KASTAMONUDA SONBAHAR -1
(Aglı kalesi ve Azdavay Catak kanyonu)
Kastamonu da son baharın güzel olduğu hep söylenir, ben Kastamonulu olduğum için, içinde doğmuş olmanın verdiği kanıksamadan olsa gerek, bu güzelliklerin fotoğrafları çekmek için, İş yerimden amirim Deran beyle gittiğimizde fark ettim ve bu güzelliği fotoğraflarla adeta tescilledik, gözler önüne serdik.
Kendisi, profosyenel fotoğrafcı, üç günlük Kastamonu gezisinde Kastamonu’nun belli başlı bölgelerini gezerek fotografladı. O fotoğraflarken bende boş durmadım, kendimce fotoğraflar çektim.
Gezdiğimiz bölgelerde rotamız, Ankara’dan Cankırı üzeri Kastamonu ve devamında Aglı kalesi, catak kanyonu, valla kanyonu, ılıca şelalesi, horma kanyonu ve Cide loç vadisi idi.
Saat 13,30 de yola cıktık, 17,30 da Kastamonu’daydık, yolda çekimler yaparak gittiğimiz için aşagı yukarı, 1 saate yakın geçikmeyle Kastamonuya ulaştık, hava karardığı için şehir içinde tarihimizden bize selam getiren, Nasrullah camisinin, Şey Şaban’ı Veli Külliyesinin, İsmail Aga külliyesinin, Kalenin Valilik binasının, yüzlerce tarihi yöre evlerinin ve Kalenin fotoğraflarını çekemedik. Kendi aramızda artık merkez için başka bir gezi düzenlememiz gerektiğini söyleyerek şehir içinde bir akşam turu yaptık, Pastırmalı ve etli ekmeginin güzel olduğunu bildiğimiz için bunları tatalım dedik ve tattık. Daha önce onlarca defa yediğim etli ekmeği ve pastırmalı ekmeği sanki yeni tadıyormuş hissiyle ve lezzetiyle yedik. Deran bey, pastımayı sevmediğini söylüyordu ama yerken çok güzel, çok güzel diyordu. O arada kasadaki sonradan lokanta sahibi olduğunu anladığımız hafız Ahmet dene arkadaşın dogal samimi davranışları hoşumuza gitti, hem hesapları tahsil ediyordu, hemde güzel sesiyle şarkılar söylüyordu. Etli ekmeklerin tadı güzel, şarkı güzel arada espirilerle samimi bir ortamda yemegimizi yedik. Sonra önceden rezervasyon yaptığımız DSİ misafirhanesinde geceledik, sabah saat 5 sıralarında Aglı ya hareket ettik.
Gün doğumunda Aglı kalesinde gün doğumunu gördük ve çektik, kale denilen yerden Aglı’ya da hakim olan bu kaleden güneşin doğuşunu izleyerek çekimler yaptık, hem güneşin doğuşu hemde manzara güzeldi. Oradan ver elini Azdavay, ilk işimiz çorba içmek oldu, çünki sabah 5 de Kastamonu dan yola çıkmıştık.
Arkasından Azdavay Catak kanyonuna gittik, aracımızla belli yükseklige kadar gittikten sonra, vadiyi gören dağa 25-30 dakika yürüyerek ulaştık. Manzara karşısında adeta dilimiz tutuldu, catak kanyonunu görme fırsatı bulursanız abartmadığımı anlarsınız. Oarada 1,5-2 saat manzarayı izledik. Geri dönüşte tekrardan 25-30 dakikalık yürüyüş mesafesini yürüdük. O arada resmi bir araç geldi, içinden bir zabıta ve Sonradan belediye başkanı olduğunu anladığımız Ahmet bey indi bize hoş geldiniz dedi, nasıl bulduğumuzu sordu, bizde doğallık, doga ancak bu kadar yaşanır, buradan ayrılmak istememiyoruz dedik. Oda blediyelerinin misafirhanesi olduğunu, üçretinde makul olduğunu kalabildiğimiz kadar kalabilecegimizi söyledi. Biz teşekkür ettik, oda bölgeyi konrole çıktığını söyleyerek yanımızdan ayrıldı. Zabıta arkadaş da Başkanda bize çok samimi davradılar kendilerine teşekkür ediyoruz.
Şimdi sizlere Catak kanyonu ile ilgili bazı bilgiler vereyim ve oradaki kanyon derinliği ile ilgili bir düşünceniz olsun. Azdavay ilcesinin en önemli turizm değerlerinden olan Çatak Kanyonu merkeze 7 km. uzaklıkta olup 6 km.si araç ile 1 km.si dağ içindeki yürüyüş parkurundan ilerlenerek, 900 m. yüksekliğe sahip gözetleme noktasına ulaşılmaktadır. ( 900 m derinliğin 35-38 katlı bina yüksekliği olduğunu hatırlatırım) Dünyanın 4. büyük kanyonu olması özelliğine sahip Çatak Kanyonu cazibesi, vahşiliği, gizemli görüşüyle içinde geçilebilir 7 km. alanı ve yüzerek veya bot ile geçilebilmektedir. Macera turizmi için elverişli bir mekandır bu kanyon. Gözetleme noktasından kilometrelerce kanyon uzantısını seyretmek ise ayrı bir heyecan keyiftir.
Kanyon, Çatak köprüsünün 1-2 Km aşağısında başlayıp Tüsköy 'e kadar kesintisiz devam etmektedir, burada bir açıklık mevcuttur. Tüsköy 'den kanyon tekrardan başlayıp İnönüne kadar kesintisiz devam etmektedir. İçerisinde tabiattan harika görüntüler saklamaktadır. Geçilmesi çok zor olmamakla birlikte teçhizatsız denenmemeli ve bir yerel rehber alınması önerilmektedir. Rehber konusunda belediye yardımcı olmaktadır. (Bu bilgiler, www.azdavay.com dan alınmıştır.)
Aracımızı bıraktığımız park alanında azığımızda olan yiyeceklerimizi açtık ve Azdavay tarafına bakan vadiyi izleyerek nevanelerimizi atıştırdık. Sonra bu güzelliğin verdiği sarhoşlukla, Azdavay bölgesindeki sonbaharı fotoğraflamaya başladık. Sedir agaçları, cam agaçları, meşe agaçları, kavak ve kızılcık agaçları ve yüzlerce ceşidin yansıttığı renk çeşitliliğinin verdiği renklerin dans ettiği Kastamonu da son baharı fotoğrafladık. Fotoğrafların görülmesi için size bağlantılar veriyorum. >> Azdavay Catak kanyonu ve Aglı kalesinde sonbahar>http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151258513323497.484261.597183496&type=1 Profesyonel çekimlerine ise www.deranatabey.com adresinden ulaşabilirsiniz. Bu güzellikleri pazarlıyalım demiyorum, tanıtalım diyorum, tüccar edasıyla degil, çevre bilinci gelişmiş, insana ve dogaya saygılı Kastamonu’lular olarak insanları buralara davet edelim, bu güzellikleri başka insanlarlada paylaşalım dilegiyle, selam ve sevgilerimle…
www.vatandasfikri.com >> Hüseyin Benek
|