YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLERİMİZ!!!
Valilik, Kaymakamlık, Belediyeden, Muhtarlık Gibi Yerel Yönetimlerden Ne Bekleriz? Yada Bunların Görevleri Nedir?
Kent yaşamında ayağımızı sokağa attığımızda yerel yönetimlerin hizmetiyle karşılaşırız, pardon sokağa atmadığımızda bile hanelerimizin içinde su, kanal gibi hizmetler ile yerel yönetim hizmetleriyle karşılaşırız.. Hatta beşikten mezara kadar yerel hizmetlerle karşılaşırız. Bu hizmetler iyi ise, iyi yaşam, vasat ise vasat bir yaşam kent ortamı sağlanır… Bunun içindir ki, yerel yönetimlerden ne bekleriz, nasıl bir yerel yöneticilerimiz olmalıdır gibi sorulara birlikte cevap arayalım mı?
Başta "iyi yönetişim" olmak üzere, "bugünün gereksinimlerini, gelecek nesillerin gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan, kalkınma planlarını yapacak, sürdürülebilir kalkınmadan ödün vermeyecek, bir belediye yönetim anlayışı valilik, kaymakamlık, belediyelerimizden ve belediye başkanlarımızdan, muhtarlarımızdan bekliyoruz.
Giderek kirlenen, doğal kaynakları hesapsızca tüketilen bir dünyada sürekli artan çevre kirliliğine dayalı olarak dogal yaşamın bozulmasına, tanık oluyoruz, buna karşı önlem alacak devlet kurumlarından biride belediyedir.
Benim “Sosyal Kirlilik” dediğim yoksulluk ve eşitsizlik gibi toplumsal sorunlar daha çok hissedilir hal almıştır, yerel yöneticilerimizin bunu bilerek, insanlığın çıkış yolunun çevre ile kalkınma arasında yaşamsal bir köprü kurulmasında yattığını ve gelişmenin sürdürülebilir olmasının buna bağlı bulunduğunu görmeye başlamışlardır.. Bunu gören ve bu sorunlara karşı çözüm projeleri üreten bir yerel yönetim anlayışı bekliyoruz..
Yerel yönetimler, (Muhtarlık, Kaymakamlık, Belediye, Valilik,) konuyla İlgili Bakanlık gibi kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları, diğer yerel aktörler, merkezi yönetimlerle uluslararası kurumların da ortak sorunlara karşı ortak akıl ile çalışacağı bir eş güdüm oluşturacak belediyecilik anlayışı bekliyoruz…
Vatandaş, yani Kent sakini taleplerine duyarlı, dolayısıyla vatandaşları birer paydaş olarak karar verme sürecine katan, bu kararları alırken söz konusu mahalle Muhtarından da düşünce alan, vatandaşa hesap vermeye hazır, dolayısıyla saydam ve demokratik denetime açık tabana dayalı… Gücünü halktan alan yeni bir belediyecilik anlayışı bekliyoruz.. Bunun bazı örneklerini görüyoruz…
Hem bölgesel yerel yönetimlerle, hemde uluslararası topluluk ve yerel yönetimler arasındaki işbirliğinin artırılması ve uluslararası ölçekte yerel yönetimler arasındaki işbirliğini güçlendirici adımların atılması, sorunların aşımında bir sinerji yaratacaktır.
