MUHALEFETİN, MUHALFETE MUHALFET, ETMESİ ÜZERİNE
Demokrasilerde, Partiler Örgütlenir İktidara Gelmek İçin Mücadele Ederler, Bunlardan Biri Vatandaşların Çoğunluğunun Onayını Alarak İktidara Gelir… Bunlardan biri artık devletin gücünü hukuk kuralları içinde, diğerlerinin İktidar Olma Mücadelesine saygı duyarak devleti yönetir… Böylece demokrasi işler…
Bu işleyiş içinde, devletin yasa yapma, yargılama, yürütme diye belirlenen güçleri iktidarın otoriter eğilimleri artmasın, hukuk kuralarıyla sınırlansın diye paylaştırılmıştır. Buda demokrasinin gereklerindendir… Demokrasinin gereklerinden biri de muhalefet edebilme hakkı, özgürlüğüdür… Nasıl muhalefet edilir?
Muhalefet kime edilir, muhalefet muhalefete mi edilir, yoksa iktidara mı? Bana göre muhalefetin iktidarı denetlemesi için onun hukuk dışı uygulamalarını, yanlış kararlarını eleştirmesi, itiraz etmesi gerekir… Asıl görevi budur muhalefetin, bunu unutması demek, kendi oluş nedenini unutması demektir…
Kişi, kurum kendi oluş nedenini unutursa O, o olmaktan çıkar… Ben daha önceleri de bunu görüyor ve muhalefetimiz adına üzülüyordum, daha dün üstelikte yüksek perdeden, yine birbirlerini eleştirmeye başladılar, bunlara (CHP, MHP, İYİP, SP, İP,BBP,BTP,DSP,ANAP, DP) diyorum ki siz muhalif partilersiniz, bunu unutmamalısınız, iktidar partisini eleştireceksiniz!!! Siz ne yapıyorsunuz birbirinizi eleştiriyorsunuz, o zaman akla şu geliyor…
Siz iktidara değil de muhalefete mi adaysınız? Siz iktidar olmaktan vaz mı geçtiniz ki, muhalefet, muhalefetle siyasi tartışmalar yapıyor.. Korkarım böyle giderse muhaliflik yorgunluğuna kapılacaksınız, topluma iktidarın yorulduğunu gösteremeyeceksiniz… Sizin göreviniz birbirnizin enerjisini bölmek değil, birbirinizi destekleyerek, adeta bir muhalefet koalisyonu gibi hareket ederek, iktidarı sınırları içinde tutmak, ona doğru şeyler yaptırmaktır… İktidarların demokratik sınırlar için de tutulmaması, herkes için ciddi sorunlar içerir…
İktidar sınırlarını aşarsa vatandaşların haklarını yok sayabilir, siz muhalefet partileri için muhalefet etmeniz daha da zorlaşır, bu uzun süre devam ederse sistem demokrasiden uzaklaşır… Kısacası iktidarlar hukuki, yasal, muhalefet, sivil toplum tarafından denetlenmezse… Bizim oralarda bir söz vardır, kızı kendi haline bırakırsan ya davulcuya kaçar, ya da zurnacıya… İşte iktidarları da kendin haline bırakmamak lazımdır, ne yapacağı beli olmaz.. Bunu ilk olarak yapacak olan muhalefettir, iktidara muhalefet etmeyi bırakır da, kendi kendine muhalefet ederse, bunu yapamaz… Bunun için muhalefetin ciddi iktidar eksikleri üzerine eleştiriler yapması gerekir… Acaba son yapılan yatırımların ülkemize ekonomik katkısı ne oldu, bu yatırımlar ülke ekonomisi için doğru yatırımlarmıydı, alternatif yatırımlar yapılaşaydı ne olurdu? Topluma bunları göstermek yerine, kendi aralarında adeta didişmeleri, vasat muhalif göstergesidir ki…
Muhalefeti vasat olan toplumların, iktidarları da vasat olur, işte bu nedenle biz toplum olarak iktidara sahip çıktığımız kadar muhalefete de sahip çıkmalıyız, muhalefet demek eleştir demektir, eleştiri demek eleştirilene(iktidara) yanlışını göstermek demektir.. Zaten bizde akademik muhalefet ve eleştiri son derece az, entelektüel eleştiri ise var ama kıyıda köşede sesi ne iktidara nede topluma ulaşmıyor, medya ise parası olanın kontrolünde ve yazar çizer eleştirisi de yok denecek, çok düşük seviyede.. Bu durumun bize, toplum olarak yansıması hatalarımızı düşünerek değil de yaşayarak görmek zorunda kalmamızdır ki… Buda enerjimizi hatalarımıza ayırıyoruz demektir… Eyy muhalefet, ne olur kendi kendine muhalefet etme!!! Etmemelisin dilek ve temennilerimle… Selam ve Saygılarımla…
Hüseyin Benek – 12.11.17 – vatandasfikri.com
|