|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
DÜNYA ROBOTLAŞIYOR |
ROBOT PAZARI
(Robot Satışlarında Pazar mı, Pazarlamacı mıyız?)
((Gündem Dışı Yazmak İstiyorum)) (Robotlaşma Oranı)
Ne Yaparsak Teknolojik Olarak Gelişmiş Toplum Oluruz? Sorusuna Cevap Arayalım mı?
Önce sanayi nasıl gelişmiş, ona bakarsak daha anlaşılır olur umudundayım… Sanayileri 3.0 – 4. 0 gibi sıralıyorlar, son sanayi 5.0 bunlar ne demektir derseniz, nasıl bir gelişmeye neden olmuşlar bakalım mı?
Birinci gelişme: Buhar gücü ile işleyen makineler ve araçlar ( gemi, tren ), Sanayi Devrimi’nin başlangıç sebepleri arasında yer alır… Birinci sanayi devrimi, çelik ve tekstil sektörünün ön planda olduğu, kömür ve buhar makinalarının kullanıldığı, sanayileşmenin ilk aşamasını kapsayan dönemdir.
19. yüzyılda, bu ilk devrimden hemen sonra buharlı makinelerin yerini, elektrik, petrol ve doğalgaz ile çalışan ürünler almıştır. Bu akaryakıt çeşitlerinin keşfedilmesi ile başlayan ikinci dönemde otomobil, uçak gibi araçların icadı gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler sayesinde ekonomi ve sanayinin gelişimi hızlanmış ve ikinci sanayi devrimi dönemi gerçekleşmiştir. Üç sıfır’a geldiğimizde ise şunları görüyoruz…
1960’lı yılların başından itibaren, bilgisayarların yavaş yavaş insanların hayatına dahil olmaya başlaması ve teknolojinin hızla gelişmesi üçüncü sanayi devriminin gerçekleşmesine uygun ortamı sağlamıştır.
Dördüncü sanayi devrimi olarak nitelendirilen dönem ise günümüzde yaşanmaktadır. Yapay zeka, üç boyutlu yazıcılar, robot teknolojisi, internet, sürücüsüz arabalar gibi ilk 3 sanayi devriminin yapısını tamamen değiştirecek yeni buluşlar dördüncü sanayi devriminin gerçekleşmesine olanak sunmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönem Sanayi 4.0 olarak tanımlanmaktadır. Ya beş sıfır, o dünyayı ve bizi nasıl değiştirecek?
Endüstri 5.0,beşinci sanayi devrimi, insan ve makine arasındaki etkileşimler etrafında dönecektir. Bilişsel bilgi işlem, insan zekası ile çalışmak için daha iyi bir donanıma sahip olacağından, ikisi arasında daha fazla işbirliğinin olması beklenmektedir. İşçilerin üretimde katma değerli alanlarda görev alma ve piyasanın bunu sağlama konusunda yetenekli olması gerekir. Bu eğilimin çoğunu yönlendirmek, seri üretim mallar için daha fazla kişiselleştirme ve kişiselleştirme için geniş bir talep olacaktır.
Endüstriyel robotlar, beşinci sanayi devriminin kritik bir bileşeni olacaktır. Endüstri 5.0'ı tanımlayanların çoğu, bir insanın bir ürünü kitlesel ölçekte kişiselleştirme ve kişiselleştirme kabiliyetini içerirken, bu yalnızca gelişmiş robotik yeteneklerle mümkündür. Bütün bunların yanı sıra ülkelerin robot üretme ve küresel pazara sunma kapasiteleri nedir? Yazıyı bu konuyla bitirelim mi? Yok Önce bu sanayi 5.0 nasıl bir değişiklik yapacak hayatımızda ona bakalım…
2025 yılına kadar gerçekleşmiş olması beklenen değişim noktaları (olasılığı %75 üzerinde olanlar alınmıştır)…
Beklenen Değişim Olasılığı
İnsanların % 10’u internete bağlı kıyafetler giyme ihtimali % 91.2
İnsanların% 90’ı sınırsız ve ücretsiz (reklam destekli) saklama alanına sahipliği %91.0
Internette bağlı 1 trilyon sensör olması ihtimal oranı %89.2
ABD’de ilk robot eczacı olması ihtimali % 86.5
Okuma gözlüklerinin % 10’u internete bağlı olma ihtimali % 85.5
Kişilerin % 80’i internette dijital olarak mevcut olma oranı % 84.4
İlk 3D baskı ile üretilmiş otomobiller olasılığı % 84.1
Nüfus sayımı yerine büyük veri kaynaklarıyla sayım yapan ilk hükümet olasılığı % 82.9
Ticari olarak piyasaya sunulan ilk implant cep telefonu % 81.7
Tüketici ürünlerinin % 5’i 3D olarak basılmış olma olasılığı % 81.1
Nüfusun% 90’ı akıllı telefon kullanıyor olması ihtimali % 80.7
Nüfusun% 90’ının internetin düzenli erişimi mevcut olması ihtimali % 78.8
ABD yollarında tüm araçların % 10’una yakını sürücüsüz arabalar olması olasılığı % 78.2
3D baskılı bir karaciğerin ilk nakli ihtimali % 76.4
Kurumsal denetimlerin % 30’unun Yapay Zeka tarafından yapılma ihtimali % 75.4…. Şimdi bu değişiklikleri kim yapacak, üniversiteler, akademisyenler, bunlara devlet ve sermayedarlar, sanayicilerin destekleriyle olacak işler.. Oluyor mu, kısmen oluyor, örneğin elektrikli araçlar gelişirken üretilirken biz neden yaya kalıyoruz… Dünyada kaç robot üretiliyor, biz kaç robot üretiyoruz, kaç robot alıyoruz, kaç robot satıyoruz? Bunları düşünmek, bu alan da ona göre çalışmak gerekmez mi?? Biz, sanayi beş sıfırı kaçırırsak, artık gelişme umudunu kaçırmış olacağız, bu bilinçle dünya ile kendimizi kıyaslamalıyız…
Önce 2016 yılın da en çok robot alan ilk 3 ülke
1* Çin – 41.400… 2* Japonya 38.000… 3* Almanya 20.000 robot almışlar ya kim ne kadar robot üretiyor, ya da ne kadar bu konuda ki ihracattan para kazanmışlar? Yine bilgiler 2016 bilgileri..
