Başarılı mıyız?!
Başarılımıyız, hangi alanda, hangi konu da, yada başarı nedir?
Okul başarısı neyle ölçülür, sınavlarda aldığımız notlarla ve iyi bir okulun, iyi bir bölümünü yüksek notlarla bitirdiğimiz, aldığımız diplomalarla kendimizi başarılı sayabilirmiyiz, yoksa aldığımız bu başarılı eğitimi, o alanda ki mesleği iyi icra ederek mi başarılı olabiliriz?
Sonra mesleki başarılar, kişi polistir, vatandaşın hakkını, hukukunu, malını, canını koruyarak görev yaptıkça, onun güvenliğini sağladıkça başarılı diyebiliriz…
Evlilik de başarı nedir, mutlu etmek ve mutlu olmaktır, yönetim de başarı nedirle devam edecek olursak…
Nereyi yönetiyorsanız oranın verimlilik esaslarına göre yüksek çıktılar alınmasıdır, yani düşük maliyetle çok ürün almayı işletmeler acısından başarı sayabiliriz.. Belediye yönetimin de başarılı olmak için ne yapılır, vatandaşların yaşadığı kentin alt ve üst yapısını vatandaşlarınızı mutlu edecek şekilde düzenledikçe belediye başkanı başarılı sayılır.. Ya ülkeyi yönetiyorsa bir yönetim, onun başarılı olup olmadığını nasıl anlarız? Biz vatandaşlar bizim adımıza yasa yapma yetkisini milletvekillerine, vatandaşvekillerine veriyoruz, devleti yönetme yetkisini de hükümete, bunların anayasal düzen için de toplumsal yarar için hizmet ürettiğini veya üretmediğini bilmek zorundayız neden? Yönetimlerin doğru kararları biz vatandaşların hayatına olumlu yansır, yanlış kararları da olumsuz yansır… Devleti yönetenlerin doğru karar alması ve keyfi kararlardan uzak durmasını sağlamak için biz vatandaşlar hükümetlere temsilen yönetme görevini verirken, onların nasıl denetlemecegini de düşünmek zorundayız… Düşünüyormuyuz, yok diyorsanız o zaman olumsuzlukları yaşıyoruz, yaşayacağız demektir… Yaşıyormuyuz? Genel olarak merkezi yönetime makro verilerle bakacak olursak…
Dış politikada durum nedir, ekonomi de durum nedir, ülkenin kaynakları hangi alanlara hangi maliyetlerle yatırılmaktadır… Kamu ihaleleri ve kamuya çalışan alımlarında her vatandaş liyakatine, yeteneğine göre işe girebilmekte midir, her şirket kamu ihalesi alabilmekte midir?
Ekonomiye ve genel olarak sorunlara bakalım mı, sorunlara nasıl bakacağız, fazla detaya girmeden 4-5 yönden durumumuzu değerlendireceğiz…
1* Borçluluk durumumuz nasıl, buna hem vatandaşlar, hem özel işletmeler, hem kamu/hazine acısından bakmak gerek.. Hepsi de aşırı sayılabilecek kadar borçlu olduğu görülüyor, birçok kişi, işletme hatta zaman zaman kamu kurumları borçlarını ödemek de zorlandığına tanık oluyoruz… Demek ki borçluluk acısından sorun var, 450 milyar dolardan bahsedilmekte, aldığımız borçlarla ne yaptık? Ödeme günü gelince üretecek, para getirecek işletmeler yaparak borçlarımızı rahat ödeyecek yatırımlar yaptık mı? Ben kendi ilçemden örnek vereyim, sizde kendi ilçenize İlinize bakın… Bir iki kamu binası, bir iki üst/alt geçit, bunlar ne üretiyorlar, biraz hayatımızı kolaylaştırıyorlar o kadar… Bunlar için aldığımız borçları nasıl geri ödeyeceğiz, bunları yapanlara sormak lazımmm… Neden üretecek fabrika yapmadık, neden tarım ve hayvancılığa yatırım yapmadık?
2* İşsizlik varmı, var tabiki, neden ülke genelinde 5000 fabrika yapmak yerine, 6000 bin alt üst geçit, trafik yoğunluğuna bakılmaksızın duble yollar, her ibadethanenin 500 metre ötesine yeni bir ibadethane daha yaparsak ülkede işsizlik olur… En az 2-2,5 milyon kaçak çalışan sığınmacı varsa, bunlar da hem işsizliğe neden oluyor hem vergi ve prim kaybına.. Başarılımıyız, hükümet yetkkilileir başarılı olduğumuzu söylüyor… Ee yaşanılan işsizlik nedir, hükümetimizi başarısız göstermek için işsiz numarası yapanlar olabilir mi? Biraz dış politikaya bakalım mı?
