KORONA’NIN KORNASI DUYULDUKTAN SONRA!!
Korona Nedir?
Korona dan Nasıl Korunabiliriz?
Hangi Hastaneler Korona Virüs Testi Yapıyor?
Koronayla Mücadelenin Çevreye Zararları Nedir?
Korona Acil Telefon Hattı 184
Bir virüs çıktı yola ta Çin den, yola çıktı çıkalı ne zaman gelecek bize diye herkes kaygıyla bekledi, bu kaygıları medya köpürttü, de köpürttü, körükledi, şöyle bir virüs, böyle bir virüs, şöyle el yıka, böyle el yıka derken… Şu kadar mesafe koyun karşılaştıklarınızla derken, biz zaten koluyla, komşuyla mesafeleri koymuştuk, selamı sabahı kesmiştik zaten çok erken… Şimdi bir bahanemiz daha oldu, zaten bir sosyal uzaklaşma içindeyken biz, bir de sosyal hayatımıza korona mesafesi koydu… Bu kadar mesafe koyarsak nasıl sosyalleşeceğiz, oda başka bir sorundu… Koronanın kornasını duymayan kalmadı değil mi, duydu herkes, duymayanlara da biz duyuralım… Bu koronayı tanıyalım ki, önlem alalım, önlemleri abartarak, İran da olduğu gibi sahte alkol içip de ölmeyelim… Öleceksek ki zaten her canlı ölecek… Yalnızlıktan kafayı yiyerek değil, her yeri ilaçlayarak kimyasal kirlilikten degil, delikanlıca korona’dan ölelim… Nedir bu korona, şimdi koronaya gelelim…
“Korona” biz işin teknik yanına girmeyelim, zaten uzmanlık alanımız değil giremeyiz de, uzmanlar ne diyor, bilim kurulu, sağlık bakanı ne diyor onlara bakalım… Sosyal medya ne diyor, onu ikinci haber kanalı kabul edelim, çünkü, abartıcılar, yalancı siyaset taraftarları troller, burayı iyice güvenilmez hale getirdiler… Belki de bunu istiyordu iktidardakiler, iktidarlar sadece bizim verdiğimiz haberler vatandaşlara ulaşsınlar isterler, neden istediklerini söylesinler, istediklerini gizlesinler, vatandaşları istedikleri gibi düşündürsünler… Çünkü İnsan bilgiyle, haberle düşünür, gerçek, doğru bilgi ve habere dayalı düşünce doğru, gerçek düşünce olur.. Her olayda olduğu gibi bu korona vakasında da doğru bilgi ve düşünce üzerine davranış inşaa edersek, bu virüsle daha iyi mücadele ederiz… Doğru bilgi nedir?
Saglık bakanı, Bilim Kuruluna dayalı bilgi veriyor ve bu kurulda bilim adamlarından oluşuyor, o zaman onların açıklamalarını dikkate alacağız, dinleyeceğiz değil mi? Şimdi bu “korona nedir” artık girelim, mücadele yöntemlerine bakalım mı?
Solunum yolu ile yani, havadan çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşabilip hastalandırabilecek bir bulaşma yolu ile bulaşan, Çin’de ortaya çıkmış bir virüstür. Çin, çok çeşitli besinlerin (hayvan, böcek vb.) yoğun tüketildiği, çok kalabalık bir ülke olduğu için, aslında hayvanların taşıdığı bazı mikroplar insana adapte olma imkânını sıklıkla orada buluyorlar. Bu mikroplar yepyeni bir mikrop olarak ortaya çıktıkları için onlara karşı bağışıklık sistemimiz direnemiyor… Bu nedenle bu virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesin hastalanma ihtimalini güçlendiriyor… Bur arda, bu mikrobun herkesi hastalandırmadığını, sadece belli kişileri hastalandığını, yine belli kişileri başka kronik hastalığı olanlar, zayıf/düşkün/çok yaşlı kişileri ağır hastalandığını da bilmek, ona göre önlem almak lazımdır. Şimdi aşağı yukarı 160.000 kişi yakalanmış, 6000 kişi ölmüş, sadece dün sigaradan, hatta, diş tedavisinde ki enfeksiyonda kaç kişi ölmüş olabilir, düşünün… Şimdi Koronayla paranoya olmadan nasıl mücadele edilir, devam edelim mi?
