YAZ SAATİ, KIŞ SAATİ, BİZ HANGİ SAATLERDEYİZ?
( Hükümetin Yaz Saati Kış Saati Ugulamasına Yargıdan Ret)
Hükümetin hayatın her alanına müdahale yetkisi var gibi hissetmesi bizim ortadogu toplumarının geleneğidir… Yalnız bu gelenek terk edilmedikçe, insanların, vatandaşların en doğal haklarına müdahale edildikçe bu coğrafyaya dışardan müdahale eden emperyal güçler de hep olacaktır… Neden? Hayatının her alanına müdahale edilen halk memnuniyetsizliğini de gösterememekte ve gizli gizli yönetimleri yönetimleri saymamaya başlamaktadır… Bu coğrafyanın demokrat ülkelerinden biri olan ülkemizde bu durum daha düşük seviyede yaşanmaktadır… Bu siyaseten ne demektir, hayatın her alanına müdahale eden yönetimler meşruiyetini kaybediyor demektir… Bizim de hükümetimiz, devleti idare ettiğini unutup zaman zaman her alana müdahil oluyor, bu siyasal bir kararmıdır? Karar alırken, devleti mi ilgilendirir, vatandaşımı ilgilendirir, ekonomik ve sosyolojik maliyetleri nedir, düşünülmelidir… Gelelim yaz ve kış saat uygulamasına yaz, kış arasında saat farkını görerek bir düzenlenmelimidir, aradaki saat farkı azalmaya yönelik bir kararmıdır? Bu zamana kadar, bir genelgeyle rutin olarak uygulanırken ne oldu da mahkeme kararlarına rağmen tersine bir uygulamada ısrar ederek, tersi bir uygulamayı ısrarla uygulama kararı alınıyor, anlamakta zorlanıyorum…
Bu uygulamanın, hukuksuz olduğunu onaylayan Danıştay bir idare yargı mahkemesidir ve idarenin(Yönetenlerin) uygulamalarını hukuki açıdan denetler, bu denetimde uygulamayı hukuki bulmamıştır… Kamuoyunun tepkisine rağmen, bu hukuk kararı karşısında hükümet ne yapmıştır? Bu kararı uygulamak için 28 Ekim 20182i beklemeleri gerektiği kararı alınmıştır, bu tarih de saatlerin bir saat geri alınacağı belirtilerek, mahkeme kararını adeta dikkate almamış görünmektedir… Şimdi Burada soracağımız soru mahkeme kararlarını hükümet tanımazsa vatandaş neden tanısın ki? İmam Osurursa cemaat ne yapardı? Hukuk kararları olan mahkeme kararları herkesi bağlar, bağlamalıdır, değil mi? Bu Hukuki tarafı, bir de ekonomik tarafıyla ilgilenelim mi, belki çok ekonomik olduğu için hükümet bu kararında ısrar edebilir, öylemi acaba? Bunu izlemek çok kolay, daha önce enerji sarfiyatı ve bu uygulamadan sonraki enerji maliyeti farkına bakılır ve karar alınır..
Yaz saati uygulamasının tasarruf sağlamadığı, tam tersine tüketim artışına yol açtığını resmi elektrik tüketim verilerinin açıkça gösterdiği ifade edilmektedir… Bu konu teknik bir konudur, teknik adamların tartışmasını, raporlarını, bu uygulamanın nedenlerini ve sonuçlarını dikkate alarak mı bu karar uygulanıyor, yoksa birçok alanda olduğu gibi, hukuki olup, olmamasına, ekonomik olup, olmamasına dikkat edilmeden yaptık oldu mu deniliyor? Deniyorsa yanlış deniyor, yanlış deniyorsa da 2018 Ekimi neden bekleniyor ki anlamış da değilim… Bir karar alırken teknik adamlar dinlenmeli, hatta farklı tezleri savunan teknik adamlar dinlenmeli, ekonomik olup olmayacağı fayda maliyet analizleriyle çıkarılmalı, toplumun talepleri dikkate alınmalı ve kararlar bunlara göre alınarak uygulama başlatılmalıdır… Buna rağmen yargı denetimi sonucu hukuki bulunmuyorsa yargının uyarıları önerileri, itirazları dikkate alınarak tekrar bu kararlar gözden geçirilmelidir ki… Dünyadan Ülkemiz, hukuk devleti gibi görülebilsin…
Türkiye‘nin enerji tüketimi açısından kamu yararını dikkate alacak şekilde ve tüm dünya ile saat uyumuna özen gösteren, saat uygulamasına geçilmesini, tasarruf amacıyla yalnızca yaz aylarında yaz saati, uygulanmasının vatandaşların da talebi olduğu dikkate alındığın da, hükümet edenlerin de bu talepleri dikkate alması gerektiği, önerisiyle, ricasıyla… Selam ve Saygılarımla…
Hüseyin Benek – 31.10.17 – vatandasfikri.com
|
|