BULUŞLAR NASIL BULUNUR/BULUNUYOR?
Bazı toplumlar buluşları buluyor, bazı toplumlar bulamıyor, bu farkın nedenini nasıl anlayacağız, bunun üzerine düşünelim mi? Öteden beri insanlığın bir bilimsel birikimi, bu birikime dayalı gelişimi, bu gelişmeyle paralel buluşlar icatları vardır… Bunları kim yapmaktadır, nasıl yapmaktadır?
Her bilimsel bilginin üretilmesin de, her buluşun bulunmasında temel araştırmalar ve bunlara dayalı disiplinli, özverili çalışmalar gerektirdiğini hepimiz biliriz, söyleriz, neden bilim yapamayız, akademilerimiz, bilimsel alanda çalışan insanlarımız neden bilimsel üretim de zayıf kalırlar? Bu sorular bizi rahatsız etmeli ve cevaplar, çözümler aramalıyız… İşte bu konu üzere düşünelim diye bu yazıyı yazıyorum, ekonomik sorunlar, siyasal mülahazalar, dini yorumların yorumu derken bilimsel çalışmaları es mi geçiyoruz ne? Bilimi es geçmek, bilimsel çalışmaları es geçek hayatı es geçmek olduğunu unutuyoruz mu ne? Başka toplumlara bakıyoruz, şimdi dünya bilim çevreleri birkaç konuya odaklanmış… Mesela elektrikli arabalar, şoförsüz arabalar, robotik çalışmalar, bu robotik çalışmaları, yani robotları yapay zekayla destekleme, uzayda araştırma yapma, maden arama gibi bilimsel alanlarda çığır açılacak çalışmalar yapılmaktadır… Bizde durum nedir, kim bunları konuşuyor tartışıyor? Örnegin ilaç sanayimiz ne aşamada, hangi hastalıkları tedavi edecek ilaç bulduk?
Dünyada ki araştırmaların çoğu birkaç alana odaklanmış, harıl harıl buluş için Ar-Ge atölyelerin de bilim insanları ter döküyor… Bu ter döküşlerin sonucu buluşlar yapıyor, yapay zeka artık bizimle espri yapacak seviyeye geliyor, araçlar artık petrole ihtiyaç duymuyor, yakında şoföre de ihtiyaç duyamayacak.. İş yerleri robotlarla dolacak taşacak, yani insan için artık insan üretmeyecek robotlar üretecek, milyonlarca sayfayı zihnine almış olan yapay zekalar bizim yerimize düşünecekler… Her alanda aynı sanayi devriminde yaşanılanların belki de iki, üç katı bilimsel devrim de yaşanacak, bu devrimi kim yapacaksa o insanlığın öncüleri olacak ve her toplum onları takip edecek… Kim yapacak biz mi, inşallah biz bilimsel devrimleri, icatları yapar ve dünya genelinde insanlığın, ya bu Türkler ne yapmış, ne yapıyorlar, biz onlardan biraz örnek, biraz bilgi, biraz bilim alalım mı diyecekler mi, dedirtebilecek miyiz?
İster tıp alanın da yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlar, diğer teknik alanda yapay zeka ve iş ve hizmet robotları hayatımıza girecek, bunlar önümüzde ki yıllarda kesin yapılacak… Asıl önemli olan bunları yapanlar ülkelerinin toplumlarının refahını artıracaklar, yapamayanlar bizim bugüne kadar yaptığımız gibi yapanların bilimsel gelişmeye dayalı ürünlerinin pazarı olacak, yapanlar zengin, yapamayanlar fakir olacak… Kısacası dünya toplumlarının etkili elemanları bu bilimsel gelişmeleri yapanlar olacak, yapamayanlarda etkisiz eleman olarak yaşayacak/yaşayacağız… Yapmak için ne yapmalıyız?
Saglıklı bir araştırma alt yapısı oluşturulmalı, olanlara son beş yılda ne yaptınız hangi projeyle ne sonuç aldınız performansı sorulmalı.. Özgürlüğü, bağımsızlığı olan bilim kurulları, bilim insanları olmalı… Yenilikçilik faaliyetleri desteklenmeli, sonuçlar bilimsel ölçülere göre hedeflenmeli, bilim insanları ile siyasetçiler, kamuoyu arasında bilimsel düşünceyi oluşturacak platformlar oluşturmalı… Akademi ve sanayi kurumsal işbirliği, akademisyen, girişimci sermaye işbirliği, devletimizin bilim kurumları, kurulları bilimsel zihinle düşünmeli, devleti yöneten siyasilerimizin de bunları desteklemesiyle bu bilimsel ataletten kurtulabileceğimizi düşünüyor… Kurtulmak üzere harekete geçmek dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek --- 2.12.18 --- vatandasfikri.com
|