PLAN HANGİ YÖNE DOĞRU YAPILIR?
(Bizi Ancak, Günümüz Sorunlarına, Günümüzün Bilgilerine Dayalı Çözümler Sunacak, Biz Kurtarabiliriz. Fikri Adil)
Biz ve bizim gibi sürekli sorunlarla boğuşan toplumlar, hep bir kurtarıcı ararlar ve kurtuluşa, şu tarih deki yöneticiler gibi davrandığımızda ulaşılacağını söylerler… Haklı olabilirler mi? Şu tarih ve o, sistem bizim için kurtuluş, hangi tarih, hangi dönem, o dönem de biz nasıldık, Dünya nasıldı, teknoloji nasıldı, günümüzde nasıl, gelecekte nasıl olacak?? Komşu devletlerin sahip oldukları silahlar, ekonomik ve fiziki güçleri nasıl, bizim nasıl, hiç düşünüyormuyuz? Kurtuluşu hem bir tarihi dönemde hem de bir tarihi lider de aramaya devam mı edeceğiz? Bu aynı türbelerden medet uman çaresiz kimlerin durumuna benzetmez mi bizi? “ Bizi Ancak, Günümüz Sorunlarına, Günümüzün Bilgileirine Dayalı Çözümler, Sunacak Biz Kurtarabiliriz. Fikri Adil” Hayat geçmişe doğru mu akıyor, geleceğe doğru mu? Plan, proje geçmişe doğrumu yapılır, geleceğe doğrumu?
Bence planlar geleceğe doğru yapılır, geçmiş bilgilerden, insanlığın bilgi havuzundan, tecrübelerden de yararlanılır, biz geçmiş tecrübelerden de yararlanamıyoruz, neden? Tarihimizi okurken ya yerici, yada övücü, abartıcı davranıyoruz, hayal dünyamız da bir Asrı saadet yaratıyor, o günün yöneticilerine özeniyor, bugün biz bunları yapamayız diyoruz, kim yapar? Eylullahlar, Allah dostları veliler, bunlarda yapamazsa Allah mehdi gönderecek umudu besleriz, doğrumu? Evet, yazılanlar doğru, biz toplum olarak böyle düşünüyoruz, yalnız düşünme ve davranma yöntemimiz yanlış… Doğrusu nedir derseniz?
Bana göre, bulunduğumuz coğrafya, yani ülke vatan, önce bize hangi imkanları sunuyor, biz bu imkanları yeteri kadar kullanabiliyor, degerlendirebiliyormuyuz? Yok! Örneğin tarım alanlarımız var mı, var, yeteri kadar ekiyor dikiyormuyuz, kendimizi besleyebiliyormuyuz? Yok! Toplum olarak vatandaşlarımızı hem yerel, hem evrensel olarak insanlığın ulaştığı bilgi ve becerilere göre eğitebiliyormuyuz? Yok! Bizden daha iyi olan ülkeler var mı var, daha kötüleri var mı, var, biz kimi örnek alacağız daha iyilerini, efendim onlar bizim kültür dairemizin dışındalar? Bizim kültür dairemiz içinde sadece biz varız, diğerlerine, yakın kültürler, uzak kültürler olarak bakılır, değerlendirilir, alınacak alınmayacak örnekler belirlenir, bunu yapıyormuyuz? Yok! Din birliği içinde olduklarımıza da bu gözle bakmakta yarar var, din birliği içinde olduğumuz toplumlardan belki de sadece biz örneğiz, onunda nedeni demokrasi ve laikliktir… Biz demokrasi ve laikliği bırakarak geri doğru planlar yaparak, bulunduğumuz çağın dışına çıkabilirmiyiz? Yok! Yoktan, var olur mu, ancak gerçek hayatın dışında tarihi mitlerde, hikayeler de olur, ben 50 yaşımı devirdim, bir şey yapmazsam, yapmazsak hiçbir şey olmadığını gördüm…. Ne yapacağız? Son olarak buna değinelim mi?
Önce hangi tarihten geliyoruz, hangi medeniyet dairesi içindeyiz, bu medeniyet dairesinin eksiklikleri nedir? Sonra, hangi çağı yaşıyoruz, bu çağın gerekleri nedir, bu gereklerin için de bizim eksikliklerimiz nedir? Bunları iyi belirlersek, sorunumuzu iyi tespit ederiz, çözümü üzerine ciddi, ciddi düşünürüz, teşhis ettikten sonra, bu sorun hangi yöntemle çözülür? Yaşanılan sorunlara, neden, sonuç ilişkisi içinde yaklaşırsak, planları, projeleri geriye doğru değil de, ileriye doğru yaparsak, kendimize güvenir ve çalışırsak, çalışırsak, üretirsek, üretirsek, sorunlarımızı çözeriz, medeniyet seviyemizi yükseltiriz… İstiyormuyuz? Evet, evet… Haydi, o zaman, geleceğe doğru plan yapmaya, hem bilimsel bilgiler üretmek, hem teknolojik cihazlar, hem de tarım ürünleri üretmek için çalışmak, çalışmak… Çalışmak ve üretmek dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 21.9.17 – vatandasfikri.com
|