TOPTAN YARGILAMA
(Her Hangi Bir Topluluğu suçluluğuna, Suçsuzluğuna, Suç Oranlarına, Suçlarının Kanuniliğine, Bakmadan, Toptan Yargılamalarda Hukuki(Adil) Bir Durum Çıkar mı?)
Yargımız ideolojik davranıyor, yargımız vesayet kaynağı, yargımız vesayet altında, yargılamalar da gizli tanıklık aşırı kullanılıyor… O bu derken yargıya güveni sarstık… Şimdi onarma zamanı derken, bide ne görelim toptan yargılamalarla, ön yargılı yargılamalarla devam ediyoruz.. Hainler dedik mi zaten, hainler zaten suçlu, nasıl tarafsız yargılarız? Bu hainler 3 yıl önce uzayda mı yaşıyorlardı, dünyaya düştüler hain olduklarını gördük… Yok üstelikte çok itibar görüyorlardı… Her neyse konumuz bu değil konumuz yargı ve yargılama…..
Dost olsun, Düşman olsun, Suçlu Olsun Suçsuz Olsun Yargının Görevi Adalet Dağıtmaktır… Olur mu öyle suçlu, suçsuz ne demek herkese adalet… Bal gibi olur, şimdi adam suçsuzsa adaletin gereği o suçlanamaz, cezalandırılamaz adalet onun için budur… Kişi suçludur delil vardır, tanık vardır, suçüstü yapılmıştır suçlanır cezalandırılır, burada adaletin gereği cezadır… Yargılamada ki maksat suçlumu suçsuz mu, suçsuzsa cezalandırılamaz, suçluysa, suçluluk oranı belirlenir, kanuna, hukuka, adaletin gereğine gör cezalandırılır… Ya bu içerdekilerin birçoğu suça iştirak etmemişse, ya cezalandırılacakların bir bölümü suçsuzsa, dini inançlarını yaşamak ve dini konularda bilgilenmek, cemaat dayanışmasından yararlanmak için bu gruba gitmişlerse… Bu dayanışma seviyesin de ise, son darbe girişimine uzaktan yakından bulaşmamışsa… Karışmışsa bile suçluluk oranları, oranında ceza gerektirmez mi?
Emir komuta içinde hareket ederek, ölümlü olaylara bulaşmamışsa, emir komuta zinciri içinde olanlar ölümlü olaylara karışmasa da, Savcılar hukuk kurallarına göre iddianameleri hazırlar sunarlar… Bu sunuşta bile suçlar sabitse de, mahkeme suçluymuş gibi değil, suçluluğu veya suçsuzluğunun mahkeme edilmesi esaslarıyla yargılanması gerekmektedir.. Örnegin askeri okul öğrencileri, hangisi suçlu, hangisi suçsuz belirlenmesi son derece zorken… Diyelim ki %30-40’ı suçlu bu nasıl ayrılır bilmiyorum… Diyelim ki bir tane suçsuz var, ben 10 suçlu için bu suçsuzu da cezalandıracakmıyız? Grıpsal, toptan yargılamalar, yargılamalarımızdan adaletin çıkmasını zorlaştırmaktadır… Askeri öğrencilerin cemaatle bağlantısı nasıl belirlenir, bu bağlantı ile ilişkilendirilenler hangi hukuki kurallara suçlu bulunurlar? Olağan Üstü Hal, dediğimizde her şeyi torbaya sokarız, bir kararname yaparız, suçlu suçsuz ilan ederiz dersek… Hukukumuzun hukukluğu kalmaz diyebiliriz… Şimdi şunu duyar gibiyim lan Bu FETÖ’çümü? Önce şunu belirteyim her eleştiriyi bu grupla ilişkilendirerek kapatma kurnazlığının artık sonuna gelinmeli değil mi? Ben bir gün kutsayarak, ertesi günü tam tersi nefret ederek davranan bir kişi değilim… Ben iyilerin bile kamuda ciddi denetlenmesini savunan biriydim, hala öyleyim, yazdıklarım ortada, dünde(Ergenekon davalarında), bugünde bu dava da adaleti savunurum… Benim için bir tarafgirlik isnadı edilecek, söylenecekse, Adaletten, Ahlaktan, Erdemden, Adaptan, Edepten, İyiden, Güzelden, Doğrudan yana/taraftarı diyebilirsiniz… Oculuk veya buculuk bana göre değil olmak da istemiyorum… İstegim şudur!
Uluslar arası hukuk sicilimizin bozulmaması için daha dikkatli davranmalıyız, toplumsal düzenimizin iyi işlemesi için adaletli bir toplumsal düzen kurmalıyız… Biliyorum kolay değil böyle bir saldırının ardından, devletin agresif tepkiler vermesi gayet normal gibi görünse de… Devlet kişiler gibi kanunsuzluk, hukuksuzluk, bunların sonucu adaletsizlik yapamaz, yapmamasını beklemek, önermek zorundayız… Vatandaşından kanuna, hukuk kurallarına uymayı beklerken kendisi ve görevlileri daha çok hukuk kurallarına uyması gerekir… Devletimizi idare edenler gücü eline geçirince ergenokon, balyoz gibi yargılamalarda çok kolay taraf olabildiklerini gördük… Yargı ne taraf olabilir, nede biz yazanlar çizenler ya da aktif siyaset yapanlar her mikrofonu ellerine aldıklarında, yargılamalarla ilgili görüş beyan ederek yargı üzerinde baskı oluşturmamalıdırlar… Oysaki yargılama işini etkilememek önemli bir yargılama kuralıdır, oysaki suç kişiseldir, en önemli yargılama kuralıdır, suçluluğu yargılama sonucu kesinleşmemişse suçsuzluk karinesi(Belirtisi ile yaklaşmak) yargılamanın evrensel kurallarındandır…
Yargı Sisteminde, Yönetim Sisteminde Görev Alanlardan Ricam 2500 yıl önce yazılan “Platon’un Sokrates’in Savunmasını, Devlet’ini” Okumalarıdır.. Son darbe davalarıyla geçmişte suç üretilerek yapılan suçlamalar arasında çok fark var bunu da biliyorum.. Şimdi suç var, darbe var ama kim yaptı, kim baktı, kim hangi aşmada ne kadar suçlu, kim sistemi ve hükümeti savundu? Zor bir dava, yargımız için zor bir sınav, bunlar üzerine çok ince eleyip sık dokumak, ister bu dava da, ister bundan sonra ki davalar da, yargılamalarımızın sonucu adaletin tecellisini sağlamamız gerekir… Dileğiyle, Temennisiyle Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 10.11.17 – vatandasfikri.com
|