BAYRAM (Bayram da Yaşanılan Sorunlar)
Bayramlar toplumla kutlandığı için, insanlar sıklıkla sosyal alanlarda daha çok kalabalık bir şekilde yan yana gelmektedirler… İster aile ortamın da, ister, Bayram namazlarında, ister kurumsal bayramlaşmalarda bu kalabalıkları gözlemlemekteyiz… Ayrıca kurban bayramında kurban satış alanları ve kesim alanları da buna dahil edilebilir…Trafik sorunundan daha bahsetmeyecegim ble, şimdi ilk olarak…
Kurban satış ve kesim alanlarında yaşanılan sorunlara bakalım ve gelecek bayramlarımız için bu konuda önlemler alma planları yapalım…
Bu alanlarda iki sorun gözlemlenmektedir, birinci sorun hayvan barınaklarının ve çevrenin temizlik sorunu, seneden seneye gelişme olsa daha çok dikkat etmememiz gerektiği de ortada… Ayrıca, kurban eksim alanlarında kurban kesmek isteyenlerin bekleme alanlarının olmayışı yada yetersiz oluşu da başka bir sorun olarak ortada durmaktadır… Başka bir sorun ise salgın döneminde mesafelere dikkat edilemeyişidir ki, bu durum toplumun genel bir sorunu olarak ortada durmaktadır… Salgınla mücadelede iki yöntem olduğu kesin biri, devletin kurumsal önlemleri, uyulmadığında cezai yaptırımlar, ikincisi ise kişilerin kendi çabalarıyla aldıkları maske, mesafe ve al hijyenini saglayacak kadar yıkanmasıdır…. Her neyse, başka bir sorun ise, bayramların kırgınları dargınları ortadan kaldıramadığı ile ilgili sorunumuz, be bu sorunun da hem kişisel, hem de kurumsal yaşandığını görüyorum, toplumsal ve kişisel barışların bayramda atılabileceğini düşünüyorum… Nasıl atabiliriz?
Örnegin en sorunlu olduğumuz iki grup biri PKK/PYD digeri ise Darbe Girişimin de bulunan dini cemaat, bu gruba karşı kısmi bir af yapılabilirdi, nasıl mı? Sempatizan seviyesin de, suca bulaşmamız veya az bulaşmış bu afla kazanılabileceğini düşündüğümüz, somut sucu bulunmayanlar affedilebilirdi… Bu ortamı yumuşatır, barışa katkısı olabilirdi, gelecek bayramlar için yöneticilerimiz bunun düşünmeli der… Oysa bayramlar, savaş, siyasal gerilim, toplumsal sorunlar, kişisel kırgınların ortadan kaldırılmasına vesile olan günler olmalı degil mi? Bu bayram da bunu hangi partimiz yapmışsa bunu alkışlamayız degil mi? Gördüğüm bayramlaşma sorunlarından biri de siyasal partilerin kurumsal baylaşmasında!!!
Burada ki sorun şu, biri beni böldü bayramlaşamam, biri teröristler aynı kategoride bayramlaşamam, biri ortağımı böldü bayramlaşamam, biri genel başkanımıza karşı sert eleştiride bulundu, sizinkide onun genel başkanına bulunmuştu bu nedenlerle bayramlaşamayız derken isim vermiyorum, hemen siyasal ön yargılarla savunmaya geçiyoruz, geçiyorsunuz…
En az bayramlaşan partiyle en çok bayramlaşan partiyi ayni kategoriye koyamam, en çok siyasal partiyle bayramlaşan partiyi yılın partisi ilan ederim.. Kim derseniz araştırın öneririm.. Öte yandan, en çok bayramlaşan partinin siyasal gerilimi azaltma, topluma barışa katkı sunma gibi, siyasal fitneden uzak durma, bayramı siyasal barışın dayanagı yaptığı için adını analım ki, (Bu Partimiz #CHP’dir) bunu alkışlayalım ki, gelecek bayramda en az partiyle bayramlaşan parti daha çok partiyle bayramlaşsın ki.. Siyasal gerilim azalsın, en az partiyle bayramlaşa parti neden böyle oluyor desin, parti politikalarını en çok partiyle bayramlaşabilecek seviyeye çeksin ki bayram her alanda barışa, kardeşliğe, birliğe, beraberliğe katkı sunsun… Başka bir kaynaşma örneği ise şu olabilir… Birbirlerine karşı mesafe koyan dini grupların ileri gelenleri..
Diyanet İşleri Başkanlığımızın organizasyonuyla, Ülkemizde ki tüm dini grupların kurumsal/kanaat, önderleri bayramlaşmak için yan yana gelmeli ve bayramı dini ekol, cemaat, mezhep gibi dinin alt yorumlarının kaynaşması ve dini alanda karşılıklı sevgi ve saygının gelişmesine katkı sunulabilir… Bunun düşünülmesi ve bayramın, barışla, barışın bayramla anılması, dilegiyle hayırlı bayramlar Türkiye….
Hüseyin Benek – vatandaş—vatandasfikri.com – 21.7.21
Kaynaklar
2* https://www.hurriyet.com.tr/gundem/chp-14-parti-ile-bayramlasti-41810852
|