BİLİM YOKSA!
Akıl var, Bilgi Yoksa, Bilimsel Çalışma da Yoktur, Bilimsel Çalışma Yoksa, Bilgi de, Teknik de, Barışta, Huzur da Yoktur! Bu kadar net, bunu biz anlamamakta neden bu kadar direniyoruz, bende onu anlayamıyorum..
Fen bilimleri neye dayanır Akıl yoluyla yapılan bilimsel araştırmaya, çalışmaya, bunların toplumsal hayata yansıması ise şöyle olur… Bu çalışmaların ürünü olan teknik, teknolojik gelişmeleri de içeren icat ve patentlerle kullandığımız teknolojilerin üretimine neden olur. İster araştırma, İster Patent, sayımızın ister emsal ülkelerle, ister gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında durumun kötü olduğu, gün geçtikçe daha da kötüleştiğini duyuyoruz… Sanayi devrimini kaçırmanın maliyeti Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasına olduysa… Bilim, bilişim devrimini kaçırmanın maliyeti ne olur? Siyasileri 40 yıldır dinlerim, hem ekonomimiz uçar, hem bilimsel gelişmede uçarız, döner birde bakarız ki aynı yereyiz… Hatta dünya çok ileriye gittiği için, biz, biraz daha geri gitmişiz, bunun nedeni nedir? Araştırma, bilimsel çalışma, teori, tez, plan/proje, pratik/uygulama eksiklikleridir... Temel neden ise eğitimin bilimsel bilgi üretecek nitelikte olmamasıdır da diyebiliriz… Araştırma eksiliğini ele alırsak, neyle karşılarız, aslında bilimsel çalışmaların, araştırma girişidir, araştırma sonuçlar bize yön verir…
Araştırma neyle olur, aklın öncülüğün de, merakla, gözlemle, deneyle bizde neden olmaz, olsa da az olur? Yeni bilimsel bilgi üretimine, yaptığımız bilimsel araştırma ve çalışmalar, bunların ürünü buluşlara neden olmaz? Bunun sosyal/ekonomik nedenleri olabilir, bu sosyal nedenler bizi bir yere kadar tutabilir, biz bu işin farkında olanlar bu tutmaları kişi olarak, topluma olarak aşabilmeliyiz… Nasıl aşarız?
Bilim tarihinde bir Osmanlı’nın adına rastlamak nerdeyse mümkün değildir… Eğer dünya bilim tarihinde bir tane Osmanlı bulursak, bunu hemen dünyaya ilan edelim ve bayram yapalım… Bu isimleri bilim kurumlarımızın kapılarına altın harflerle yazalım…
Neden yok? Osmanlı’nın Rönesans’a (Yeniden Doğuş, Bilgiye Yeni Yaklaşım) karşı kuşkuyla, mesafeyle yaklaşmış böylece bilimsel gelişmenin bizim, tarihimizin dışında kalmasına, daha doğrusu bizim Batının bilimsel gelişmesini takip edemememize neden olmuştur…
Dün, Osmanlı da, yaşanan bilim eksiklikleri, bugün dünyanın bilimsel gelişmesinin dışında kalmamızla sonuçlanmış… Bugün Türkiye’de yaşayanların hayatını olumsuz etkilemektedir… Bizi, bilim yarışının dışına itiyor, geleceğimizi tehlikeye sokuyor.. Şu hataya da düşmeyelim, olayları, olguları sadece bir tek neden etkilemez, birkaç, hatta daha çok nedenler etkiler?
Bunlara ekleyebileceğimiz başka bir neden ise, eğitimimizin bilimsel eğitim den uzaklaşmasıdır… Bu nasıl oluyor? Geçmişte baskı yapıldığı sanısı/iddiası ile bugün orta öğrenimi imam hatip okulu ağırlıklı yapılırsa, fen eğitimi geri plana atılırsa… Üniversitede eğitiminde fen fakülteleri patlama yapacakken, ilahiyat fakülteleri patlama yaparsa… Din eğitimi gerekmiyor mu, diye soran olursa, din eğitimiyle vatandaşa verilecek dini bilgi karıştırılırsa, herkese din adamı olacak seviyede din bilgisi vermeye kalkılırsa, işin içinden çıkamayız… Toplum din adamıyla dolar taşar, bilim adamı bulayız… Bilim adamı/insanı yoksa bilim nasıl yapılır? Dünya bilim sahnesinde rolümüz, etkimiz olmaz? Aziz Sancar’ gibi 5-10 kişimiz olsa, onlar bu çalışmalarını burada yaparak, ülke ekonomimize katkı sunsa fenamı olur? Olmaz..
İster önceki devletimiz Osmanlı da dün, ister şimdiki devletimiz Türkiye de bugün, bilimsel açıdan içine düştüğümüz durumu kavrayacak ve bu alanda büyük bir atılıma neden olacak bilimsel seferberlik ilan etmek dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – vatandasfikri.com – 23.2.20
|