BAYRAM
Bayramlar biz insanların toplumsal olarak kutladığımız dini ve milli günleridir. Milli bayramlar milletimizin yaşadığı zor dönemlerin aşıldığı önemli anlardı, millet bilincimize katkılar sunar. Dini bayramlarda Ümmet bilincimizin gelişmesi için tüm dünyada ki Müslümanların kutladığı ümmet arasındaki dayanışma, paylaşma anlarıdır. Ramazan ve Kurban bayramlarına baktığımızda ise şunu görürüz, iki bayram da ister zamanların, anların paylaşılması, isterseniz ekonomik olarak olanın olmayanlarla paylaşması yoğun bir şekilde bayramın bayram olarak kutlanmasına katkı sunar.
Şimdi bayram, herkes için nasıl bayram olur, bir bayramı toplumun her ferdinin yaşaması için ne yapılabilir, ne yapabiliriz üzerinde duralım isterseniz.
-Bayram bireyle toplumun bağlarının kurulmasıdır, bunun için en az 3 kişi ziyaret edelim, 5 kişiyi telefonla arayalım ne dersiniz?
-Bayram, bayramı kutlayamacak kadar yokluk, yoksunluk yaşayanların bayramı kutlayacak hale getirilmesidir. Bu, durumu iyi olanların kötü olanlara karşı toplumsal sorumluluğudur. Bu bayramda kaç kişiyi bayramı kutlayacak hale getirebilirsek bayram, o kadar çok bayram gibi yaşanacaktır.
-Bayram akrabalık bağlarının güçlendirilmesidir, ne kadar çok akraba izyaret edersek o kadar çok bağlarımızı güçlendirir bayramı toplumsallaştırmış, oluruz.
-Bayram yalnızlıkların giderilmesidir, kaç kişinin yalnızlığını giderebilir bayram yaptırabilirsek, onların sevinci sevincimiz olur, bizde o kadar çok bayramı yaşamış oluruz.
-Bayram darğınlıkların, kırkınlıkların, savaşların barışla sonuçlanmasıdır. Biz kaç kişi barıştırabilirsek o kadar çok bayramın yaşanmasına neden olmuş oluruz.
- Bayram büyüklerin, küçüklerin, akrabaların, komşuların hatırlanmasıdır, acaba bu bayram da kaç kişiye hatırlandığını hissettirebilecegiz?
-Bayram, Sevdiklerimize sevgimizi gösterme fırsatı verir, ne kadar çok sevdiğimiz ve sevenimiz varmış, bayramı bir sevgi gösterisine dönüştürelim ne dersiniz?
-Bayram durup dururken insanları sevindirme fırsatı verir, gecen bayramda kaç kişiyi sevindirdiniz, bu bayramda kaç kişiyi sevindireceksiniz?
-Bayram yoklukların varlığa dönüştürülmesidir, Bu bayram kaç kişinin yokluğunu giderecegiz? Bizde ihtiyaç fazlası olanları olmayanlarla paylaşacagız.
- Bayram gerilen, mutsuzlaşan ruhların gevşemesi ve mutlu olması için herkesin çalıştığı zamanlardır. Bu bayramda haydi, hep beraber birbirimizin mutuluğu için çalışmaya…
- Bayram sevinçlerin, sevinçlerle, mutlulukların mutluluklarla takas yapıdığı anlardır. Bu bayramda ne kadar çok takas yaparsak, topluma o kadar çok sevinç ve mutluluk yaymış oluruz.
-Bayram insanlığın, insanı hatırlayarak hak ettiği degerin verilmesidir, insanlığımızı ve insanı hatırlayarak bayramlaşalım.
Bayram üzerinde düşünüldüğünde o kadar çok şeydir ki, bayrama yaptığınız her katkı aynı zaman da sevap olarak sizin hanenize de yazılmaktadır ki, hem bir toplumsal kaynaşmaya, hemde sevap kazanarak ahirete hazırlanmaya neden olan bu bayramı olması gerektiği gibi yaşamak dilegiyle selam ve sevgiler…
Bayramınızın bayram gibi geçmesi dilegiyle bayramınızı kutlar, sağlık ve mutlulıklar dilerim.
Hüseyin Benek >>vatandasfikri.com <<
|
|