ÜLKEMİZİN SORUNLARINA KISA BAKIŞ – 1
(Sorunlar Nasıl Çözülür?)
Ülkemizin dolayısıyla toplumumuzun sorunları üzerine düşünmeye, çözümüne yönelik düşünceler ortaya koyma çabalarımız devam ediyor… Umarım bu katkılarımız siyasilerimize, karar alıcı yöneticilere ulaşır, onlarda sorunların çözümüne yönelik düşüncelere ve kararlara dönüşür… Önce incelediğimiz sorunlar Güvenlik ve ekonominin yanı sıra… Bu yazıda da sosyal, siyasal sorunlarımızın kaynağı üzerine duralım ve düşünelim mi? Buyurun…
Sosyolojik sorunlar nereden beslenir derseniz adaletsizlikten ve ahlaksızlıktan beslenir, bu iki nedenin de kaynağı kültürsüzlüktür, toplum olarak kültürümüzü adalet, ahlak ve hukuki olarak eşitlikle inşaa edememişsek, o toplumda sosyolojik sorunlar yaşanır… Yaşanıyor mu? Gördüğümüz kadarıyla evet, adaletsizlik nasıl olur üzerine de duralım mı? Önce adaletsizliğin zulüm olduğunu belirtelim mi, yoksa hepimiz biliyormuyuz? Bence biliyoruz, biliyorsak neden bu kadar adaletsizlik yapılmasına neden oluyoruz, göz yumuyoruz? Ahlak sorununun neden olduğu sosyal sorunlar üzerine de düşünmek istermisiniz, yoksa rahatsız olup halının altına mı süpürelim ahlak sorunumuzu? Süpürelim gitsin diyenleri duyar gibiyim, çözmediğimiz her sorun, yarın daha büyük bir şekilde karşımıza çıkacaktır… Bu bilinçle ilk yapacağımız şey sorunları öngörecek feraset sahibi olmak ve olan kişileri yönetici seçmek ve tayin etmek gerek… Bu yönetici ve personel seçiminde de sorunlarımız olduğunu görüyorum… Bakın sorunlar nasıl iç, içe giriyor, bir birini besliyor… Ekonomik paylaşımınızı adalete en yakın şekilde oluşturamazsanız, sosyolojik sorunlar çıkar, ekonomik ve sosyolojik sorunlar, siyasal sorunları, siyasal sorunlar da genel olarak sorunları besler… Siyasal sorunlarımıza da bakalım mı?
Siyasal sorunların kaynağı nedir diye düşünüyoruz değil mi? Sizce nedir? İktidarın çok güçlü olması ve olmamasımıdır, muhalefet olması veya olmamasıdır mıdır, karar aşamalarında meşveretin olması olmamasımıdır, karar alıcı siyasilerin ve yönetim kademelerinde bulunanların uzmanlarla birlikte karar almak ve almamak siyasal kararların isabetliliğini nasıl etkiler? Bunlar üzerine düşünelim mi? Sonra siyasetçileri nasıl denetliyoruz, siyasetçileri nasıl seçiyoruz, ilimizin adaylarını kim belirliyor, adayları belirlemede bizim, belirleyici etkimiz ne kadardır? Vatandaşlar siyasette etken mi, edilgen mi? Siyasetçileri biz seçemiyor ve denetleyemiyorsak, ya siyasiler kamu yararını değil de kişisel yararları öne alıyorsa? Ülke siyasiler eliyle zarara uğratılıyor olabilir mi? Bunu engellemenin yolu partizanlıkta değil, siyasal kararların nasıl alındığında yanlış kararlara nasıl itiraz edileceğinden geçmektedir ki… Biz toplum olarak bu alanda da sorun yaşıyorsak ve bunları aşamıyorsak üzerine ciddi, ciddi durulmalıdır… Duruyormuyuz? Bence yok, ya sizce?
Sorunlara kısaca baktık, dış politikada sorun yaşıyoruz neden, bana göre başka devletlerin iç işlerine çok karışıyoruz, Libya’yı hatırlayın neler yaşandı, neler yaşanıyor, biz artık oraya gözümüzü kapatmak zorunda kaldık… Sonra Suriye sorununa neden olanları düşünün, Irak da yaşanılanları düşünün, bunlardan ülkemizin ekonomik, sosyal, siyasal olarak, nasıl etkilendiğini düşünün, düşünelim ki… Sorunların nedenini, sonuçlarını iyi değerlendirebilelim ve çözüm önerileriyle, sorunlarımızı aşabilelim…. Aşarız umudu, dileği ile Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 29.9.17 --- vatandasfikri.com
|
|