ve işletmeler bunlar ise dünya ile rekabet edecek seviyede desteklenmelidir… Para, imkan bunlar için harcandıkça üretimle kalkınacağız, büyümek, üstelikte yabancı yatırım ve borçlarla büyümek, kalkınma değildir, rakamsal büyümedir… Ayrıca aşırı kar marjları, bir ürünün maliyeti artmadan talebi artınca fahiş fiyatlar, ilk işçi çıkarmalar, ilk işçi maaşlarının ödenmemesi gibi durumlar ise insanlıkla sınavımız olarak bizim davranışlarımız olarak kişisel tarihimize yazılacaktır… Düşüncesiyle Bu olağanüstü durumlarda hükümetimizi destekleyelim ve uzmanların önerilerine ve toplumsal kurallara uyarak sorunları aşmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com -19.3.2020
Kaynak: https://www.karar.com/erdoganin-acikladigi-ekonomi-paketinde-neler-var-iste-21-maddelik-koronovirus-onlemleri-1550428
|