KAMU SAVURGANLIĞI (Devlet ne Zaman Kemer Sıkacak?)
(Personel Savurganlığı)
Kamu kurumlarının, yani toplamda devletin bir maliyeti var, bu maliyeti en aza indiremezsek ya da dünyada belli başlı devletlerin vatandaşlarına maliyetlerinin ortalaması nedir? Devletlerin maliyeti Gayri Safi Milli gelire oranı nedir? Bizi devletimizin bize maliyeti nedir, ekonomik durumları iyi olan devletlerin vatandaşlarına maliyeti nedir? Bunlar üzerine akademisyenlerimiz, entelektüellerimiz, yazarlarımız, çizerlerimiz çalışmalı, bize devletimizin maliyeti diğer devletlerden fazla ise burada bir yerde yanlış var, yanlış yapıyoruz demektir.. Bu yanlışlar nedir? Ortaya konulmalı, siyasilerde buna kulak vermelidir… Devletin vatandaşa maliyetini ne artırır, hangileri gereklidir, hangileri gereksizdir?
Şimdi devletin bize kira maliyetine bakalım mı? “ Devlet kurumlarının bir, bir kendi binalarını bırakarak yeni yapılan lüks gökdelenlere yerleşmesi bütçedeki rakamlara da yansıdı. 2016’da kira için 728 milyon ödeyen devlet kiraların geçen yıl %23.7 artmasıyla aynı binalar için 901 milyon liralık ödeme yaptı.” 2018 de bu artışın yarısı bile olsa, devletimizin sadece kira maliyeti 1.000.000 TL ye çıkacak, yani eski parayla 1 katrilyon olacak demektir… Bunun ne kadarı gerekli, bunun içinde araç kiralama giderleri varmı? Asgari ücretten vergi toplayarak bu kadar savurgan davranan devletimizi kim tasarruflu davranmaya zorlayacak… Biz tepki göstereceğiz, devleti yönetmek üzere seçilen siyasilerde bu kira giderlerini düşürecek ki, başka yatırımlara kaynak kalsın, yada asgari ücretten vergi almasın, sıgara ve alkol, petrol ürünleri içindeki vergi oranı düşürülsün, vergide adalet sağlansın, geliri olanlardan vergi alınsın… Sonra devletimizin personel giderlerine bakalım mı?
Her yıl iş verimini artırmak yerine yeni çalışan alan devletimizin işsizliği kamuya alımlarla önleyecek gibi bir hava yaratması, yanılgısı sanki toplumsallaştı… 14,bin şu kuruma, 7 bin bu kuruma 20 bin, o kuruma personel alınacak diye seçim öncesi açıklamalara tanık olduk.. Ben bunu seçimde vatandaşların oylarını alma kurnazlığı diye düşündüm acaba gerçekten de aldılar mı işe bilmiyorum.. Soru şu acaba kamu kurumlarında iş verimliliği nedir? Ben yıllar önce bir makale okudum %23-25 arası olduğundan bahsediyordu… Yani kamuda ki 100 kişi 25 kişi gibi çalışıyor demektir… Üstelik de kamu da en düşük maaş 3000 lirayken üreten, daha çok çalışan özel sektörde yüksek maaşlar 2000 lira seviyelinde, daha çok da asgari ücretle çalışılmakta onunda 1650 lira olduğunu alanlar biliyor, onunla geçinmek için sadece kira, fatura, ulaşım gibi sorunlu giderleri bile karşılamada zorlanıyor, karın doyuruyor oda pazarda ne ucuzsa onu alarak karınlarını doyuruyor, doyuramayanlarda oluyor, aynı toplumda yaşıyor, duyuyoruz… Duyup da kulağına deniz suyu girmesin diye tıkaç takar gibi kapatan yöneticilere ve patronlara kulaklarınızı acın insanların sorunlarını duyun, hakkını verin, diyerek devletimizin en çok harcadığı kalemlerden en çok tasarruf yapılabileceği düşüncesi, önerisiyle bu kalemlere kısaca bakarak yazıya son verelim mi?
Devletimizin en çok harcama yaptığı alan sanayi mi, yok, tarım mı, yok, bilimsel çalışmalar mı yok, eğitim mi yok, sağlık mı yok nedir o zaman? Ne yazık ki faiz giderleridir… Bunu hepimiz görmezden geliyoruz, vatandaş ise uçuyoruz haberleri asında bunu ne duyuyor nede görebiliyor… İkinci harcama kalemi nedir derseniz?
Ar-Ge mi, Bilimsel gelişme, İçat, Patent için Araştırma Geliştirme mi yok, güçsüz grupların korunması için sosyal giderler mi yok, baraj ve alt yapı giderleri mi yok, savunma sanayi geliştirme mi yok, yapay hafıza geliştirme çalışmaları mı yok, robot teknolojileri geliştirme mi yok… Nedir o zaman? Personel giderleri ve ne yazık ki 100 kişinin 20-25 kişi gibi çalıştığı bir personel yapısına ödenen ücretler devletimizin ikinci en çok giderlerini oluşturmaktadır… Sosyal güvenlik bence önemlidir, burada ne önemlidir emeklilere ödenen maaş oranları, ikinci ise sağlık giderleri üçüncüsü ise sosyal yardımlar olmalıdır… Buna bakıma ihtiyacı olanları ve işsizler de eklenerek devam edilmelidir… Ama ben sosyal güvenlik kurumumuzun giderleri arasında özel hastanelerin aldığı paraların başı çektiğine inanmaya başladım neden acaba? Son olarak…
Devletimizi şu haberle konu olmasını istemiyorum, yönetmek için seçilen siyasilere uyarımdır: 2016’da resmi taşıt harcamalarının maliyeti 2015’e göre %82 artarak 2 milyar 23 milyon TL’ye (yaklaşık 2 katına) çıktı. 2016’da hava taşıtlarına yapılan harcama 2015’e göre %296 artışla 860 milyon liraya (yaklaşık dört katına) çıktı.
Devletimizin şu haberlerle anılmasını istiyorum, Bütçeden, Ar-Ge ye %2-3 ayrıldı, ikici olarak sanayiye… Bütçesinin %10-15 teşvik verildiğini, tarım ve hayvancılık da teşvik oranının %1-2 den %10-12 çıkarıldığı haberlerine konu olsun istiyor… Devleti yönetenlere acil çağrımdır, artık bize, yani vatandaşlara kemer sıkmayı bıraktırın, devlete kemer sıktırın tasarruf ettirin, ricası ve önerisiyle selam ve Saygılarımla..
Hüseyin Benek – 30.6.18 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
-
-
-
-
http://www.diken.com.tr/devletin-tasit-harcamasi-ikiye-ucak-harcamasi-dorde-temsil-gideri-uce-katlandi/
|