KAMU HİZMET ACILIŞLARININ SİYASİLEŞTİRİLMESİ
Bir kamu hizmeti açılışı var, bir hükümet yetkilisi çıkıyor seçim konuşması gibi bir konuşma yapıyor, gören onun bu binayı, yolu, parkı, etkinlik törenini cebinden veya partisinin bütçesinden yaptığını sanır.
Mal kamu malı, masraflar kamu hazinesinden, ama açılış parti adına, hizmet kimin için açılıyor tüm vatandaşlar adına, onların kullanımı için… Hizmetin maliyetlerini kim karşılıyor vergileriyle tüm vatandaşlar, yap işlet devret ile yapılanlar da ise kullanan vatandaş ödemesi gerekirken yine arta kalan ödenekler hazineden hazine kimin, tüm vatandaşların… Daha iyi anlaşılması için bir örnek vermek gerekirse…
Özel sektörde bir bina, yol, o bu acılışı yapılırken o şirketin müdürümü öne çıkar patron mu, patron ben parayı verdim der, o öne çıkar.. Kamu işlerinde patron vatandaştır, parayı veren o, hizmetten yararlanacak o, o zaman sorun şurada olsa gerekir…
Vatandaşlar sadece hükümet eden partinin vatandaşlarından mı oluşuyor, diger partilere oy verenler vatandaş degil mi? Bu açılışları siyasallaştıran açılış anlayış, üstelikte baya kalabalık vatandaş topluluğunu kamu açılışlarının dışına atmış olmuyor mu? Size iki açılış örnegi vererek bu yazıyı kapatacağım, sizden, özellikle siyasilerden ricam üzerine düşünmeye devam edin…
Bir İl kültür etkinliği, bir bakan gelecek açılışta konuşma yapacak, bakan bey bu etkinliğin konusunu unutmuş gibi hükümet içraatlarını anlatıyor… Eyvallah yapılan işler, iyi de o iş eksikmi gedik mi, maliyeti ne, bunun benzerleri başka yerlerde kaça maledildi, orada açılışa katılanlar muhalefetin düşüncesini de öğrenmek istemez mi? Şahsen ben isterim ama hiçbir açılış da tanık olmadık, olmadım…
Yine bir ilçede bir etkinlik veya fuar/festival var, Belediye Başkanı oraya protokol listesini davet etmiş, bunun için de Ana Muhalefet partisi ilçe başkanı da var, ben en çok oyu almış ilk üç sıradaki parti ilçe başkanlarının da protokol listelerinde olması gerekli derim… Neyse bu konu farklı biz dönelim konumuza, orada konuşmalar yapılıyor, bu konuşmalar her zaman ki gibi konunun dışına taşıyor, hatta açılış konusuna bir girişte deginiliyor, birde çıkışta hayırlı olsun denirken.. Konuşmacının konusu ne, muhalefet eleştirisi, eleştiriyi aşan suçlamalar. (Hain, Dış mihrakların İç Maşası, zillet) gibi söylemler.. Orada muhalefet partilerine oy vermiş vatandaşları rahatsız ediyor, Muhalefet ilçe başkanı töreni terk ediyor, iyide o açılışın masraflarını o ilçede, il de, ülkede yaşayan her vatandaş ödemiyor mu? Bu hizmetten her vatandaş yararlanmayacak mı?
Kamu, toplum, birlikte yaşam, böyle nasıl inşa edilebilir ki, ben bunu yapan yöneticilerin bölücü olduğunu söylesem, tepkiniz ne olur? Ülkemizde muhalefet partilerine oy verenlerin oranı her geçen gün artıyor ve bu oran anketlere bakılırsa hükümet eden partilerin oranını geçmiş durum da… O zaman bu kadar vatandaşı törenlerden dışlamak, törene sevilen sanatçıları dinlemek için gelenlere kendi partilileriymiş gibi nutuk çekmek, törenleri milletin, vatandaşların töreni olmaktan çıkararak, parti törenine dönüştürmek.. Bana göre vatandaşlar arasında bölücülük demiyorum, en basitiyle ayrımcılık yapmaktır… Buda yasalara ters bir davranıştır. Bugün muhalefette olanların yarın iktidara geldiğinde bu duruma dikkat etmeleri, bu ayrımcılığın yapılmaması ricasıyla selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com -- 25.8.2022
|