1* Japonya, robot ihracatından elde ettiği ekonomik değer, 1.625.916.008 dolar…
2* Almanya, ne kadar ekonomik değer kazanmış bu alandan, 639.714.832 dolar…
3* İtalya, ise şu kadar dolarlık ihracat yapmış, ……………………. 293.416.214 dolar…
4* Fransa’ya baktığımız da ise şu ihracat rakamını görüyoruz, 250.733.166 dolar…
5* ABD, bu iş de biraz geri kalmasına rağmen beş sırada …….. 195.814.625 dolar…
6* G. Kore, robotları basamakları tırmanıyor, bunlar ise ………. 179.461.754 dolar…
7* Çin, bu konuda geri kalmış, ama planları olduğu malum ….. 154.979180 dolar…
8* İsveç, ilk sekize girmeyi başarmış, ihracat geliri ise ………… 143.634541 dolar…
9* Danimarka ise değerlendirmeye alınan son ülke ………… 111.773.184 dolar…
Biz bu listelerde nerelerdeyiz, neredeyse yok gibiyiz, olmak için planlarımız nedir, bu listelere girmek için ne yapmamız gerekir? Kısa notlarla noktayı koyalım… Sanayi 5.0 alanında ne yaparsak gelişiriz sorusuna kısa cevap vermek gerekirse…
1* yeni nesil bilgi teknolojileri – 2* Otomatik tezgah araçları ve robotlar – 3* Uzay ve Havacılık sanayi – 4* Deniz teçhizatı ve ileri teknolojiye sahip gemiler -5* Gelişmiş Demir Yolu Taşımacılığı ve Ekipmanları- 6* Yeni Enerji kaynakları, Enerji Tasarruflu Araçlar, Enerji ekipmanları üretimi – 7* Tarım Makineleri Teknolojileri - 8* Yeni Malzeme Üretim Alanları – 9* İnsanın Olmazsa Olmazı Gıda üretim Bilgileri, Teknikleri, Teknolojileri… - 10* Tıp ve Sağlık Alanı…
Federasyon, 2015’ten itibaren satış rakamlarında artış yaşanması, 2016 sonuna kadar da dünya çapında satılan robot sayısının 1,7 milyon olmasını beklemektedir. IFR’nin verilerine göre, dünya çapındaki robot sistemleri satışının yüzde 70’i Japonya, Çin, ABD, Kore ve Almanya’da gerçekleşmektedir. Biz bu konuda iddialı olmalıyız ki, olmamız gereken yerde olabilelim… Şu haberi okuyarak, inşallah kendimize geliriz… “Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai insanlara süper kahraman gücü kazandıran dış robotik bir iskelet üretti. Giyilebilir robotlar sıradan bir insanın power lifter sporcular gibi 60 kilo kaldırmasını ve eğitimli komandoları bile geride bırakarak sırtında 40 kilo yükle 40 km koşmasını sağlıyor.”
Bu Alanların da Yapılacak Bilimsel Çalışmaların, Toplum Olarak Bizim Yukardaki Listelerde Yerimizi Almamıza Yardım Edecek, Böylece Toplum Olarak Daha İyi, Daha Refah Seviyesi Yüksek Toplum Olarak Yaşayacağız… Yaşamak Dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 26.11.19 – vatandasfikri.com
#robot #robotikGelişmeler #sanayi50
Kaynaklar
1* Ali Eşiyok - Herkese Bilim Teknoloji Dergisi Sayı 89 - 8.12.2019
3* Mustafa Gözaydın - //www.yurtgazetesi.com.tr/endustri-50-nedir-makale,16132.html
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|