EGİTİMDE NEDEN BAŞARISIZIZ?
(MEB’e ve Vatandaşa Rapor) (((Pısa, Pısa Eğitim Pıstırıldı)))
2 PİSA + 1 PİSA DAHA KAÇ PİRASA EDER?
İki yabancı Pisa bir de yerli Pisa kaç Pirasa eder, bunu da mı, bilemeyeceğiz tabii ki üç Pisa eder dediğinizi duyar gibiyim, bunu dediğimiz de PİSA sınavlarında yanılmıyorsam, 72 ülkeden 540 bin öğrenci girer biz 50- 52 inci filan oluruz… Oysa aynı niteliktekiler toplanırsa sonuç aynı niteliklerin toplamı olur.. Şaka.. Hani her olayın sorumlusu bizim yöneticiler değil, biz değiliz de hep yabancılar ya, Uluslararası PİSA sınavlarında çok kötü sonuç alınınca, bir de yerli PİSA yapalım der cin fikirli yöneticilerimiz… Sınavda sorulan bilgiler yerli ve milli değilse, bizim öğrenciler evrensel olan bilgiyi dikkate almadılar mı, diye mi düşündü acaba aklı evvel yönetici kadrolarımız? Her neyse Uluslararası PİSA da başarısız olan öğrencilerimiz, Yerli ve milli PİSA da da başarısız olmuşlar… Bana kalırsa ne öğrencilerde/öğretmenlerde, ne sistem de, nede talim terbiye kurulunda, hele hele MEB da hiçbir suç/kusur, eksiklik yok kesin bu işte de bir yabancı parmağı vardır… Acaba dağıtılan suların içine yabancılar bir madde koydu da, başarısızlık bundan mı oldu? Yada yabancı okuyucu, üfleyici, büyücüler cinlerini gönderdi de bizim çocukların zihnini mi karıştırdılar? Ya da partimizin iktidarını başarısız göstermek isteyen muhalefet partisine mensup kişiler komisyonlara sızdılar, zor soruları hazırladı da, bu başarısızlık ondan mı? Bunlar şaka da… Şu olabilir mi? Normal eğitim sisteminde Latin harfleri, dini eğitim sisteminde Arabca harflerle eğitim, bu başarısızlığın nedeni olabilir mi? Biraz üzerine düşünelim mi? Düşünelim de önce PİSA sınavının yabancısın ve yerlisinin sonuçlarına bakalım mı?
Bu sınava uluslararası eğitim değerlendirme testi de diyebiliriz 72 ülke ve ekonomik bölgede 15 yaşındaki 540 bin öğrenci arasında yapıldı. Bu 72 ülke ve ekonomik bölgeden 35'ini Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) ülkeleri oluşturuyor… Başka ülkelerde kendi eğitim sistemini sorgulamak, evrensel eğitim düzeyiyle kıyaslamak, eksikliklerini tespit etmek için sınava giriyorlar…
Bu sınav da kendimizi evrensel eğitim seviyesiyle şöyle kıyaslayabiliriz:
Bilim: OECD ülkelerinde eğitim gören öğrencilerin yüzde 7.7'si bilim konusunda testte en yüksek sonuçları aldı. Singapur'da 4 öğrenciden 1'i, Tayvan, Japonya, Finlandiya'da 7 öğrenciden 1'i de bu seviyede.
20 ülkede ise öğrencilerin sadece yüzde 1'inden azı en yüksek notları aldı. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye'de bu oran yüzde 0,3 seviyesinde.
Finlandiya, kız öğrencilerin bilimde erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu tek ülke.
OECD ülkelerinde erkek öğrencilerin yüzde 25'i, kız öğrencilerin yüzde 24'ü ileride bilim ile ilgili bir işte çalışmak istediğini söylüyor.
Kız öğrencilerin çoğu sağlık sektöründe çalışmak istediğini belirtirken, erkek öğrencilerin çoğu ise bilişim ve iletişim teknolojilerin ya da mühendislik alanında çalışmak istiyor.