3* Dış politikada başarılımıyız, Yunanistanla ve anlaşması olan ülkelerle Doğu Ak Deniz de sorun yaşıyoruz sonuç daha henüz belli değil… Biz toplum olarak haklı olduğumuzu düşünüyoruz… Suriye de ne için bulunuyoruz, oranın toprak bütünlüğünün sağlanarak orada yeni devletler oluşmasını engellemek için… Ayrıca orada barış saglandığında buradaki 5-6 milyona yakın Suriyelinin ülkelerine dönmesini sağlamak için, sonuç daha belli değil… Başarılı iki durum var gibi biri Libya anlaşması, biride bizim yardımlarımızla Rusya’nın izniyle Azeri kardeşlerimizin topraklarını işgalden kurtarması başarı sayılabilir… Libya ya dönecek olursak biz Libya ile anlaşırken, karşımızdaki grupta kimler ittifak oluşturmuş? G. Kıbrıs Cumhuriyeti, İsrail, Mısır, ABD, Fransa, İtalya ve Katar araların da anlanmışlar ve ABD, Fransa ve Almanya ile Avrupa Birliği (AB) gibi etkin devletlerin ve NATO nun da desteğini almışlar… Bizim acımızdan başarı var mı, siz cevap verin, yok diyeni hain ilan ediyoruz… Biz kimle doğu Akdeniz konusunda işbirliği yapmıştık, Libya da bizim desteğimizle ayakta duran hükümetle… Devam edelim mi, başarılımıyız degilmiyiz? Sonra bir devlet ne ile yönetilirse başarılı devlet olur?
3* Bir devlet adaletle yönetilirse devlet olur, isimlere takılmayalım dün balyoz ve ergenokon davalarında yaşandı, bugünde başka davalarda yaşanıyor, 4-5 yıl yargılama sürüyor, bu sürede bu insanlar cezaevlerinde tutuluyor… Bunu bizim yaşadığımızı düşünün, bu adaletsizliğe bizim, akrabalarımızın, partililerimizin maruz kaldığını düşünün ne düşünürsünüz, adalete güvenimiz azalır… Adalete güvenimiz ne aşamada derseniz? Adalet bakanımızın bir konuşmasında, şunlara tanık oluyoruz… Önceleri Türkiye’de yargıya güvenenlerin oranının yüzde 60-70’lerde seyrettiğini ancak son dönemde bu oranın yüzde 20’ler seviyesine düştüğüyle ilgili sözler söylemiştir. Başka araştırmalarda var "Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması"nın 2013 yılında yapılan versiyonuna göre toplumun yargıya güveni yüzde 26.5 dolaylarında. Yine aynı araştırmanın 2012 versiyonunda bu oran yüzde 37.2, 2011 versiyonunda ise yüzde 38.8 miş her geçen yıl biraz daha düştüğüne tanık olunuyor. Hadi biz diyelim %30 adalete vatandaşların güveni… Başarılımıyız? Cevap vermiyoruz, büyüklerimiz daha iyi bilir diyoruz!!! Teknoloji alanında başarılımıyız?
4* Teknoloji konusunda başarılımıyız, degilmiyiz çok basit kullandığınız teknolojik cihazları kim üretmiş onlara bakarak karar verin… Başarılımıyız?
5* Eğitim, eğitim çıktısı nedir bir acıdan bakınca sınav başarıları diğer acıdan bakında bilimsel gelişmelere Patentlere, İcatlara neden olan bir yüksek eğitimimiz varmı, hain demezseniz yok diyeceğim…. Orta eğitim başarısı nedir PİSA diye uluslararası bir sınav var, onun sonuçlarına bakın, başarılımıyız, evet, evet sondan 5-6 olmuş olabiliriz..
Bu başarısızlıkların sorumlusu kim, dış güçler, muhalefet partileri mi ülkeyi bunlar mı yönetiyor, ama ülkemiz ekonomisine, eğitimine, araştırma geliştirmesine, dış güçler sık sık müdahale ediyor… Vay be, o zaman bizim hükümet ne yapıyor, ya da neden müdahaleye izin veriyor, müdahale edilmesi halinde sorumlu kim, kim engelleyecek? Başka dış güçler mi, muhalefet mi, hükümet mi, engelleyecek dış müdahaleleri… Başarısızlık varsa, bir sorumlu da olmalı, kim bu sorumlu? İnşallah sorumluyu biliriz, buluruz, sorumlular sorumluluklarını anlar… Toplum olarak başarılı olmak zorundayız, başarılı olunması için çalışmak ve olmak dileğiyle, selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 17.12.20
Kaynaklar
2* https://www.dogrulukpayi.com/iddia-kontrolu/abdulhamit-gul/turkiye-de-yargiya-guven-onceleri-yuzde-60-70-lerdeyken-simdilerde
3* https://www.milligazete.com.tr/haber/5504882/78-ilde-arastirma-yapildi-adalete-guven-yuzde-27
|