|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
BİLGİ DEPOLARI |
İÇERİK/VERİ/BİLGİ DEPOLARIMIZ VAR MI?
(Data Depoları, Depolarımız Var mı, Nerede?)
Eskiden depolarda buğday olurdu, bilgiler kitaplarda klasörlerde dosyalarda saklanırdı, şimdi ise bilgi depoları toplumların nasıl yaşayacaklarının kaynakları oldu, daha da olacak gibi… Bizde bilgi depoları ne kadar var, bu depolardaki bilgilerin ne kadarını biz ürettik, yoksa her şeyi ithal ettiğimiz gibi, sürekli bilgi ve teknolojide mi ithal ediyoruz… Bilgi depolarımız, kitaplarımız, zihnimiz ithal bilgilerle doluysa, biz ne kadar bilgi düşünce bağımsızlığı içinde olabiliriz… İşte v-bu nedenlerle bilgi üretmek de, depolamak da geleceğimiz için önemlidir…
Veri Merkezleri tasarımı ve altyapı hizmetleri de veren Emerson firmasının 2011 yılında yaptığı araştırmaya göre, dünya üzerinde toplam 26 milyon m2 alan büyüklüğüne sahip 510 bin Veri Merkezi bulunmaktadır. Bu Veri Merkezleri firmaların veya kurum ve kuruluşların kendi ihtiyaçları için kurdukları küçük veri yönetim merkezlerini de kapsamaktadır. Sadece sunucu barındırma hizmeti veren yaklaşık 3.500 Veri Merkezi bulunmaktadır. Bizde durum nedir, arama motorumuzun sayfa sayısı nedir? Başka arama motorlarının sayfa sayısı ve depoları ne kadardır? Toplanan bu bilgilerle ne yapılmaktadır?
Firmaların müşterileri, malzeme tedarikçileri, şirket içerisindeki her türlü işlem ve ürünleri ile ilgili trilyonlarca bayt’ lık veri toplamakta ve anlamlı raporlar üretilmekte… Bu raporlarla kişileri nasıl siyasal, ekonomik, sosyolojik etkileyecekleri, onları nasıl istedikleri gibi yönlendirecekleri ve onlara nasıl satış yapacakları konusun da yöntemler belirliyorlar… Djital ortamda her tık bir iz bırakıyor ve bizim nelerle ilgilendiğimizi tespit edip bize o yönde mesajlar gelmeye başlıyor… Bizi eğilimlerimizle avlıyor ama istediğini yaptırıyor, demem o ki en basit bir pazarlama taktiği için bile büyük bir veri havuzu var… Ya diger bilimsel, teknolojik, askeri sırlar gibi alanlar da bu bilgi depoları aracılığıyla izleniyorsa!!!! Yada her gün geyik yapmak için fırsat kolladığımız sosyal medyada her hareketimiz kayır altına alınıyor ve rakiplerimize pazarlanıyorsa…
Günümüzde normal bir tüketicinin günlük yaşamında internette yaptığı haberleşme, arama, satın alma ve paylaşma türü işlemlerin yarattığı verilerin de tümü saklanmakta ve bunlar işlenerek şirketlere pazarlama taktiği, partilere siyasal yönlendirme aracı olarak satıldığı söylenmektedir.. Saglıkla ilgili bilgilerimiz de bu ortamdadır… Onun için bilgi depolarımızın şifleri çok, çok sağlam ve güvenli olmalıdır… Ekonomik verilerimiz nerede depolanıyor, bunlara olağan ve olağanüstü durumlarda kim ulaşabilir?
Bankalar, müşterileri ile ilgili sakladıkları bilgiler aracılığı ile kullanıcılarını tanıyan ve internet şubeleri gün be gün yaygınlaşmaktadır… Benim ekonomik durumumu bankalar benden daha iyi bilmekte ve benim ne kadar param, ne kadar borcum var istedikleri an görebilmektedirler…
Arama motorları sayesinde trilyonlarca sayfa arasında en doğru ve en hızlı veriye ulaşabilmemiz için yine aynı şekilde arka taraftaki büyük veriler ve bunların anlamlı hale getirilmeleri yatmaktadır.