Matematik: Singapur, Hong Kong (Çin), Makao (Çin) ve Tayvan matematik konusunda başı çekiyor. Japonya'daki öğrencilerin performansı ise OECD ülkeleri arasında en iyisi olduğu anlaşıldı…
Türkiye'deki öğrencilerin matematik testindeki başarı ortalaması OECD ülkeleri ortalamasının altında.
Türkiye'nin başarı seviyesi Birleşik Arap Krallığı, Şili, Moldova, Uruguay, Karadağ, Trinidad ve Tobago, Tayland ve Arnavutluk ile benzerlik gösteriyor.
Okuma: Singapur, Hong Kong (Çin), Kanada ve Finlandiya okumada en iyi performansı gösteren yerler oldu.
İrlanda, Estonya, Güney Kore, Japonya ve Norveç de OECD ortalamasının üzerinde kalırken, 41 ülke OECD ortalamasının altında kaldı.
OECD ülkeleri arasında Kanada ve Finlandiya başı çekiyor, Türkiye ve Meksika ise en sonda yer alıyor. Aaa yerli PİSAYI unuttuk, yabacılar bir şey yaptıysa diye yerli PİSA yaptık, adını da ABİDE koymuşlar, Onda durum ne olmuş?
“Milli Eğitim Bakanlığı uluslararası eğitim ölçeği PISA'ya alternatif bir sınav yaptı. 38 bin 8. sınıf öğrencisine 51 soru soruldu. 100 öğrenciden 26.4'ü matematikte, 17.9'u da fende en alt düzeyde çıktı.” Demek ki uluslararası PİSA da sorun yok bizim eğitim sistemimizde sorun var…
Şimdi dönelim neden başarısızız, son yıllarda İmam Hatip sayısının artması olabilir mi, olabilir, çünkü İmam Hatip Liseleri Meslek lisesidir, Meslek Liselerinin de sınavlarda başarı oranları genelde düşüktür.. Başka ne olabilir? Bence en önemli neden girişte de biraz bahsettim… Son 15-20 yıldır neredeyse eğitim iki başla oldu, İkili öğretim normal olmaya başladı.. Din eğitimi Bilim eğitimi, Arabca Harflerle Eğitim, Latin Harfleriyle eğitim, şimdilerde birde Osmanlıca Modası çıktı yakında başarısızlıklar bahane edilerek medresedeki müfredat uygulanırsa şaşmayın… Medrese deki derslere bakın, övücü ve yerici kaynaklardan değil çeşitli kaynaklardan bakın… Allah aşkına eğitim nerede olur her yerde, ailede, okulda, sokakta, şimdi ise sosyal medyada, internette olur, neyle olur bilgi içeren içeriklerle olur…
Bilimsel eğitim de, kültürel eğitim de, dengeli bir şekilde anladığımız ve tanıdığımız alfabe ve dille olur… Bilim zaten evrensel bilgi içerir, kültürel eğitim bize has olur, bunun içinde ahlak vardır, din vardır, gelenegimizin ve tarihimizin bize emanet degerleri vardır… Lütfen çocuklarımızın kafasını başka alfabe ve anlamadıkları bir dille ezbere din eğitimi vererek karıştırmayalım, zamanlarını başka konularla alamayalım.. Camide ayrı bir alfabe ve dil, okulda ayrı bir alfabe ve dil olursa, çocuklarımız ikisini de başarılı olacak kadar öğrenemezler.. Bakın matematik ve fende eksiklikler var, hem PİSA dan, Hem de ABİDE, sınavından belli.. Yazları üstelikte çocukları eğlendirerek, üstelikte harçlıklar vererek, başka alfabe, dil öğretmek yerine matematik ve fen öğretelim, bunlara ilave olarak da ahlak ve imani konular üzerinden din eğitimi verelim… Evrensel ve yerel düzeydeki eğitim seviyemizi yükseltebiliriz, yükseltelim, çocuklarımız başarılı olsun dileğiyle.. Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 6.7.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
|