İMALAT SANAYİDE ÜRETİM SORUNU
“1960’lı yıllarda biz G. Kore den, daha iyi bir imalat sanayisine sahipken, üretimimiz varken, şimdi onlar bizi nasıl üçe katladı?”
Ülkemiz de zaman zaman sorunlar yaşanır, bu sorunların nedeni nedir derseniz, sorunu neden sonuç ilişki içinde sorgulamadan anlayamayız derim… Sorunu tek bakış acısıyla incelersek yine anlayamayız, sorunu modellemek için, modelin gerçekçi olabilmesi için gerçek hayatla ve başka yaşanmış aynı sorunlarla kıyaslamazsak yine anlayamayız… Sorunu anlayamazsak çözümü de bulamayız, o zaman siyasilerin yaptığı gibi şunu yaparız, başkalarını suçlayacak adresler ararız, yada ikinci, üçüncü derece sorumlu olanları suçlarız, işin içinden kendimizi çıkarırız, toplumumuz kalır… Sorun çözülür mü, çözüm önerisi sunmadık ki çözülsün… Şimdi sanayide sorun yaşıyoruz, bunun nedeni nedir?
Çok basit bir cevap verebiliriz, dış güçlerdir, bizim gelişmemizi istemiyorlar, tabiki bizim üretmemizi istemezler, tabiki bizim gelişmemizi istemezler, neden? Bu dış güçlerin ciddi sanayi üretim fazlaları var, bize sanayi ürünü satıyorlar.. Neden bizim üretmemizi istesinler de pazarlarını kaybetsinler, bizim üretmemizi isteyecek olan onlar değil, biz olmalıyız değil mi? Sorumlusu kim derseniz? Üretemeyen kim ise, o toplum ve öncelikle de onları yönetenler sorumludur… Şimdi bazı üretim örnekleri vereceğim, dünyada kim ne kadar sanayi imalatı/üretimi yapıyor..
Çin %26.6 – ABD %17.4 – Almanya %5.8 – G.Kore %3.1 – Hindistan %2.9 – Brezilya %1.6 – Meksika %1.5 Türkiye %1.1… Şimdi bu dünyanın içindeki yerimiz bu yeri nasıl edindik? Çin nasıl birinci, ABD nasıl İkinci, Almanya bu listede nasıl üçüncü oldular da biz sonuncuyuz? 1960 yıllarda biz G.Koreden daha iyi sanayi üretimimiz varken şimdi bizi nasıl üçe katlamış bu ülke? Bunun cevabını vermedikce biz sadece miting meydanlarında övünerek bazı kişi ve ülkeleri düşman ilan ederek kendi kendimizi avuturuz… Sanayi üretimimiz de her gecen gün düşer, düşmeye devam eder biz de izleriz… Şimdi kendimizden örnekler vereceğim, nasıl bir sanayi gelişmesi içindeyiz?
Yıl 2005, Dünya da Katma değer üreten İmalat sanayine katkımız %1.1 bu 12 yıllık zaman diliminde en yüksek olan yıl 2013 de %1.3 olmuş… 2017 ye geldiğimizde ise 2005 de ki %1.1 geri dönmüşüz, sanayi üretimimiz artmış mı, gelişmiş miyiz? 1960 da bizden daha az imalat sanayisi olan Güney Kore nasıl olmuş da bizim üç katımız bir imalat sanayi geliştirmiş? Sanayi üretiminin kişi başına milli gelirle de alakasını görüyoruz G. Kore’nin milli geliri bizden üç kat daha fazla… Çin tek başına dünya imalat sanayinin dörtte birine sahipse nedeni nedir? İyi planlama, sanayinin eğitimle, bilimsel araştırmalarla desteklenmesi, ucuz hammadde temini, iyi pazarlama ve lojistik destekle dünyaya açılmasıdır dersek… Kısmen sorumuza cevap vermiş oluruz daha derinlikli cevaplar için daha derin düşüncelere neden olacak sorular sormalıyız… Bu sorulara istediğimiz cevapları değil, gerçek cevaplar bulmalıyız, bulabilir miyiz? Sorunlarımızı çözmek istersek sorularımızı sağlam sorursak çözeriz umudundayım… Son örnekle yazıyı bitirelim, şimdi dünyada tüm ülkeler ve markalar elektrikli araç üretmeye çalışıyorlar, biz ne yapıyoruz?
Örnegin, Fransızlar 20 dakika şarjla, 600 kilometre gidebilen bir araba yapmış, bunun arkasında ciddi bir AR-GE çalışması olması gerek ki, hem şarj zamanını kısalsın, hemde gidilebilen kilometre artırılabilsin… Böylece Fransa imalat sanayinde gelişecek ve bu üretimini bize satarak para kazanacak ve onlar gelişmiş ülke, zengin ülke olacak… Dönelim bize, bizde onların ürettiklerini satın alacağız, para kaybedeceğiz fakirleşeceğiz, onların kişi başına milli geliri bizden fazla olacak… Dönelim şu soruya, bu durumumuz sorumlusu kim, Fransızlar mı? Bu soruyu G. Kore üzerinden tekrarlasak, 1960 yılında bizim imalat sanayimiz onlardan iyi iken, aradan geçen 59 yılda bizim imalat sanayi katma değer oranını üçe katladıysa, sorumlusu onlar mı, biz mi, bizi yönetenler mi?
Bunlar çok basit sorular, cevaplarını bulmak için çok bilgiye de gerek yok, cevapları içinde olan sorulara bile sırf bizim siyasal grubumuzun aleyhine olacak diye cevap bulmazsak… Onlar, sanayi 5.0’a geçer, biz de 5 – 0 mağlup oluruz… Olmamak dileğiyle selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 19.6.19 – vatandasfikri.com
Kaynak: B. Ali Eşiyok “Herkese Bilim Teknoloji Dergisi Sayı 168”
|