DEVLET NEDİR?
(Devleti Üç “H” İle Anlamaya Çalışmak)
Devlet nedir, diye soru sorduğumuz, kimimiz babadır, kimimiz anadır, kimimiz velinimetimizdir der… Kimi de devlet kurumların kurumu der, bir başkası devleti sermayenin koruyucusu olarak görür… Kim haklıdır, kimin düşüncesi daha doğrudur, ama herkes düşüncesini doğru kabul eder… Biz devlet konusunda genel geçer düşüncelerle devam edelim, sonra üç “H” gelelim…
Devlet: Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu kurumsal tüzel (Tüzeye Uyan Hukuki) kişiliktir… Bu tüzel hukuki yönetim organları olan kurumlardır….
Devlet: Sınırları belirli bir yurt ve türe düzeni içinde, ülkedaş insanların topluca ve kamu yararını sağlamak amacıyla örgütlenerek kurdukları ve benzeri topluluklarca bağımsız ve siyasal kişiliği tanınmış birlik de deniliyor…
Vatandaş, Devlet arasında toplumun siyasal örgütlenişine dayalı olarak Anayasal bir düzenle, sözleşmeyle oluşan toplumdaki hukuka dayalı siyasal örgütlemelerin, sözleşmelerin tümüne devlet, devletin oluşma nedenleri ve kurumları denilebilir… Bu kadar demişler de biz ne diyeceğiz? Bizde şunu diyelim, devleti üç “H” ile açıklamaya, anlamaya çalışalım…
Birinci “H” Hakim devlet anlayışı, bu devlet anlayışına göre devlet nerdeyse kutsaldır, devletin yöneticileri Tanrının yer yüzünde ki gölgesidir, bunun için de eleştirilemez, sorgulanamaz seviyede devlet/yönetici karışık bir şekil de algılanır veya yönetenler tarafından algılatılır.. Burada kol kırılır yen içinde kalır, sorunlar tartışılmaz, devleti yönetenlerin yanlışlarına tepki gösterilemez… Gizli acık birçok toplum devleti böyle algılar, en uç olanı örnek vermek gerekirse… Tanrısallıgı kenara bırakarak K.Kore ve Tanrısallığı işin içine alarak Suudi Arabistan diyebiliriz..
İkinci “H” ise hakem devler anlayışıdır, bu devlet yazılı hukuk kurallarına devleti de, vatandaşı da uyma mantığına göre oluşturulmuş Anayasalarla yönetilen devlettir… İşçi Patron, Üretici Tüketici, Vatandaş Devlet arasında hukuk kurallarına uymaya çalışılır, genellikle de uyulsa da.. Ama birçoğunda vatandaş hakları, hukuku gizli, acık bir şekil de geri plana atılır… Hakem devlet anlayışı önemlidir, uygulamada ki hatalara rağmen hukuk kuralları agır basar… Kısmen Türkiye, daha çok AB ülkeleri bu devlet mantığına uyarlar…
Üçüncü “H” de ise hizmet devleti anlayışı vardır, devlet kurumları amaçlarının vatandaşa hizmet etmek olduğunu bilir ve buna göre davranır. Bana kalırsa en iyi devlet örgütlenmesi hukuku, yasası her ne dersek diyelim bu devlet anlayışıdır… Bu devlet anlayışına yakın ideoloji sosyal demokrat ideoloji, yada siyaset yapma şekline uyar diyebiliriz… Bu devlet örgütlenişine örnek vermek gerekirse İsviçre, ve Baltık ülkeleri verilebilir… Son olarak birkaç soru, sizce devlet hangi “H” ile örgütlenmeli, yada biz devletimizden, devleti bizim adına yönetenlerden biz hangi “H” yi talep etmeliyiz?
Devlet mi kutsal, Vatandaş mı Kutsal, yoksa hak, hukuk, özgürlük, saygı, sevgi, ahlak, erdem, adalet gibi değerler mi kutsal? Bana göre toplumun huzuru, kişinin mutluluğuna hizmet edecek devlet de, değerlerde insanın kutsalıdır… Devletin, insanın amacı iyi yaşatmak ve yaşmaksa ki bana göre öyle… İyi yaşamlar dileklerimle, Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 17.3.19 --- vatandasfikri.com
Kaynak: http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts
|
|