Yapılacak iş birlikleri sayesinde, deneyim ve bilgi alış-verişini zenginleştirmek amacıyla, yerel yönetim birlikleri ve diğer yerel yönetimlerin temsilcileri arasındaki eşgüdüm ve işbirliği düzeyinin geliştirilmesi, yerel genelde yönetimlerimize, özelde belediyelerimize güç verecektir…
Yerel yönetimlerin, karar alma, planlama ve uygulama süreçlerine kadınların ve gençlerin etkin olarak katılımını sağlayacak programlar geliştirmeleri ve uygulamalar yapmaları halinde, bu grupların gelecekte siyasette daha aktif yer almaları sağlanacaktır…
Yerel yönetimlerin karar mekanizmalarına, mahalle muhtarı ve her mahalleden bir kadın, bir genç, bir yaşlı üye alınarak oluşturulacak kent zirve toplantılarıyla, kent konseylerinin daha aktif hale getirilmesiyle… Mahalle ve kent sorunlarından haberdar olan bir belediye ve vatandaşların çözüm önerilerini dikkate alan bir yerel yönetim anlayışı içinde olan bir yerel yönetim anlayışıyla daha sağlıklı toplum ve kentler oluşturulabilir…
Kentin geleceğine ilişkin kararları kimler, nasıl verecektir? Yerel kamu kaynaklarının ve kent bütçesinin kullanımına ve yeniden dağılımına ilişkin kararlar, kimler tarafından, nasıl alınacaktır? Kentin sürdürülebilir gelişmesine yönelik ortak bir vizyon (gelecek planı) üzerinde toplumsal uzlaşma nasıl ve hangi mekanizmalarla sağlanacaktır? Bu süreç, toplumun örgütlü, TZOB, TSO, TTO, Meslek Odaları, ve örgütsüz tüm kesimlerinin iştirakine açık çeşitli katılımcı mekanizmaları içeren ve yerel ortaklıklara dayalı bir yönetişim anlayışının geliştirilmesini hem kaynakların uygun kullanımı hemde denetimi için gerekli görülmektedir.
Yukarda bahsedilen amaç için kent konseylerinin daha aktif hale getirilmesi gereği görülmektedir… Bu ve benzeri yapıların oluşturulması, burada tüm ortakların yeterli biçimde temsil edilmeleri, çalışma grupları ya da, danışma gruplarının oluşturulması ve kadınların ve gençlerin bunların bünyesinde etkin olarak yer almaları kent sakinin kent kararlarına katılımının önünü açacaktır.
İyi yönetişim, iyi bir kent yaşamı demektir, bunun için, hukukilik, ekonomiklik, açıklık, saydamlık, denetlenebilirlik ve hesap verebilirlik, katılımcılık gibi unsurlarla “iyi yönetişim” kavramının içi doldurulacaktır…
Sürdürülebilir kalkınma kavramının içini ise demokrasi, insan hakları, hesap verme ve paydaşlarla yerel yönetişim gibi diğer vazgeçilmez kavramlarıyla kaynaştırılması halinde daha verimli yönetimler oluşturulabilecektir.
Sadece belediyelerden degil genel olarak yerel yönetimlerden, yerel ortakları oluşturan dernekler ve vakıflar, meslek odaları ve sendikalar, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları, akademik kuruluşlar, basın-yayın kuruluşları, mahalle yönetimleri, yurttaş girişimleri ve genelde tüm yerel topluluk üyeleriyle ortak akılla ortak proje yollarının açık tutulması demokratik, toplumcu belediyelerden beklenmektedir…
Kadınların kent yaşamına ve yerel planlama, karar alma süreçlerine daha aktif katılımının artırılmasının yolları aranmalı ve açılmalıdır… Ayrıca gençleri 'yalnızca geleceğin yöneticileri değil, aynı zamanda bugünün ortakları' olarak gören, yaşlılar, çocuklar ve engellilere daha fazla ve eşit fırsat yaratmayı hedefleyen politikalara ve uygulamalarla kararlara ve kent yaşamına daha az katılan vatandaşları daha çok kent sorunuyla ve çözümüyle ilgilenir hale getirilmesi yerel yönetimlerimizden beklenmektedir…
*Kent Sakinin Huzuru ve Mutluluğunu Önceleyen Belediye…
* Belediyenin Kaynaklarını Ucuk, Kacık Projelere Degil, Kent Yaşamının İhtiyacına Göre Harcayan Bir Belediye…
* Belediye ve İşletmelerini Hukuk ve Yönetmelik Kurallarına Göre Adilhane Bir Şekilde Yönetilen Bir Belediye…
*Çalışanlarını Siyasi veya Başkaca Nedenlerle Ötekileştirici Ölçülere Göre Degil Mesleki Liyakate Göre Değerlendiren Bir Belediye… Personel Alımlarında da Liyakate Dayalı, Şeffaf Bir Değerlendirmeyle Alımlar… Taşeronlarla Degil Çalışacak Olanları Belediye İştiraklerine Direk Alımlarıyla İstihdam Yaratan Bir Belediye…
* Çevre Kirliliğine Karşı Önlem Alan Bir Belediye…
* Kent Yaşamından Dogan Kirlilikleri Çevreye Zarar Vermeden Temizleyen Bir Belediye…
Kısacası bir yerel yönetim nasıl olmalı dendiğinde alınan cevaplar şunlar olmuş..
