SİVİL DARBE!!
Ben bu kavramın da diger kavramlar gibi içinin boşaltıldığını düşünüyorum, nasıl mı?
Kim darbe yapacak, ben bu zaman kadar gördüm ki hep silahlı unsurlar darbe yaptı, darbeler tarihine de bakınca genel olarak bu görülüyor.. İyi de bu ikide bir neden gündeme taşınıyor, muhalefete göre sivil seçilen iktidarlar olaganüstü durumları bahane ederek hak ve özgürlükleri kısıtlamak istediğin de kullanıyor.. İktidara göre ise sivil darbeyi muhalefet iktidarı devirmeye çalışıyor diyerek sivil darbe diyor… Muhalefet tezi daha doğru gibi, neden?
İktidara gelen parti lideri şimdi başkan oluyor, başkan olunca Kanun Hükmünde Kararnameyle birçok şey yapabiliyor, bunların iki denetimi yapılma yöntemi … TBMM ve AYM tarafından denetimleri yapılması gerekirken, TBMM de iktidar partisinin coğunluğuna dayalı olarak, Anayasaya ve Demokratik Kaidelere uygunluğuna bakılmaksızın bu KHK’lar kanunlaştırılıyorlar.. Sonra Anayasa Mahkemesi süreci başlıyor, bu arada kanun uygulanıyor, bazı durumlarda geri dönüşü olmayan sonuçlar da doğurabilir.. Bu nedenle AYM başvuru aşamalarında kanunun, KHK’nin uygulanacağı alan dikkate alınarak kanun, kararname, anayasal acıdan degerlendirilinceye kadar durdurulması geregi düşünülmelidir… Neyse konu kimin sivil darbeci olduğu veya yaptığıdır?
Devletin gücünü kim kullanıyor İktidar, uzun dönemli iktidarlarda ise devletin gücünü kullanan kurumların, iktidarın etkisi altında kalması söz konusu olabilir.. Örnegin mevcut iktidar 20 yıldır görevde, güçler ayrılığı geregi paylaşılan güç kullanma alanlarına bakacak olursak..
Bir devletin yasa yapma gücünü kim kullanıyor TBMM, bizde partilerde grup kararı diye bir şey var, milletin vekili grubun ve hükümetin vekiline dönüşüyor, bu nedenle hiçbir vekil kendi düşüncesine oy aldığı vatandaşların hassasiyetlerine göre degil, daha çok lider, hükümet, genel merkez, grup kararı gibi yerlerin işaretlerine bakıyorlar… Buradan iktidarın istemediği bir şey çıkmaz, istediği her şey çıkar… Sonra uzun süredir iktidarda kalan kişi veya parti AYM’ye üye atar, üç dört dönem görev yapan iktidarlarda burada kendi atatığı üye sayısı çogunluğu oluşturur ki.. Buradaki yargıçları, hukukçuları suçlamak istemem ama, bagımsız kalabilenleri istisna tutarak.. Atandıkları kişi ve parti söylemleri doğrultusunda karar çıkma ihtimali yükselir… Bu nedenle iktidar da iki dönem kalma sınırı getirilmiştir… Burada iktidarın dedikleri olabilir mi, olabilir… Kim sivil darbe yapabilir, iktidara demokratik yol ve yöntemleri kullanarak gelenler, demokratik hukuk düzenimiz yasalarına ters hareketleriyle sivil darbe yapabilir! Ayrıca demokratik olarak, seçimle iktidar, talebi eden muhalefeti engellemek sivil darbe sayılabilir… Bu darbe nasıl engellenebilir?
Bir sendikalar, Sivil Toplum Örgütleri, üç demokrasi kültürünü, hukukunu toplumsal barış için gerekli olduğununun toplumsal bilince dönüşmüş olması ile engellenebilir… Nasıl ki askeri darbeye karşıysak, sivil darbeye de karşı olmak zorundayız neden?
Uzun dönem iktidarlar, yargı, yasama üzerindeki etkisinin olması gerekenden fazla oluşuna dayalı olarak muhalefet etmenin önü tıkanırsa demokrasinin önü tıkanmış olur.. Sadece parti kapatarak demokrasinin önü tıkanmaz, devlet televizyonlarında, uzun süre iktidarda kalınmasına dayalı olarak, sermaye yaratılarak, bu sermayenin medya kuruluşlarına sahip olmasıyla medyayı tek ses, iktidarın sesi haline getirerek…. Muhalefetin söylemlerinin, düşüncelerinin, iktidara gelmesi halinde uygulayacağı projelerin vatandaşlara anlatılmasının, ulaştırılmasının engellenmesine dayalı olarak mevcut iktidarı tek seçenek gibi sunulması… Sivil darbe olarak degerlendirilebilir mi, bunun yorumunu size bırakıyorum… Kim sivil darbe yapabilir, yapıyor dersek, sivil darbe yapmak için hükümet edenlerin elinde güç vardır, Muhalefet ise hukuk kuralları içinde daha iyi yöneteceğim, iddiasıyla demokratik kaidelere de dayalı olarak seçimlerde mevcut hükümetle yarış içinde olan parti veya partilerdir.. Biz burada iktidar partisi yanlısı bile olsak demokrasinin iyi işletilerek oy kullanan vatandaşların oylarının temsile, sandığa giren oyların çoğunu alabilirse iktidara gelmesinin önünü açmak muhalefete yardımcı olmak zorundayız.. Biz kimiz derseniz demokratik yarışçıların adil bir şekilde yarışmasını isteyen vatandaşlarız..
Sivil Darbeye Karşı Demokratik Darbe taraftarı olarak yasaların, kanunların yönetmeliklerin demokrasi ruhuna göre hazırlanması ve buna göre uygulanması, yasalarla kurulmuş partilerimize demokrasi yarışlarında başarılar dileriz… Selam ve Sevgilerimizle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 7.1.2023
|