İŞÇİ ÇALIŞMA SÜRELERİ
(Zincir Marketlerde, Özel Okul ve Dershaneler de Çalışma Şartları) Başka Ülkelerden Örnekler!!
Önce, ülkemizde işçiler ne alemde, ne kadar örgütlüler, ne kadar örgütleri haklarına sahip çıkıyor, patronlar, kamu yöneticileri, iş yerlerinde amirler işçilere ne kadar deger veriyor? Bu işçiler, Ülkemizin bütün üretim, imalat alanlarında çalışıyorlar ve haklarını ne kadar alabiliyorlar? Çalışma süreleri başka toplumlarla kıyaslandığında ne durum da? Zincir marketler, işçi haklarına ne kadar riayet ediyor, küçük ölçekli işletmelerde işçiler patronun inisiyatifine nasıl terk ediliyor? Bu sorular üzerine biraz araştırma yapmak gerekmez mi, hepimiz kendimizce bir araştırma yapalım mı? Bu soruları Sosyal yardım ve çalışma bakanlığı, çalışma genel müdürlüğüne soruyorum, bunların cevapları hiçte iyi değil ben işçi olduğum için yaşadım, başka işçi kardeşlerim yaşamaya devam ediyor… Bu fazla çalıştırma, anlık izinleri toplayarak senelik izinden düşme, sosyal hakları askıya alma, mesai yapılmasına rağmen fazla mesai verilmemesi, fazala çalışma yerine izin verecegiz denilerek, izininde verilmemesi… Hele özel sektör dershanelerinde okullarında öğretmenlerin durumunun zincir marketteki çalışanlar kadar zor olduğunu kimsenin duymaması, haftalık 50-60 saat desr veren öğretmelerin olması, öğretmenlerin haklarını yöneticilerin ve patronların inisiyatifine bırakılması.. Tam bir çalışanlar zulmünün yaşandığı ülke ve toplum olarak bu olaya gözümüzü, kulağımızı, tıkayarak devam ediyoruz… İyide çalışanlarınız mutlu degilse, üretim, imalat nasıl devam edecek? Hukuk kuralları bu meselelerde ne diyor, patronlar hukuksuzlukları ısrarla yasalara rağmen nasıl uyguluyor görerek devam edelim…
“Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir” Yasa Üst sınırı belirler, sözleşmelerle bu süre azaltılabilir…
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz… Diyor hukuk kuralımız, buna rağmen, bu 11 saat içinde 3-4 saat fazla mesai olması gerekirken, fazla çalışma var, ama mesai yok… Buna angarya çalışma, çalıştırma denilebilir… Elin yabancısı ne yapıyor, bide ona bakalım mı?
“Belçika federal hükümetinin kabul ettiği düzenlemeye göre çalışanlar artık haftada beş yerine dört gün mesai yapabilecek. Yeni düzenleme, her ikisi de çalışan çiftler ya da boşanmış ebeveynlere esnek çalışma olanağı getirdi. Belçika hükümeti, şu an yüzde 71 olan istihdam oranını 2030 yılına kadar yüzde 80'e yükseltmeyi hedefleyen yeni "işgücü reformunu" kabul etti. Başbakan Alexander De Croo tarafından açıklanan yeni düzenleme uyarınca çalışanlara, çalışma süreleri konusunda daha fazla esneklik tanındı. Buna göre, çalışanlar haftada dört gün mesai yapabilecek. Sorumlu oldukları işleri dört günde tamamlayan çalışanlar, haftanın 5. günü işe gitmek zorunda kalmayacak.”
Bizde hafta tatilini bile yok sayarken, akşam mesai bitişi birçok yerde patronun keyfine kalmışken, elin yabancısı nasıl da çalışanlarının hakkını/hukukunu görüyor görüyoruz degil mi? Çalışanlar, Ülkemizin ekonomik garantörleridir, bu bilinçle, bizde onları korumalıyız, korunması dilegiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com 15.2.2022
Kaynaklar
3* https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60391987
|
|