Belirtileri nedir dersek, Ateş, öksürük ve nefes darlığı, ancak her türlü solunum yolu hastalığı belirtilerini dikkate almakta yarar var, burun akıntısı, halsizlik, vücut ağrısı da belirtiler arasında yer alıyor. Virüsle karşılaştıktan sonra genellikle 2 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor ancak bu süre 14 güne kadar uzayabiliyor. Bu nedenle yurt dışında gelenler kendi, kendilerini 14 gün karantinada tutarak toplumsal sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Saglık bakanlığı, medya uyarıcı yayınlarına devam ediyor, bakın bakanlık ne diyor?
Sağlık bakanlığı bu konuda şöyle uyarıyor, yurt dışından gelenler, hastalığından şüphe edenler şu yolu izlemeliler…
“Öncelikle kendilerinde korona virüsü olma ihtimali olanlar ve sonrasında hepimiz, korona virüsüne karşı korunma yollarının başında hijyen geliyor.
*Sık sık elleri yıkamak, *maske takmak, *elleri yıkadıktan sonra antiseptik veya kolonya kullanmak, *tokalaşmadan olabildiğince kaçınmak en etkileyici korunma yolları arasında yer alıyor. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekirse yine doktor kontrolünde bağışıklığı kuvvetlendirmek için ilaç ve gıda takviyesi yapmak da ikinci sıradaki korunma yolları arasında yer alıyor. Yine sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli uyku da koronavirus salgınına karşı alınabilecek tedbirler arasında sıralanıyor…”
Arkadaşlar çok bilgi var, ve bu sefer bazı istisnalar dışında toplum olarak iyi bir sınav veriyoruz, sağlık bakanlığımız bu sorunu iyi yönetiyor, Örnek vermek gerekirse İtalya’ya bizden sonra ulaştı ama daha çok yayıldı ve bizde henüz ölüm yokken orada onlarca insan öldü.. Hangi hastahaneler de virüs testleri yapılabiliyor derseniz? Türkiye’de şu anda 25 hastanede, 18 ilde Covid-19 testi yapılabiliyor.
Türkiye'de test yapılabilen hastaneler ise şöyle:
1- – Adana Şehir Hastanesi
2- – Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3- – Ankara Şehir Hastanesi
4- – Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
5- – Bursa Şehir Hastanesi
6- – Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
7- – Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
8- – Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
9- – Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi
10- – Eskişehir Şehir Hastanesi
11- – Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi
12- – Isparta Şehir Hastanesi
13- – Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
14- – İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
15- – Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
16- – İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
17- – İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
18- – İzmir Dr. Suat Ceren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
19- – Kayseri Şehir Hastanesi
20- – Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
21- – Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
22- – Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
23- – Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi
24- – Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi
25- – Yozgat Şehir Hastanesi
Kendilerinde virüs taşıdıklarından Şüphelenenler bu hastanelere başvurmazdan önce ve SABİM’e 184 nolu telefona başvurabilirler, sağlık görevlilerini arayarak onlardan evde bir ön muayene yaptırarak bilgi alabilirler… Bütün bunların birde çevresel maliyeti var, çevreyi ne kadar kirletiyor, insanlar bu virüsle mücadele ederken!?
Son olarak bu konunun çevresel maliyeti nedirle yazımızı bitirelim mi? Her yeri dezenfekte (arındırma) yapacağız diye her yere ilaç sıkmak ne kadar sağlıklı bir karar?
Bu virüs cansız eşyalarda 2 saat yaşıyorsa, buralarda virüs olup olmadığı belli değilken bu kadar ilaç sıkılıyor… Bu ilaçların kontrolü kimde, hangi kurulun, kurumun önerisiyle bu ilaçlamalar yapılıyor? N kadarı gerekli ne kadarı gereksiz bir şekilde rast gele sıkılıyor? Bunların şu an çevre kirliliğine katkısı nedir, yarın bu rast gele sıkılan ilaçlar bizde hangi hastalıklara neden olacaktır.. Bunlar da düşünülerek bu virüsle mücadele etmeliyiz…
Mücadele ederken abartmayalım, doğanın dengesini bozmayalım bunun yanı sıra ister, ister biyolojik, ister sosyolojik, ister ekonomik dengelere dikkat edecek.. Bu mücadeleyi bir panik havası içinde değil, bir disiplin içinde yürütelim…
Korananın bizi yenmesine izin vermeyelim, onu biz yenelim… Bilim insanlarından ve üniversitelerden iyi haberler geliyor, yeneceğiz de, yenmek dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek –16.3.2020 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
|