EĞİTİM/ÖĞRETİM
Eğitim nedir, hangi bilgileri içermelidir, bu bilgilerin kaynagı ne olmalıdır, eğitim de ki amaç ne olmalıdır, bazı toplumların yaptığı gibi sadece nakledilenleri bilen, ülkede sisteme, yanlış dahi yapsa mevcut otoriteye itaat eden bir vatandaş tipi için egitim olursa, o ülkede egitim yarım olmaz mı? İşte bu nedenle eğitim geçmişin bilgisini ana, bugüne, bugünün bilgisini, gelecege bağlama işidir dersek, kısmen bu konu üzerine düşünmeye başlamış oluruz... Elimizde ki kitapların bir bölümü tarih abartılarıyla doluysa, övgü yapacağız tarihe derken, öykünme yapılmasına neden oluyorsa... Oysa aşırı öykünmeler, abartılar bugünden kopmamıza neden olmaz mı, tarihten masal çıkarmamıza neden olur ama günümüze tarihimizden dersler ve sağlıklı bilgiler çıkarmamıza neden olmaz... Dini konularda da öyle davranıyoruz diye düşünüyorum, egitimin maksadı verilen bilgilerin anlaşılarak ister kişisel, ister toplumsal hayatta daha iyi, daha mutlu yaşamak degil midir? Bize verilen bilgiler daha iyi bir kişisel ve toplumsal yaşama neden oluyor mu? Bize verilen bilgiler bizi ve içinde yaşadığımız toplumu bilimsel, teknik, teknolojik ilerlemesine yardım ediyor mu? Bu sorulara verilen cevaplar yoksa, bu konu üzerine ciddi eleştiri, özeleştiri yaparak düşünmemiz, gerekmez mi? Gerekir de sürekli her otoritenin acıklamasını alkışlayarak, düşünce dengemiz bozluyor ve görülen eksiklikler üzerinden eleştirenleri, hainlik sayar hale geliyoruz..
Demek ki sadece nakille, ezberle ne bilim yapılabiliyor, nede siyasi düşünce ve dini inanç inşaa edilebiliyor, o zaman ne yapmalıyız, dünün bilgisini bugün okumalıyız, bunları güncellemeliyiz, bu güncel bilgileri bugüne uyarlayarak, resmi, ana dille yeni kuşaklara sunlayız... Bunu yaparken ezbere dayalı degil bilgileri anlamaya ve anladığımızı teknik olsun, sosyal olsun yaşama aktarmaya dayalı bir uygulamaya dayalı anlayışla eğitime yaklaşmalıyız... Eğitime kavramsal bakacak olursak sözlükler ne diyor diye devam edelim mi?
Eğitim: Yeni kuşakların, toplum yaşayışında yerlerini almak için hazırlanırken, gerekli bilgi, beceri ve anlayışlar elde etmelerine ve kişiliklerini geliştirme, yeteneklerini otaya çıkarmaya yardım etme etkinliğine eğitim dersek, eğitimimiz böyle bir sonuca neden oluyor mu, siz cevaplayın...
Önceden saptanmış amaçlara göre, insanlarımızın davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkinlikler dizgesi dersek, acaba eğitimimiz amaç edinmeye yardım ediyor mu?
Vatandaşlarımızı, belli bir konuda, bir bilgi ya da bilim dalında yetiştirme ve geliştirme meslek edinme konusunda insanlara bilgi vererek yetenek geliştirme dersek eğitime, acaba eğitimimiz toplumumuzun fertlerini bu amaca, niteliğe ulaştırıyor mu?
Her kuşağa, geçmişin bilgi ve deneylerini düzenli bir biçimde aktarma ya da kazandırma işi ise egitim, ister felsefi, ister dini, ister teknik, teknolojik gelişmeye neden olacak bilgileri yeni nesillere ve mevcut nesillere vererek, dünya toplumlarında ki bilim, fen kültür yarışında başarılı olmamızı saglıyor mu?
Eğitim ruhbilimi, eğitim felsefesi, eğitim tarihi, öğretim programları, özel ve genel öğretim yöntemleri, öğretim teknikleri, yönetim, denetim vb. eğitim ' ve öğretim alanlarını kapsamak üzere öğretmen, yönetici ve eğitim uzmanı yetiştirmek amacıyla ilgililer için düzenlenen bütün kurslara ve bu kurslarla ilgili bilimsel çalışmalara verilen genel faaliyetlere eğitim dersek... Tüm bu saydıklarımız vatandaşlarımızın daha iyi yaşamanın önünü acıyor mu, eğitimin bir amacının da mutlu vatandaş yetiştirmek olduğunu unutarak, yarım eğitimle yarım vatandaş yetiştirdiğimizin farkındamıyız?
Eğitim, en geniş anlamıyla, insanın yeteneklerinin, özellikle ahlak yetilerinin geliştirilmesi için ona yön ve biçim verilmesi, bu yolda yapılan bilinçli etkilerdir... Biz ahlak konusunda zayıfsak, nedeni nedir, takiyyeci din istismarcısı müslümanlar mı, yoksa devleti kutsayarak her türlü siyasal, kanuni oyunu vatandaşlara karşı mübah görenler mi? Sadece dini mezhebini , sadece devleti, hatta onun içinde kendi meslekini ve kurumunu önceleyen, sadece kendi siyasal düşüncesini tek siyasal yöntem olarak ele alan, diger herkesi, her inancı ve düşünceyi şeyi yok sayan bir vatandaş tipini bu eğitim sistemi ortaya çıkarmadı mı?
Eğitimin/Öğretimin amaçlarından biri de, planlı ve programlı öğretme etkinlikleriyse, biz eğitim yoluyla verilen bilgileri ideolojik ve dini etkilerden ayırarak, evrensel, bilimsel agırlıklı olarak vermedikce dünya medeniyet yarışını kazanmayı bırakın, yarışa katılamayacağız bile... Bunu gençlerimizin uluslararası sınavlarda nasıl başarısız olduğundan görüyoruz... Son olarak...
Eğitimin ilk amacı bilimsel bilgi vererek, felsefi bilgi vererek insanımızı evrensel insanlık yarışında söz sahibi yapmak olmalıdır, olur inşallah... Egitimin ikinci amacı bizim kültürel, dini, siyasal degerlerimizi vatandaşlarımıza vererek onların biz olarak evrensel insanlık yarışına katılmamıza yardım etmektir... Eder inşallah... Yerel ve evrensel bir denge içinde hayatı tanıyacak vatandaş yetiştirecek bir şekilde eğitilmek dilegiyle, Selam ve Sevgilerimle...
Hüseyin Benek – 20.10.2020 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1* https://sozluk.gov.tr/
2* http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
|