SİYASAL RAKİP – REKABET – DÜŞMAN!!
Siyasilere Not!!
Şimdi üç kelime, yok dört kelime yazalım, rakip, rekabet, düşman, hain bunlara beşinci, altıncı kelimeleri de ekleyelim yarış, seçim gibi…
Bunları açalım, rakip nedir, imalat ise maliyeti düşürerek, kaliteyi artırarak çok üretme yarışı içinde olduğumuz kişi ve kurumlar… Ticari olarak, daha çok mal ve hizmet satma yarışında olunduğu kişi ve kurumlar… Demokrasi, siyaset söz konusuysa iktidara gelmek için, yarışan, mücadele eden, seçilmeye çalışan partiler, liderler, kişiler diyebiliriz… Bunlar düşman mı, hain mi, rakip mi ve aradaki farklar nedir?
Siyasilerimiz, bu kelimeleri çok kullanıyor, iktidar olan siyasiler daha sık kullanıyorlar, yada medya sahipleri iktidarları daha çok destekledikleri için biz onların seslerini daha çok duyuyor olabiliriz… Neyse hiçbir şey normal işlemeyen bir toplumsal işleyişimiz var… Bir din adamı dini anlatacağına, bir yardım organizasyonu yapan sanatcıyı desteleyecekken, eleştiri sınırlarını aşan söylem ve eylemlerini bizce kutsal sözlerin yayılması için kurulan/yapılan camide, vaaz kürsüsünde bunları yapıyor neden? Valla niyetini bilemedim, aslında din, ilahi kurallarla iktidarların sınırlandırılmasına hizmet edecek, iktidarları ayrıcalıklı kişi ve şirketler üzerinden eleştirecek bir kurum olabilecekken… Muafiyeyle birlikte iktidar, güç kimdeyse onu öven konuşmalar yapar hale getirilmiştir.. Konumuz bu degil, bu normalin dışına çıkan dini inançları topluma anlatması gereken bir din adamı örneginin neler yaptığına dairdir.. Sonra dönelim siyasilere, demokrasilerde siyaset toplum adına, anayasaya,hukuka, yönetmeliklere dayalı olarak devleti yönetme yarışıdır.. En çok hain kelimesi kullanan siyasi kimse ona oy vermeyin ricamdır…
Sizce en çok hain sözünü kim kullanıyor? Yada 15-20 milyon oy alan partileri, liderleri hainlikle suçlamak ne kadar fitneye neden olacaktır, hiç düşünülmüyor mu?! Bu hain sözünü ikide bir söyleyen siyasiler.. Bu siyasilere bu iki kavramı açarak devam edelim hain kim, aynı şartlarda yarıştığımız, aynı hukuki haklara sap olduğumuz rakipler kimler? Kavramsal olarak bakarak devam edelim…
Rekabet: Aynı amacı güden kimseler, iktidara geleme söz konusuysa aynı amacı taşıyan partiler arasındaki çekişme, yarışma, yarışa rekabet deriz… Bu yarışta, bu rekabette birisi hainse, diğeri nedir? Sonra, rekabet içinde olduğu siyasal rakiplerini hainlikle suçlayan siyasilere hainliğin ne, olduğunu bakın sözlükler ne diyor? Hey rakiplerini hainlikle suçlayan siyasiler burayı iyi dinleyin!!!
Hain: Hıyanet eden, bilerek içinde yaşadığı topluma, rekabet içinde olduğu kişi ve kurumlara zarar vermekten, üzmekten veya kötülük yapmaktan hoşlanan (kimse)…. Sözlükler siyasilerimize bunu anlatıyor, onlar karşılıklı olarak rakiplerine hain diyorsa, bu şu demek olabilir mi? Karşılıklı hainligi kabul ediyoruz? Şimdi de düşmanı inceleyerek devam edelim mi?
Aynı ülkenin vatandaşıyız, gerçi başka ülke vatandaşlarını düşman ilan etme hakkımız yokta, farklı mezhep ve tahrikâtlara mensup olsak da aynı dine inanıyoruz, başka din mensuplarını düşman etme hakkımız yokta, demokratik sistem içinde siyasal rakipleriz, aynı devleti yönetmek için siyasal rekabet, yarış içindeyiz, biliyoruz ki düşman ilan etme hakkımız yoktur… Düşmanlık nedir, sözlükler bize ne diyor, bakalım mı?
Düşman: Birinin kötülüğünü isteyen, ondan nefret eden, ona zarar vermeye çalışan kimse, yağı, hasım, antagonist, dost karşıtı: Başka bir ifadeyle, birbirleriyle savaşan devletler ve bu devletlerin asker, sivil bütün uyrukları: Biraz yumuşatılmış hali ile aralarında birbirleriyle çatışmaya varacak ölçüde anlaşmazlık olan taraflara düşman dediğimiz de.. Biz aynı ülkenin vatandaşları olarak..
Aynı amaç içindeyiz, içinde yaşadığımız toplumun daha iyi, bizim siyasal düşüncemizle yaşayacağını iddia ediyoruz, siyasal rakiplerimizle bunun için yarışıyoruz, kısacası biz, bu ülkeye vatandaşlık, gönül bagıyla baglı kişiler olarak, siyasal gruplar olarak hain degiliz, düşman hiç degiliz… Daha iyi şu düşüncedir, yok daha iyi bu düşüncedir diyen, daha iyi arayışı içinde olan kişiler ve topluluklarız… Bunu kabul edemiyorsak demokrasi dışı düşünce içinde olabiliriz…
Bu bilinçle rekabet içinde olduğumuzun bilinciyle eylem ve söylemler içinde olunması ricasıyla, selam ve sevgilerimle…
Hüseyin Benek --- vatandasfikri.com – 23.2.2023
Kaynak : http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
|