Big Data (Büyük Veri) ile hayal gücünüzü eş değer tutabilirsiniz çünkü bu kadar büyük veri kümeleri ile yapabilecekler bizi o kadar iyi tahlil edecek ve o kadar bu bilgilerle bize hükmedilecek ki… Zaten yoğun bir kültürel, ekonomik, bilimsel bilgiler kullanılarak biz, biz olmaktan çıkarılıyorken.. Bu bilgiler aracılığıyla tam anlamıyla bize hükmedileceğini düşünüyor ve bizim amacımızın bilgi kalkanları ve bilgi depoları aracılığıyla yeni bir bilgi edinme ve yönlendirilmeyen kaynaklar oluşturmaya çalışmamız lazımdır… Her şey hayal gücünüz ile sınırlıdır, neredeyse her hayalimiz ve buna dayanacak gücümüz izlenmektedir, kaydedilmektedir… Bizim adımıza bir djital sicil karnesi oluşturulmaktadır… Sadece ne yapmak ve neyi bilmek istediğimizi iyi anlamamız, bunları da sağlam kaynaklardan seçmemiz gerekmektedir. Bilgi, Veri, İçerik nedir, bunların bankası, depoları nerelerdedir?
Bilgi: İnsan usunun kapsayabileceği olgu, gerçek ve ilkelerin tümüne verilen addır… Öğrenme, araştırma ya da gözlem yoluyla elde edilen gerçekliği test edilmiş bilgiler.. İnsan anlağının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünsel ürün de diyebileceğimiz öğrendiklerimiz ve bildiklerimizdir… Tüm bu bilgilerin işlenmemiş verilerin bilgisayarlarda değerlendirilmesiyle kazandığı anlam.
İçerik: Bir şeyin içinde bulunan öğelerin tümü, °muhteva, °mazruf: Eğitimin yalnız yöntemlerini değil, içeriğini de gözden geçirmek, düzeltmek gerekmektedir.
Veri: Bir araştırmanın, bir tartışmanın, bir uslamlamanın(Akletmenin) temeli olan ana öğe, °data, °done, imge, veri denilmektedir… Örnegin bilinen verilerden bilinmeyen veri üretme işi için… Bir problemde bilinen, belirtilmiş anlatımlardan bilinmeyeni bulmaya yarayan şeydir.. Buna yeni veri bilgi üretmede diyebiliriz...
İşte söz konusu olan depolar, bunları depoladığımız bedensel hafızalar ve dünya veri hafıza depolar… Dünyanın da, bizim de hafızları diyebileceğimiz veri depolarımız var mı, veya dünyada, biz de durum nedir? Örnegin bizde amatörce gelişen sözlüklerle vikipedi karşılaştırıldığında ortaya ne çıkar? Bizim arama motorumuz Yani ile Google karşılaştırıldığında ortaya ne çıkıyor? Bunlar üzerine ciddiyetle disiplinle durulmalı eksiklikler acilen giderilmelidir… Hafızamız ele geçirilse beden ele geçirilir, bir toplumun bilgi deposu ele geçirilse gıda depoları daha kolay ele geçirilir, ülkeleri daha kolay işgal edilir… Bilgi deposu mu önemlidir, gıda deposu mu, her ikisi de… Dünyanın aşağı yukarı her dilde ki bilgi deposu vikipedya ise ulaşıma kapalı olduğu biliniyor… Ama ne hükümet yetkilileri nede wikipeda yetkilileri bu durumu önemsemiyor… Sanırım her iki taraf da durumu kanıksadı…
Veri Depoları Nerede ?
