NEDEN PARTİ TUTARIZ? (Neden Parti/Lider Tutarız?)
Parti Aidiyetlerimiz, Nasıl Olmalı?
Bu sorunun cevabını, bulmak için başka bir soru daha sormamız lazım, partiler ne için vardır? Demokratik sistemlerde aynı düşünceye mensup vatandaşlar, kendi düşüncelerinin, hukuk sistemine, ekonomik paylaşım modellerine yansımasını, devletin bu şekilde yönetilmesini istedikleri için parti tercih ederler/ederiz, bu partinin iktidara gelmesi için oy verir destekleriz… Bu her zaman böylemi olur?
Yok olmaz, bazı kere ailenin parti tercihi bizim de parti tercihimiz olur, bazı kere içine doğduğumuz semt, şehrin ekseriyetinin tercihi bizim tercimiz olur… Bunlar aslında kalabalıklara uymak demektir, burada bizim etkimiz sıfırdır, sele kapılmış kütük gibi kalabalıklara uyar geçeriz.. Bu sağlıksız bir parti tercih edilmemesinin en temel göstergelerinden biridir… O zaman sağlıklı parti tercihi nasıl olur?
Parti ne iş yapar, iktidara gelemeye çalışır, iktidara geldiğinde şöyle bir tarım politikamız, böyle bir çevre politikamız, şöyle bir ekonomik modelimiz olacak der, sorumluluk sahibi vatandaşlarda bu düşüncelerin içinde kendilerince ve toplumca en iyi olacak, olanı seçerler… Bu iyi olanın seçilmesi demek ülkemizin iyi yönetilmesi demektir, ülkenin, devletin iyi yönetildiğini nasıl anlarız?
Bir ülke nasıl iyi yönetiliyor, nasıl kötü yönetiliyor nasıl anlaşılır, derseniz bana göre çok basit!
Bir, hukuk sistemimiz adalet dagıtıyor mu, toplumun geneli bu adalet sistmeine güveniyor mu? İki ekonomik modeli gelir dagılımında adaletli mi? Üç 5 yıl önceye göre vatandaşların refah seviyesi arttı mı, işsizlik makul seviyelerde mi, (%4-5) ? Örnegin bizde kalem oyununa rağmen işsizlik %13-14 iken, başka gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hangi seviyede? Sonra enflasyon, yani mal ve ürünlere gelen zamlar ne alemde, örnegin iyi yönetilen ülke Almanyada kaç, bizde kaç? Almanya da %3-5 bizde %20-25, hatta üretici enflasyonu %45-50 nasıl yönetildiğimiz belli… Ülkelerin iyi mi yönetildiği, kötü mü yönetildiğinin bir ölçüsü vardır, örnegin 20 geri gittik, ülkenin borcu diyelim ki 100 milyar dolar, döndük günümüze kaç milyar dolar, 450 Milyar dolar, borcu var, ülkemizin işte o oranda kötü yönetilmişiz demektir… Bu borç göstergesi tek başına bir ölçü olamaz tabiî ki de bu alınan borçlar nereye harcandı, üretim tesisleri mi kuruldu, AVM ler mi? Makamlar ve patronlar için Lüsk arabalar mı ithal edildi, alındı yoksa araba üretimine mi harcandı? Ülkemizin iyi yönetilip yönetilmediği başka nereden belli olur, derseniz?
Siyasal partiler, vatandaşlar, liderler, cemaatlerin kullandığı dilden de anlaşılır, nasıl yani? Örnegin sürekli birbirlerini suçluyor, karşılıklı hain ilan ediyorlarsa, iktidara gelen parti ister işe alımlarda, ister ihalelerde, ister devletin gücünü hizmet ederken kullanırken sürekli ayrımcılık ve ayrıcalık yapıyorsa kötü yönetiliyoruz, kötü parti ve lider etmişiz demektir… Bu aynı zaman da şu demektir!! Vatandaşlık bilincimiz, vatandaşlık sorumluluğumuz yok demektir… Böyle bir toplum da vatan ve vatandaşlık sevgiside, bilincide yok demektir ki, Akıl, Allah esirgesin yaşadığımız sorunların nedenleri, yanlış lider, parti tercihi olabilecegi gibi… İyi, kötü nedir, güzel, çirkin nedir, doğru/gerçek yanlış/yalan nedir bilmeden tercih ediyoruz demektir.. Bu durumda kişi olarak da, toplum olarak sorunlara kapı acıyoruz ve sorunları göremiyoruz, sorunu yaşayarak, zarar görerek aşıyoruz demektir.. Yanlış tercih ile doğru yol, iyi olan bulunamaz… Ne nedir, niçin odur, o ne olur, ne yapar, yaptı gibi çok dikkat ederek. Parti ve lider tercih etme önerisiyle selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 7.12.21
|