SİYASETÇİ SEÇİMİ!!
Temsil Sorunun Önündeki Engeller, Neler?!!?
Her şeyin profesyoneli iyi olur, siyasetçinin iyi olur mu? Siyasetçinin seçilme maksadına bakalım mı?
Demokratik sistem de siyasiler neden seçilir, bu seçilme maksadı nedir devleti yönetecek hukuk kuralları demokratik sistemin ruhuna uygun olarak seçilenlerden oluşan meclis tarafından yasa yapmak için seçilir… Sonra devletin gelir, giderlerini oluşturan bütçeler yapmak için, sonra siyasal yönetimlerde (Başkan, Bakan) bulunmak için siyasetçileri vatandaşlar olarak seçeriz… BU yasa yapma işi vatandaşların duygu ve düşünce, ekonomik çıkarlarını, dolumun genel yargılarını ve demokratik sistemi dikkate alarak yapılmalıdır… Sürekli yöneten, sürekli mecliste görev alan kişiler vatandaşlarla, meslek gruplarıyla, işsizlerle aynı düşünebilirler mi?
Adam 20 yılda mecliste, adam 30 yıldır ülkeyi yönetiyor En uzun süre Padişahlık yapanlar, 1 Osman Gazi Bey 27 yıl, Orhan Gazi Bey 36 yıl, Sultan Süleyman 46 yıl, dikkat edin o zamanlar seçim yok, yönetme yetkisi Osmanlı ailesinde, aile kendi arasında onun da kuralları var, yönetmeyi devrediyor yada Padişahlar öldükce büyük oğlan yönetime geçiyor… Buna rağmen en uzun yöneten 46 yıl yönetiyor…. 1994 de Belediye başkanı Seçilen şimdiki başkanımız, belediye başkanlığını da sayarsak 29 yıldır yönetimde, 20 yıldır da hükümette… Yaptıkları için teşekkür ederiz, artık yöneten siyasetci degiştirme vakti geldi diyebiliriz… Asıl sorunumuz uzun dönem iktidarların devleti ve devletin hazinesini kendi hazineleri gibi harcamaya başlaması, artı demokrasinin seçimler kadar önemli olan güçler ayrılığının, güçler birleşmesine dönüyor oluşu olduğundan, demokratik ülkelerde 2-3 dönem ile yönetme yetkisi Anayasal olarak sınırlandırılmıştır… Nedeni üzerine düşünmeyi öneriyorum, bizde de sınırlandırılmıştır… Bunu bir kenara koyalım…
Yasa yapacak olan, halkın içinden seçilenlerin seçilme yöntemlerine bakalım, meclise girecek olan vekiller nasıl seçiliyor? Normal de, parti üyesi vatandaşların ön seçimlerle seçmesi gereken milletvekillerini hükümet edecek olan lider seçiyor… Yani lider parti içinde vekilleri belirliyor istediği kişileri seçilecek yere koyuyor, istemediğini de seçilemeyecek yere veya liste dışına… Bu seçim işinde liderin ölçüsü nedir derseniz, ben yıllardır izledim, bir ölçü göremedim… Sizde izleyin ölçü nedir görmeye çalışın… Aldığım duyumlara göre liderler şöyle seçim yapıyorlar…
İlk önce kendilerinin düşüncelerine, parti disiplinine uyacaklardan, sonra partiye hatırı sayılır bagış yapanlardan, parti etkinliklerini sponsor olanlardan, sonra toplumda sevilenlerden seçtiklerini düşünebiliriz…
İyide bu seçimler toplumu nasıl mecliste temsil etsin, bu temsilde toplumun sorunları nasıl meclise taşınsın.. Örnegin tarım yapanlardan 10 kişi olmazsa, örnegin hayvancılık yapanlardan 10 kişi olmazsa, işçilerden 10 kişi, memurlardan 10 kişi olmazsa, ev hanımlarını kimse temsil etmezse, işsizleri kimse mecliste temsil etmezse, bu meclis vatandaşları nasıl temsil edebilir ki!!?? Meclisin vekillerinin mesleklerine bakarak devam edelim mi?
27 Yasama dönemde ki vekillerin mesleklerine baktığımız da şu mesleklerin öne çıktığını görüyoruz… 123 Avukat, 100 Serbest meslek, 64 Mimar ve Mühendis, 46 Doktor ve Diş Hekimi, 45 iş insanı, 33 akademisyen, 33 kamu ve özel şirket yöneticisi, 24 eğitimci, 24 siyasetçi, 17 mali müşavir, 10 da gazeteci yer almıştır. Bu konuda daha titiz çalışmalara ihtiyaç vardır…
Şimdi işçileri, Çiftçileri, Memurları, yoksulları, ev hanımlarını, işsizleri kim temsil edecek, sorusuna geri dönebiliriz… Liderlerden ricamızdır, madem ön seçim yoktur, o zaman temsilde adalet için her meslek grubundan birileri, toplumdaki sayılarına göre mecliste yer almalıdır.. Örnegin 5-6 milyon çiftcimi var, 50-60 milyon oy mu kullanılıyor, 0 zaman 600 vekilin 50-60 tanesi tarım ve hayvancılık yapanlar olmalıdır ki!! TBMM de tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar temsilde adaletin geregince temsil edilebilsin…Örnegin kadın sayısı toplumun yarısımı mecliste nende kadın sayısı az? Dönelim profesyonel siyasetciye, devletin kadrolarında yeteri kadar ekonomist, yönetici, hukukcu var, yeter olmadığı durumlarda da akademik kurumlardan, uzmanlık yardımı alınabilir… Yada lider, kendi kontenjanından 10-15 kişilik bir teknokratlar temsilcisi oluşturabilir… Son olarak…
Kısacası, meclisimizde temsil sorunu olduğunu düşünenlerdenim, bunu nasıl çözecegiz derseniz, bir defa uygulandı tercihli oyla, oy kullanan vatandaşlar listedeki istediği kişiye oy vererek liderin, parti genel merkezlerinin seçimlerinin üstünde yeniden seçim yaptıkları bir sistem var.. Bu vatandaşların ön seçimini sağlayan sistem kesinlikle uygulanmalı ki.. Toplumun, vatandaşların istedikleri seçilebilsin, yoksa lider vekili seçer, vekil vatandaşları degil lideri temsil eder, hükümet eden lideri denetlemek gibi görevi olan vekil bir daha seçilemeyecegim diye lideri denetlemeyi bırakın, onun istediği kanunları yapar ve kalk kanun, yap kanun yapan bir meclisimiz olur ki.. O zaman demokratik sistem iyi işlemez, Öylemi oluyor ne?!? İyi işletilmesi geregiyle, dilegiyle, selam ve sevgilerimle..
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 21.9.2022
Kaynaklar
1* https://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1_padi%C5%9Fahlar%C4%B1_listesi#
2* https://www.bursahakimiyet.com.tr/gundem/yeni-donemdemilletvekillerinin-meslek-dagilimlari-237885
|