-
GOOGLE : Bunca bilgiyi nerelerde saklıyor? İnternet devi Google’ın; ABD, Asya ve Avrupa’nın farklı yerlerinde bulunan veri merkezleri tam anlamıyla dünyanın bilgisini barındırıyor. Bu veri merkezlerinin hiçbiri Google’ın merkez kampüsünde değil ama sistemin en önemli parçası olarak nitelendiriliyorlar.
-
FACEBOOK: Milyonlarca kişinin profilini nerede barındırıyor? Silikon Vadisi devi Facebook, Oregon’da “Kuzey Amerika’nın Tibet’i” olarak bilinen Prineville’a kurduğu veri merkeziyle şehrin havasını bir anda değiştirmiş. Prineville’deki bu dev tesis 800 milyon aktif kullanıcıya, kesintisiz ve etkin bir hizmet sunmak için durmadan çalışıyor. Veri merkezi 30.000 m²’lik bir alanda kurulmuş.
-
3- APPLE: %100 yenilenebilir enerji kullanıyor. Apple’ın bilinen en büyük veri merkezi ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde. Şimdilerde buraya iki yeni bina daha ekleniyor. Wired dergisi, Apple’ın hummalı bir çalışma yürüttüğü Kuzey Carolina’daki üssünün kuş bakışı fotoğrafını çekmiş.
-
WALT DISNEY: Verilerini Kuzey Karolina’da tutuyor. T5 Data Center; Kings Mountain, Kuzey Karolina’da bulunuyor. The Walt Disney Company tarafından 2011 yılında satın alınan veri merkezi 16.ooo m² alana ve 120 mW enerji kapasitesine sahip.
-
WALMART: Walmart’ın 2.5 milyon çalışanı var, peki veri merkezi ne kadar büyük? Perakende ve zincir marketler devi Walmart’ın veri merkezi Colorado Springs’te. Area 71 ismiyle anılan veri merkezi, 11.600 m² bir alana yayılmış.
-
COCA COLA: Gizli formüllü Coca Cola’nın veri merkezi de gizli: Dünyanın en meşhur içeçek markası Coca Cola‘nın veri merkezi firma tarafından çok gizli tutuluyor. Bazı kaynaklara göre Coca Cola’nın veri merkezi Atlanta’da yer alıyor.
-
GENERAL ELECTRIC: Kıdemli markanın veri merkezleri dünyanın her yerinde… General Electric veri merkezleri dünya üzerinde pek çok yerde… Veri merkezleriyle ilgili hazırlanmış detaylı videoyu buradan izleyebilirsiniz.
-
HSBC: Tüm verileri Londra’da Dünyanın bilinen en büyük bankalarından biri olan HSBC’nin veri merkezi Londra’da. North London Data Centre ayrıca BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) değerlendirmesinde mükemmel sertifikasına (binalar için çevresel derecelendirme sertifikası) sahip bir veri merkezi.
-
SAMSUNG: Dünyanın her yerinde veri merkezleri var Son yılların yükselen değeri Samsung, dünyanın en büyük 10 markası arasında yer alıyor. Bu teknoloji devinin dünyanın 7 yerinde veri merkezi bulunuyor. SDC (Samsung Data Center)‘ler Latin Amerika, Çin, Kore, Avrupa, Asya Pasifik, Amerika ve Hindistan’da yer alıyor. Firmanın Güney Kore’nin Gwacheon şehrinde bulunan veri merkezinde geçtiğimiz aylarda büyük bir yangın çıkmıştı.
-
IBM: IBM’in 1.2 milyar dolarlık yeni projesi IBM‘in şu an 27 veri merkezinin olduğunu biliyoruz. Bu yılın başında çıkan haberlere göre firma inşa edeceği yeni veri merkezleriyle tesis sayısını 40’a çıkaracak. 1.2 milyar dolar bütçeli proje ile inşa edilecek dev veri merkezlerinin IBM’in geliştirdiği bulut yazılımıyla çalışacağı söyleniyor.