Yolların, kaldırımların, parkların, su ve kanal şebekesinin saglıklı kent yaşamını destekler bir şekilde olmalı, başka kurumlarla işbirligi yapılarak, ortak alanlarında can ve mal güvenliginin saglanmış olması, trafik ve toplu taşımanın hem ekonomik gerçeklere, hemde toplumsal beklentilere göre planlanması, çevrenin temiz olması, çevrenin ekolojik dengesine dikkat edilerek planlamaların yapılması, yardıma ihtiyacı olanlara geçimlik yardımların yapılması.. İstihdam yarılması ve bu istihdamda liyakate ve ihtiyacı olanlara öncelik tanınması… Kentsel dönüşüm projeleri yapılırken mütahit odaklı degil kamu ve mahalle sakinleri düşünülerek yapılmalı… Sokak hayvanlarına sahip çıkılması veya sahiplendirilmesi, kent çevresi ve ekonomisinin yerel olarak planlanması… Park, bahçe, meydanlar ticarete açılmamalı ve kentlini nefes alacağı mekanlar haile getirilmelidir. Belediye başkanlarından ne beklerizle devam eldim mi?
Bana sorarsanız yukarıdaki görevleri kent yaşamının ve ekonomik gerçeklerin çerçevesince sorunları çözmesi yeter.. Genel olarak beklenti şu yönde olduğu görülüyor..
Vatandaşlara sormuşlar bir belediye başkanından ne beklersiniz diye, alınan cevaplar bunlar olmuş… Adil, dürüst, liyakatli olmalı, halkla iç içe, hizmet ve sorun çözüm odaklı olmalı, çalışkan olmalı, şeffaf ve hesap verir olmalı, yolsuzluklara bulaşmamalı demiş vatandaşlarımız..…
Biz vatandaşlar yerel yönetimlerden ve yerel yöneticilerden, daha iyi bir kent yaşamı, daha saglıklı bir toplumsal hayat bekleriz.. Kısacası iyi yaşamak isteriz, bunun için iyi yöneticiler seçmeliyiz… Seçerek, daha iyi yaşamak dilegiyle selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 19.2024 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
3* https://sozluk.gov.tr/
Kavramlar:
Muhtar: Köy ve mahallenin yasalarla belirtilmiş işlerini yürütmek için o köy veya mahallede oturanların seçtikleri kimse; köy muhtarı, mahalle muhtarı gibi..
Belediye: İl, ilçe, kasaba, belde vb. yerleşim merkezlerinde temizlik, aydınlatma, su, toplu taşıma ve esnafın denetimi gibi kamu hizmetlerine bakan, başkanı ve üyeleri halk tarafından seçilen, tüzel kişiliği olan örgüttür.
Kaymakamlık: Devleti İlçede Temsil Eden Kaymakamın makamı ve bu makama bağlı resmî dairelerin bütünü.
Valilik: Devleti İllerde Temsil Eden Valinin makamı ve bu makama bağlı resmî dairelerin tümü; vilayet…
|