LİDER KİTABI
Son zamanlarda en detaylı yazılmış olan “Lider Kitabı’nı, bir etkinlikte edindim, kitabın büyük bir bölümünü okudum, geri kalnını da sizin için inceledim… Kitabın önemini görerek bir tanıtım yazısı yazmalıyım dedim… Bu tür yazılarda önce yazar mı, kitap mı tanıtılsa iyi olur diye düşündüm, bir yerde eser var, bir yerde bu eserin ustası, zor karar verdim ama kitapla başlamalııyım dedim…
Kitabın tam adı “Liderin Kitabı” eser ”Kitap Aşkı Yayınları” yayın evinden çıkmış, 779 sayfa da liderin vasıfları nedir? Liderde ne gibi bir karakter olmalıdır, akıl, sezgi, deha gibi özellikler lidere ne katar?
Bilgi, tecrübe, zamanı iyi kullanma, gibi lider özellikleri hakkında geniş bilgiler, lider nasıl karar verir, bu karar aşamalarında ne gibi yol ve yöntemler izler?
İstişare, meşveret, konunun tartışılması gibi yolları nasıl izler? Grubuyla, toplumla ilişkileri nasıldır, nasıl olmalıdır, görevlendireceği kişilerde ne gibi özellikler arar ve ne gibi davranışlar bekler?
Öfkesi, hırsı nasıl olmalı veya nasıl dengede, sınırda tutmalıdır, ceza ve ödül vermesi gerekirse ölçüsü ne olmalıdır?
Emri nasıl verir ve emir vereceği kişilerin liyakatli olup olmadıklarını nasıl tanır? Lider riske ne kadar girer, girmelidir, olumlu olumsuz etkilenecekleri nasıl tahmin eder? Olayları geniş ölçekli olarak nasıl görür, sevk ve idare ederken nelere dikkat eder?
Adaletle, yasayla, hukukla, töreyle ilişkisi nasıl olmalıdır, adaletli bir lider nasıl olur, olunur? Liderin sır saklama konusunda hassasiyeti nedir, ne olmalıdır? Yüzlerce soruya cevap bulabileceğimiz bir kitap… Kitaptan örneklerle devam etmek gerekirse….
Liderin kitabında “Kindarlık” bölümünde 125 sayfada Atatürk’ün bir sözünü ve onun arkadaşının anısı paylaşır. Önce söz: ”Hiçbir zaman şahsi gücenikliklerimi bir takım menfi teşebbüslerle tatmine kalkmak adiliğine tenezzül etmem” diyen M. Kemal’in arkadaşı da şunları söyler… “ Kusurları, kabahatleri daima yüzlerine söylerdi, bazen fevkalade asabileşse de, haksız yere kızdığı hiddetlendiği asla görülmezdi…” Başka bir örnek ise 414 sayfada kitaptaki ifadeyle dalkavuklarla, günümüzün ifadesiyle yağcılarla, yalakalarla lider, yönetici nasıl başa çıkar, çıkmalıdır? “Günümüzde olduğu gibi tarih de dalkavukluk örnekleriyle doludur. İşte Osmanlı Padişahlarından Fatih Sultan Mehmet’in başından geçen bir olay ve onun tavrı: Fatih kendisinin resmini yapmak için gelmiş olan Venedikli bir ressam Bellini ile dolaşırken, bir devriş yanına yaklaşır. Bir takım uzun sözlerle ve parlak teşbihlerle meht etmeye başlar… Fatih onu bir sadaka vererek susturur ve uygun bir şekilde savar… Ressam Bellini bütün hükümdarların hoşlandıkları bu vaziyeti ne için iyi karşılamadığını sorar…. Fatih şu cevabı verir: akılsız kimselerin yaptıkları metihler, akıllı adamlar için asla hoş değildirler.” Başka liderlerin dalkavuklara nasıl davrandığının örnekleriyle bu bölüm devam eder… Son örnekle yazarımızı tanımaya geçelim mi? Liderin Kitabının 515 sayfasında bulunan “Liyakat ve Ahlak” bölümünde, kendisinin Kaymakamlık yaptığı dönemden bir anısını anlatır… “Dar gelirli köylülere, gelir temin etmek masadıyla halı dokuma işleri yatırırken… Halının nasıl dokunduğunu bilirim ama otur doku, dense yapamam… Bir koyunun, tavuğun nasıl kesildiğini biliriz ama hadi kes deseler kolayca kesemeyiz… Bu bile ustalık isteyen işlerdendir, öyleyse anlamak başka şeydir yapabilmek başka şey, teori başkadır, pratik başkadır… İkisinin birleşimine liyakat denir… Buradan şu çıkarılmamalıdır, hırsıza, arsıza, yalancıya, ırz ve namus düşmanına da işi bilse de görev verilebilir… Bu bölüm ahlak ve liyakat görev verileceklerde birlikte aranmalıdır mesajını vermektedir…
İdare sanatının incelikleri ve lider arasındaki ilişkiler ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, aşağı yukarı tüm sorularımıza cevap bulabileceğimiz bir eser ortaya çıkmıştır… Bu eseri yazana gelince, hayatına, tecrübelerine bakalım mı?
1955 yılında hemşerimiz Kastamonulu bir ailenin evladı olarak İstabulda dünyaya gelir, tahsil hayatını ve yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesin de tamamlar.. 1-2 yıl kadar İmar, İskan Bakanlığın da çalışır, sonra kaymakamlık sınavını kazanarak İçişleri bakanlığına geçer… Adaylık dönemini Kastamonu da tamamlar… Edirne, Enez Kaymakamlığı ve Belediye başkanlığı yapar, daha bir çok yerde Kaymakamlık yaparak yöneticilik hayatına devam eder… İçişleri Bakanlığı Merkez Teşkilatında Egitim Şube Müdürlüğü, Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Daire başkanlığı, Olağanüstü Hal Personel Daire Başkanlığı görevlerinde bulunur… Bakanlık inceleme yapmak için Yazarımız “RECEP MUHLİS GÜR’Ü ABD ve İngiltere’ye gönderir…
Böylece yazarımızın hem yöneticilikten gelen tecrübesi, bilgisi, hem de uluslararası incelemelerinden oluşan bilgi birikimi bu kitapla somutlaşır ve bize ulaşır… Hem yönetici olacaklara tecrübi bir kaynak, lider olacaklara ve olanlara rehber, hem de toplumumuza liderin özellikleri nasıl olur, lideri nasıl tanırız konusunda ışık tutacak bir eseri adeta hediye etmiştir… Kendisine toplumumuz adına teşekkür eder, yararlanmanızı öneririm… Selam ve saygılarımla…
Hüseyin Benek 19.3.19 – vatandasfikri.com
Kaynak: Liderin Kitabı- Recep Muhlis Gür - Kitap Aşkı Yayınları
|