Acaba wikipeda bu depolar arasında kaçıncı, bizim ilk onda kaç depomuz var, ilk onda yoksa ilk 50 de kaç depomuz var? Yoksa aynı üniversitelerde olduğunu gibi ilk yüzlerde bile yokmuyuz??
Türkiye de ki belli başlı depolar ?
Türkiye’de son yıllarda Veri Merkezi alanında büyük gelişmeler yaşanmıştır. İnternet kullanıcısı sayısındaki artış, telekomünikasyon alanındaki yoğun rekabet ve BDDK’nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) bankalara ait Veri Merkezlerinin Türkiye’de inşa edilmesi zorunluluğunu getirmesi Türkiye’yi Veri Merkezi alanında yüzde 60’lık büyüme ile dünya büyüme sıralamasında ilk sıraya yerleştirmiştir. Türkiye’de Veri Merkezleri 16 Veri Merkezi Fırsatı Ancak daha sonra, bu büyüme yavaşlamış ve yüzde 20 seviyelerine inmiştir. Bu alanda kamu ve özel yatırımlarla kamuya ile aramızdaki acık acilen kapatılmalıdır. İlk aşamada, kamu yatırımları daha lokomotif olmalı..
Bu kapsamda, öncelikli olarak Kamu Veri Merkezlerinin bütünleştirilmesi çalışmaları tamamlanacak, bulut bilişime ilişkin gerekli Ar-Ge çalışmaları yürütülecek; gerekli teknik, idari ve yasal altyapı oluşturulacak ve kamu uygulama platformu hayata geçirilecektir. Konya Kozağaç‘ta kamuya hizmet verecek bir Veri Merkezi inşası devam etmektedir. Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’na göre küresel sera gazı salınımının 2010-2020 döneminde yüzde 30 civarında artması öngörülmektedir. Örnegin Bulut depo nedir?
Her yıl bilgisayar kullanıcılarının %43'ü, önemli bilgilerini, e-postalarını, dokümanlarını fotoğraflarını kaybediyor.
Bilgi kaybetme riskini azaltmak ve veri depolama maliyetlerini düşürmek gibi hayati ihtiyaçlarınıza beklentilerinizin çok ötesinde çözümler sunan Türk Telekom'un dünya standartlarındaki Veri Merkezi de güvenliğinizin bir başka önemli halkasıdır.
Türkiye de Belli Başlı Özel Veri Merkezleri İse Şunlardır…
Bir çoğu İstanbul ve Ankara'da dır. (Data Centers of Turkey List)
A) İstanbul
DorukNet (www.doruk.net.tr)
ASN: AS8685 Altyapı: TürkTelekom+TTI-NET Euroweb Romania+Turkcell Superonline
LinkedIn: linkedin.com/company/doruknet
Hosting Sağlayıcı
Sadece Hosting (www.sadecehosting.com)
ASN: AS42910 Altyapı: TürkTelekom
LinkedIn: linkedin.com/company/sadecehosting.com-inc.
Hosting Sağlayıcı
linkedin.com/company/telecitygroup
en.wikipedia.org/wiki/TelecityGroup
Lokasyon: İstanbul Eyüp (Selçuk Saraç'ın kurmuş olduğu firmadır. İngiliz firması TelecityGroup tarafından satın alınmıştır.)
Çizgi Telekomünikasyon NatroHost (www.cizgi.net.tr / www.natro.com)
ASN: AS34619 Altyapı: Türk Telekom+Sparkle Telecom Italia
LinkedIn: linkedin.com/company/-izgi-telekom-nikasyon
Hosting Sağlayıcı
Netfactor Telecom (www.netfactor.com.tr)
ASN: AS56582 Altyapı: Türk Telekom
LinkedIn: linkedin.com/company/1299876
Hosting Sağlayıcı
Radore Veri Merkezi (radore.com/radoredatacenter.com/as42926.net)
ASN: AS42926 Altyapı: TürkTelekom+TTI-NET Euroweb Romania
RIPE: kubilay@radore.com
LinkedIn: linkedin.com/company/radore
Hosting Sağlayıcı
2004 yılında İzmir'de kurulan bir firmadır. Veri merkezi olarak İstanbul MetroCity AVM'ye taşınmıştır.
