SEÇİM YAPMA HAKKI
(Seçme ve Seçilme Hakkı Nereden Dogar?)
Bir ilimizin seçimini tekrarlıyoruz, nedeni bazı sorunlar olduğu iddiası üzerine YSK kurulu seçimin yenilenmesine karar verdi, kimimiz bu karardan memnun olduk, kimimiz hukuk dışı bulduk memnun olmadık uzun süredir bunu tartıştık… Tartışmayı bilmeyenler, her grubun içinde de varlar, kendi savunduğu düşünce, kendi savunduğu parti, aday durum kesin doğru karşı düşünce, parti, adayı savunanlar…. İllet, zillet, hain, terörist, hırsız, işbirlikçi vs… Böyle bir seçim çalışması olmaz, kamu gücü, iktidar gücüyle birleşerek seçim çalışmalarına bu kadar müdahale edilmez, kamu kaynakları bu kadar seferber edilmemeli… 20 tv kanalı ve gazete hesaba katılırsa medya bir adayı bu kadar öne çıkaramamalı, başka adayları geri plana almamalı, seçmenleri etkilemek için bu kadar eksik bilgi verilmemeli… Devletimizin başı bir belediye seçimi için bu kadar sahaya inmemeliydi… Verilen her eksik bilgiye de bunlar siyaseten söylenmiş sözler diye kılıf bulunmamalıydı, bunları bir kenara koyduk mu? Gelelim seçme ve seçilme hakkına…
İyi anlaşılması için size yakın tarihimizde ki devletimizden örnek vereceğim, yarışan adaylar Osmanlı devletinde aday olabilirler miydi, cevap olamazlardı…. Ola ki aday oldular, Vatandaşlar gidip istedikleri adayı seçebilirler miydi, yok… Şimdi bu hak nereden doğuyor ona bakalım mı? Seçme ve seçilme hakkı T.C Anayasasından doğar… Yasal olarak aday olabilenler demek ki yasal uygunluğa sahipler, YSK kurulunun yasalara uygunluk denetiminden geçmişler, o zaman bunca suçlama neden? Tek açıklaması var, karşı taraf kara, ben beyazım diyebilmek için, beyaz olabilir ama buna millet karar verecek, milleti etkilemek için her türlü kara propaganda kullanılmamalı, sosyal medyada binler sahte hesap üzerinden dedikodu, iftira, fitne fesat yayılmamalı… Arkadaşlar böyle bir seçim çalışması ancak demokrasi kültürü olmayan toplumlarda olur… Demokrasi kültürü olanlar, kişilerin özel alanlarına girmezler, kültürü siyasete dolgu malzemesi yapmazlar, yasal olarak aday olma hakkına sahip kişilere terörist demezler, şayet teröristse zaten devletimizin savcısı onu tutuklar, baştan YSK da onun adaylığını kabul etmez… Yani kısacası Anayasal hak olan bir seçimde bu kadar karşılıklı belgeye dayanmayan, yalan ve yanlış bilgi vatandaşları etkilemek için kullanılması yanlıştır… Şimdi seçme ve seçilme hakkına konu olan Anayasal madde ile yazıya devam edelim…
Anayasamızın 67’ci Maddesi şunu belirtir…. “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasî parti içinde siyasî faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.” Hemen kanunlar Anayasal hakları yok sayarak düzenlenemez kuralını hatırlatalım, hükümetlerin vatandaştan daha önce Anayasaya uyma zorunluluklarını da hatırlatmaya gerek olmadığını bilerek… TBMM sinde bazı milletvekilleirnin odalarında abartılı bir şekilde Osmanlı devlet armalarını görüyorum ve onlara soruyorum, hiç düşündünümüz mü, Osmanlı devletimiz zamanını olsaydı, siz seçilebilirmiydiniz? Konuyu dagıtmayalım, seçimlerimize dönelim..
Seçimlerimizde bizim adam, bizim hemşeri, bizim partili, çok güzel konuşuyor, pekte yakışıklıymış yerine iyi olan bu, şehrin, ülkenin yönetimini liyakatli birine vermeliyiz, bunun için seçiyorum diyerek seçmek... Seçimlerimiz vatandaşlarımız ve vatanımız için hayırlara vesile olsun dileklerimle.. Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 23.6.19 – vatandasfikri.com
|