ENFLASYONUN NEDENLERİ, NEDİR Kİ?
(Faiz Enflasyonun Nedeni mi, Sonuçu mu ?)
Enflasyon nedir, gelirler ucuz mal ve fiyatlarının fiyatlarının daha çok fiyatlarıdır, olabilir… Mal ve lüks fiyatlarının, her şehrin gündır, olabilir…lar genel öğrencilerki bit bitdir. Enflasyon, üretebilen ve üretebileceklerini gösteren bir göstergedir… Enflasyon neden olan ne olabilir ki?
Bana gelirse, enflasyonun ilk nedeni malın talep edilmesinin talep edilmesinden talep edilmesinden dolayı meydana gelen cevap veredur... Buna şu örnegi verebiliriz, şimdi 1-1, 5 liralık fiyatların talep edilmesinin nedeni sogan noktasında ile sogan satıcılarının olması Bu malın fiyatını da belirliyor… Pazardan çok pahalı olmayan, az bu kadar ucuz fiyatlarda satılıyor…
İkinci kullanıma yönelik ise para bol mal mal azsa ile benzer bir durum ama bu neden tarafından benzer bir durum ama bu neden aynı zamanda, bütçeye göre satın alınacaklardır… Piyasaya acık, bütçe açıkları açıkları için para basılarak yetiştirilmek, eğitilmek için kullanılan parasını büyüterek koruyarak, piyasa da para terbiyesisa, paranın neden olduğu kapatılabilir…
Başka bir enflasyona neden olan durum söz konusu mal ithalse, bu arada alınan para birimi dolar, yerel para birimimiz deger sona erdirilirse… ve geçiş mevsimi geçiş var… Örnek olmak için beş lira iken mal, dolar, beş lira olacaktır. , 10 lira iken lira, örneğinden yükseklikten yanış nedeniyle… 1 adet bitmiş bitmiş yüzünden 1,25 olmuşsa…
Dördüncü neden ise mal ve ürünlerin içinde ki vergi oranlarıdır, örnegin petrol ve alkollü içecekler, tütün mamulleri içindeki vergi oranları neredeyse, ürünün maliyetini aşar durumdadır ki.. Bu oran %50-60-80 olduğu bile görülmekte ve bu oran da ürünlerin fiyatları artarak enflasyona neden oluyor.. Başka bir durum ise ithal malların içinde ki gümrük vergi oranları da enflasyona neden olabilmektedir…
Altıncı durum ise bence en önemli nedenlerin başında geldiğini söyleyebiliriz… Mal ve hizmetlerin maliyetlerinde artışdır, buna üretici enflasyonu demektedir.. Örnek vermek gerekirse enerji maliyetlerinde artış, %100-135 ise, gübre ve yem fiyatlarında %200-300 oranında artış nihai olarak tüketim aşamasına yansıyarak mal ve hizmetlerin artmasına, enflasyona neden olacaktır… Başka bir enflasyona neden olan durum nedir derseniz?
Enflasyon olacağına, fiyatların artacağına inanılması halinde enflasyonun, enflasyona neden olmasıda diyebileceğimiz bir enflasyonda var olduğunu söyleyebiliriz… Mal ve ürün satanlar bir mal 10 liraya geldi 12 liraya satacakken, tekrar alacağı malın 13 lira olacağı düşüncesiyle enflasyon oranından daha yüksek bir fiyat belirleyecegi için enflasyonu daha da tetikleyecektir…
Sekizinci neden ise faizin enflasyona nende olması olmasıdır, son zamanlarda bazı hükümet yetkililerinin ifadelerine ekonomistlerin coğu itiraz etsede, faiz oranları enflasyonu etkilemektedir… Nasıl olur derseniz, birinci etki hükümetin iddia ettiği gibi mal ve hizmet üretmek için yatırım yapılması, hammadde alınması aşamalarında krediye başvurulursa, bunun maliyetlerde artışa neden olacağını söyleyebiliriz.. Oranı nedir derseniz aldığınız kredi oranında derim… Bu maliyet artışına neden olarak enflasyona nende olma halidir… Öte yandan, asıl faizin enflasyondan düşük olması halinde, hane halkının, harcamasına neden olacak böylece mal ve hizmet talebi artacak ve tüketimin neden olduğu bir enflasyon olacaktır… Örnegin %40-50 enflasyon var, bizimde bankada bin liramız var, %45-55 faiz verilmezse, ben mal ve ürünlerin fiyatının artacağı, paramın enflasyon oranında değer kaybedeceği düşüncesiyle.. Paramı ihtiyacım olamasa bile, mala bağlayacağım veya altın döviz gibi enflasyondan etkilenmeyen başka yatırım araçlarına yöneleceğim.. O zaman da döviz ve altın fiyatları artacak, ithal ürünler artacak, ithalata bağlı bir ekonomik alt yapımız varsa, enflasyonu artıracaktır.. Faizlerin düşük olmasının tasarruflara etkisi ile yazımızı bitirelim..
Enflasyon oranından daha düşük bir faiz oranı tasarruf yapılmasını engelleyecek ve böylece bu sorunun yaşandığı ülkede, tasarruf oranı düşük olacak, bankalarda mevduat da vatandaşların paraları birikmediğinden büyük yatırımlar için sermaye olmadığından… Dış kaynak, dış borç, yap işlet devret, bu gibi hizmetlerin özelleştirmelerle yabancılara devri gibi sorunları da tetikleyecektir… Bu durum ise bizim fakirleşmemize, toplumda gelir dağılımını bozacaktır.. Ekonomi..
Yatırım, üretim, paylaşım ilişkisidir, bu dengeler korundukça ekonomimizde dengede duracaktır, durması dileğiyle selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek 23.1.22 – vatandasfikri.com
Kaynak
-
-
https://www.mahfiegilmez.com/2017/05/turkiyedeki-enflasyonun-analizi.html
|