Data Telekom (www.datatelekom.com)
ASN: AS49632 Altyapı: TürkTelekom
Aerotek Bilişim (www.aerotek.com.tr)
ASN: AS42807 Altyapı: TürkTelekom
Türk NET (www.turk.net/www.turknet.net.tr)
ASN: AS12735 Altyapı: TürkTelekom
LinkedIn: linkedin.com/company/turknet-ileti-im-hizmetleri
Hosting Hizmeti: hosting.turk.net
Doğan Online (www.dol.com.tr)
ASN: AS12978 Altyapı: TürkTelekom+Turkcell Superonline
Dora Telekom (www.doratelekom.com)
ASN: AS48737 Altyapı: TürkTelekom
Grid Telekom (www.gridtelekom.com/www.grid.com.tr)
ASN: AS39582 Altyapı: TürkTelekom
GooNET (www.goonet.com.tr)
ASN: AS61220 Altyapı: TürkTelekom
İşNET (www.isnet.net.tr)
ASN: AS9021 Altyapı: TürkTelekom+Euroweb Romania SA
İşNET Hosting Paketleri
Teknotel (www.teknotel.net)
ASN: AS25145 Altyapı: TürkTelekom+Euroweb Romania SA+Sparkle Telecom Italia
Anadolu Bilişim Hizmetleri DataCenter (www.abdatacenter.com)
ASN: AS41296 Altyapı: TürkTelekom
Robtex: www.robtex.com/as/as41296.html
B) Ankara
3C1B Telekom (www.3c1b.com)
ASN: AS6823 Altyapı: TürkTelekom
ADA-NET Internet (www.ada.net.tr)
ASN: AS12296 Altyapı: TürkTelekom
Hosting Sağlayıcı
AlkımNet Telekom (www.alkimnet.net)
ASN: AS29060
VeriTeknik Telekom Ltd. (www.veriteknik.net.tr PCI-DSS)
ASN: AS47894 ve AS31486 Altyapı: TürkTelekom+SuperOnline
C) İzmir
NetDirekt (www.netdirekt.com.tr)
ASN: AS43391 Altyapı: TürkTelekom+First Colo GmbH+Cogent Communications
Hosting Sağlayıcı
D) Denizli
Netinternet (www.netinternet.com.tr/www.ni.net.tr)
ASN: AS49544 Altyapı: TürkTelekom
RIPE: volkan@ni.net.tr
Hosting Sağlayıcı
E) Bursa
Vital Teknoloji (www.vit.com.tr)
ASN: AS44565 Altyapı: TürkTelekom+Turkcell Superonline+NetDirekt
Hosting Sağlayıcı
DGN Teknoloji (www.dgn.net.tr)
ASN: AS43260 Altyapı: TürkTelekom
Hosting Sağlayıcı
F) Diğer
ESOESNET ISP Eskişehir (www.eso-es.net)
ASN: AS196733 Altyapı: Turkcell Superonline+TürkTelekom
FixNET Telekomünikasyon Edirne (www.fixnet.com.tr)
ASN: AS47288 Altyapı: TürkTelekom
Bu depolarımız kamu depolarını da eklediğimizde dünyanın kapasitesi nedir, bizim kapasitemiz nedir, bizim ihtiyacımız nedir, gelecekte ne kadar olacaktır? Düşünmemiz gerekmez mi?
Sonuç olarak, gıda, tohum, bankası deposuyla aynı öneme sahip bu alanda, ben eksikliklerin olduğunu hissediyor, düşünüyor… Bu durumu yetkililerin ve kamuoyunun dikkatine sunuyorum..
Hüseyin Benek – 17.4.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|