FÜTÜROLOJİ (GELECEK BİLİMİ)
Fütüroloji gelecek üzerine düşünmek ve düşünsel çıkarımlarda bulunmak desek yeridir, ama bunu Falcılıkla, Kainlikle, Astroloji ve Medyumlukla karıştırmamak lazım… İnsanlığın geliş, oluş, ilerleyişini izleyerek gelecekle ilgili öngörüde bulunulmasıdır diyebiliriz… Bir bilim olmakla birlikte özellikleri itibariyle somutluk bakımından diğer bilimlerden ayrılmakta, eldeki verilere göre tahminler yapmaya çalışmaktadır, olağan şartlarda da öngörüler de bulunmaktadır.
Fütüroloji kavramı: Verileri okuyarak, akıl düşünce yoluyla genel gidişatı, uluslararası bir perspektif içerisinde geleceği öngörmeye çalışmaktır diye ifade edebiliriz.
Tanım daha detaylı olarak incelendiği zaman, bu tanım içerisinde geçen uluslararası ifadesinin altını çizmemiz gerekir. Gelecek kavramı, tahmini olarak kısır, sınırlı ve de dar bir düşünce yapısı içerisinde meydana gelip oluşmamaktadır. Bir fütürologsanız üzerinde çalıştığınız gelecek hakkında yorum yapabilmek için, o konunun geçmişini çok iyi bilmeniz ve yıllar içerisinde değişimi, gelişimi bunların şartlarını iyi değerlendirmeniz gerekir. Geçmişle, yaşanılan zamanla ilgili yeteri kadar bilgi, belge yoksa gelecek hakkında öngörüde bulunmanızda zorlaşacaktır.
Fütürolojiye, dönemin şartları ve geçmişin değerlendirilerek gelecekte neler olabileceğini araştıran, daha doğrusu öngörmeye çalışan gelecek bilimi, diyebiliriz, bunu meteorolojiyle kıyaslayabiliriz, şur da ısı bu, burada ısı bu, nem oranı şu bunlara dayalı hava akımlarından dolayı rüzgar şu seviyede olacak gibi…
Görülen o ki, fütüroloji giderek dünyanın birçok ülkesin de akademik bir statü kazanmıştır, kazanmaya da devam etmektedir. Bunun içinse değişik yollar ve stratejiler izlenmiş, fütüroloji, akademik bir statüye sahip olabilmek adına uzun vadeli öngörülerde değil, daha kısa vadeli öngörülerde bulunmuş, öngörülerinin birçoğu isabetli olmuştur..
Gelecek bilimi, dünya üzerinde daha yeni yeni gelişen bir bilim dalıdır, yeteri kadar tecrübe ve birikimi henüz yeni yeni oluşmaktadır… Bu nedene dayalı olarak bu bilimden gereken ve istenilen verim daha henüz alınamamaktadır. Yeni gelişen bu bilimin gelişim seyrine bakıldığın da, politik açıdan, ekonomik acıdan, askeri acıdan, teknolojik acıdan dünya devletleri için oldukça fazla önem taşıyan bir bilim dalı olmasına ragmen, devletler tam olarak önemi kavramış değildir. Bu durum ise insanlığın bu disiplinden yararlanabilme şansını azaltmaktadır.
Gelecek bilimiyle uğraşan kişiler, amaçlarına ulaşabilmek adına metodolojilerle çalışmaktadırlar, bu metodolojiye baktığımızda bu yöntem domino taşlarının dizimine ve bunların birbirine etkisine benzetilebilir.
Günden güne gelişecek olan bu bilim, tarih antropolojisi gibi geçmişi çalışacak, sosyologlar gibi günü çalışacak, hangi alanda öngörüde bulunacaksa o alanın uzmanlarıyla geleceği öngörmeye, gelecek hakkında bir tahminde bulunmaya, gelecek hakkında bizi aydınlatmaya çalışacak bir bilimdir ve ülkemiz, toplumumuz için önemli olduğunu düşünüyor bu alandaki eksiklerimize dikkat çekiyorum… Selam ve saygılarımla…
Hüseyin Benek --- 7.2.17 – vatandasfikri.com
Kaynak : http://www.siradisibilgiler.com.tr/bilim/futuroloji-gelecek-bilimi-nedir-h508.html
|
|